Dobre stvari u Pametnoj mreži: Dan treći

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Telenor Shop Srbija Jutro u Kruševcu je obećavalo. Nije bilo sunčano kao prvog i drugog dana, ali je spoljašnja temperatura, na osnovu subjektivnog osećaja, bila veća. Ceo tim Smart karavana je bio spreman i uigran, pa smo nakon doručka bili spremni da bar malo upoznamo ovaj grad i eventualno popričamo sa ljudima.

Kruševac

U centru Kruševca, već su postavljeni štandovi sa saksijama cveća, verovatno kao priprema za dolazeći 8. mart. Nažalost, osoba sa kojom smo trebali da se sretnemo iz opravdanih razloga nije mogla da nam se pridruži, ali to nije bio razlog da odustanemo od ovog grada. Na Twitteru je postavljen poziv korisnicima da postavljaju pitanja i podele sa nama iskustva. 

Kruševac

Videvši snimatelja, jedna žena je prišla našoj ekipi verujući da smo neka od lokalnih televizija. Pitanje "Da li posedujete mobilni telefon?" bilo je dovoljno da podeli svoje iskustvo o 062 mreži, čiji je korisnik od kad je uveden ovaj prefiks (ponosna je na svoj šestocifreni broj telefona). 

Na Twitteru smo dobili poziv da testiramo kvalitet signala u Mudrakovcu, nadomak Kruševca. Testovi su pokazali da je 3g bazna stanica od mesta na kome je prijavljen slabiji protok prilično udaljena, a da su korisnički aparati najčešće podešeni na "dual mod" pa se zbog toga "kače" na 2G baznu stanicu sa koje dopire jači signal. Najčešće rešenje u ovakvim situacijama je podešavanje uređaja da koristi samo WCDMA signal, što uređaju govori da se povezuje samo sa 3G baznim stanicama.

Dok smo stajali i merili signal u Mudrakovcu, prišao nam je mehaničar, misleći da nam je potrebna neka pomoć sa automobilom. Razgovor sa njim je doneo jedno novo iskustvo koje, po mom mišljenju, ima neke logike. Kao pripejd korisniku, nekoliko puta mu se desilo da mu razgovor bude prekinut zbog nedostatka kredita. Njegov predlog je išao u smeru da korisnicima treba dozvoliti da završe taj započeti razgovor, iako ponestane kredita na računu. Svakako nešto o čemu vredi razmisliti. Prilog iz Kruševca, možete pogledati na liveTV.rs portalu

Niš 

Niš je jedan od onih gradova koje zovem svojim :) Ovde sam na domaćem terenu, sve je opuštenije, sve je OK :) Malo kasnimo u odnosu na "zacrtani" raspored ali sva odstupanja imaju dobar razlog i nešto što je usput trebalo zabeležiti, videti, ... Prilog iz Niša možete pogledati na liveTV.rs portalu.

Nenad Rokvić - turizmolog i turistički vodič 

U centru Niša se nalazimo sa Nenadom Rokvićem, koji sa nama priča o primeni Interneta za potrebe turizma. Ističe se detalj da je u današnje vreme, Internet prvi i najbitniji resurs kada se radi o planiranju putovanja, smeštaja, razmenu iskustava, komentara - što svakom korisniku nudi mogućnost da sam kreira svoje putovanje po svojoj meri. 

Nenad Rokvic - Smart karavan u Nišu

Dostupnost Pametne mreže u svakom trenutku, na svakom mestu nudi mogućnost snalaženja u realnom vremenu, potrage za informacijama o objektima i lokalitetima kao i mogućnost navigacije do njih. 

Vitomir Ognjanović - direktor Južnih vesti

Portal JužneVesti.com se vrlo brzo nakon osnivanja pokazao kao značajan izvor informacija o dešavanjima u južnom delu Srbije. Sa akcentom na istraživačko novinarstvo, ovaj medij osvaja priznanja i u svom poslovanju se oslanja na nove tehnologije. 

U razgovoru sa Vitomirom Ognjanovićem, direktorom Južnih vesti, čuli smo koliko je konstantan pristup Internetu značajan za praćenje novih informacija i komunikaciju, kako sa zaposlenima, tako i sa stanovništvom. 

Vitomir Ognjanovic - Telenor Smart karavan u Nišu

Nakon trećeg dana 

Dan nije bio sunčan kao prethodna dva dana, ali nas to nije sprečilo da svoje zadatke ispunimo i maksimalno uživamo u tome. Pravo je zadovoljstvo kada znate da se većina stvari dešava spontano i nenametnuto. U Facebook albumu na Telenorovoj stranici, možete videti detalj onoga kako je izgledao 3. dan Smart karavana.

Mišljenja (1) 07.03.2013. 10:34

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dobre stvari u Pametnoj mreži: Dan drugi

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Telenor Smart Karavan u Novom SaduUkoliko ste propustili priču o Smart karavanu i prvom danu ove potrage za dobrim pričama, predlažem da ih pročitate. Tekst koji sledi govori o drugom danu i putu od Novog Sada do Kruševca, preko Mošorina, Pločice i Smedereva...

Novi Sad

Nakon prvog dana, ekipa Smart karavana je noć provela u Novom Sadu. Drugi dan je počeo pregledom stvari koje nas očekuju, lokacija koje planiramo da posetimo i vremenskih okvira kojih se treba držati. Ovaj deo izgleda lak, svi znaju svoje zadatke i vešti su u njihovoj realizaciji. Još jedan sunčan dan obećava dobre prilike za usputna stajanja, lepe slike, više slobode u realizaciji...

Srđan Marjanović - Ice New Now

Od velikog broja korisnika, aktivnih na Internetu, društvenim mrežama i zajednici, više razloga je odučilo da za susret odaberemo Srđana Marjanovića. Jedan od njih je Srđanov aktivizam i akcije koje je organizovao putem društvenih mreža, prvenstveno Facebooka. 

Kao primer, pomenuli smo akciju "Ice New Now", koja za cilj ima okupljanje ljubitelja klizanja, korišćenje grupnih popusta za ulazak na klizališta, organizaciju žurki na ledu... Za te potrebe, Srđan je koristio mogućnosti koje mu pruža Facebook platforma. Na isti način, Srđan promoviše i vožnju rolera. 

Srđan Marjanović

Treba pomenuti da je Srđan aktivni korisnik Interneta i društvenih mreža i zbog prirode posla kojim se bavi. U agenciji WebStar.rs, shvataju značaj mobilnih tehnologija i raznovrsnost platformi pa se u razvoju web servisa trude da korisnici imaju kvalitetan pristup sadržaju bez obzira na uređaj koji koriste. Prilog iz Novog Sada, možete pogledati na video portalu liveTV.rs

Mošorin, Pločica, Smederevo

Telenor bazna stanica u Pločici se napaja energijom Sunca i VetraNakon razgovora sa Srđanom i dodatnih aktivnosti u Novom Sadu, krenuli smo ka Smederevu, birajući put preko Kaća, Budisave, Mošorina... Znamo da je postojao brži, kraći i jednostavniji put. Međutim, želeli smo da proverimo kvalitet signala i dalje od autoputa i većih mesta. Ono što smo uspeli da vidimo, jednostavno je potvrdilo da nema velikih razlika od prethodno pomenutih. Kao primer, u Mošorinu smo uspeli da ostvarimo protok i do 27 Mbps, dok je u proseku, u ovom mestu on iznosio između 15 i 20 Mbps.

Ono što definitivno iskače u "prvi plan" na ovoj deonici jeste bazna stanica u mestu Pločica, nadomak Kovina. Ono što ovu baznu stanicu izdvaja od ostalih jeste činjenica da je prva u Srbiji koja se napaja solarnim panelima i vetrenjačom. Otud' i tweet: Bazna stanica koja energiju Vetra i Sunca pretvara u 42 Mbps. 

Ulazimo u Smederevo, nalazimo put do centra i tu nas očekuje sledeći sagovornik. 

Željko Milojević - SDcafe.rs

Priča o nezavisnom i najposećenijem mediju u Smederevu, verovatno najbolje predstavlja priču koju nam je ukratko Željko predstavio. Sajt SDcafe.rs je celina koja u sebi sadrži informativni portal, sekcije za diskusiju, blogove, galerije, ... Ukratko, sadrži sve one servise koji nailaze na interesovanje lokalnog stanovništva ali i svih zainteresovanih za dešavanja u Smederevu i okolini. Ovaj prilog iz Smedereva, takođe možete videti na liveTV.rs portalu

Ukratko o drugom danu

U prethodnom tekstu sam pomenuo članove karavana. Danas sam na pitanje o mojoj ulozi, izjavio da je važno da #SmartKaravan pronađe i predstavi ljudski aspekt Pametne mreže. Drago mi je da za sada uspevamo u tome. Srećemo se sa zanimljivim ljudima, prikupljamo interesantne priče, utiske, komentare, sugestije...

Kako je sve to danas izgledalo, možete pogledati u Facebook albumu na stranici kompanije Telenor Srbija.

Mišljenja (0) 06.03.2013. 00:13

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dobre stvari u Pametnoj mreži: Dan prvi

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Osvanuo je lep dan za start karavana. U prethodnom tekstu sam pojasnio ideju koja stoji iza Telenorovog Smart karavana i svoju ulogu u njemu. Nalazimo se u Subotici a tokom 4 dana, posetićemo 8 gradova, sretati se sa ljudima i čuti njihove priče. Ovako je izgledao prvi dan.

Deo ekipe Telenor Karavana

 

Subotica

Nakon što smo prethodne večeri stigli u Suboticu i prenoćili u hotelu Patria, uz doručak smo još jednom prošli kroz plan i detalje koji su nas čekali u toku dana. Karavan može da krene. 

Pored posete Telenorovoj radnji, koja se nalazi u centru Subotice, dogovorili smo sastanak sa Željkom Crnjakovićem i Sašom Stefanovićem kod Plave fontane, kako bismo sa njima popričali o zanimljivim stvarima kojima se bave. Ipak, našli smo se tek nakon što smo utvrdili da mi njih ipak čekamo ispred Zelene fontane :) 

Saša Stefanović - osnivač bloga Baguje.com

Najpre smo se našli sa Sašom Stefanovićem koji je  na Internet sceni verovatno prepoznatljiv po blogu Baguje.com koji se bavi IT vestima, uputstvima, trendovima i testovima, ... Imao sam to zadovoljstvo da, u kratkom razgovoru sa Sašom, saznam nekoliko interesantnih stvari vezane za njegova interesovanja, posao ali i princip organizacije na blogu Baguje.com koji trenutno okuplja nekoliko desetina autora. 

Dovoljno je reći da je iz tog razgovora proistekla ideja da napišem jedan poseban tekst koji možete uskoro očekivati na ovom blogu. 

Saša Stefanović - baguje.com

Željko Crnjaković - Coworking i poslovanje preko Interneta

Željko je relativno skoro počeo da piše svoj blog ali je od početka odabrao konkretne teme koje se tiču poslovanja putem Interneta kao i coworking ideje. Željko mi je, nakon što smo sa njim snimili kraći video prilog, objasnio da je celo svoje poslovanje premestio na Internet, što mu daje priliku da sa drugima deli svoja iskustva putem bloga. 

Takođe, zainteresovan idejom o coworking prostorima, počeo je da radi na kreiranju zajednice u Subotici i subotičkom kraju... Drago mi je da sam sa Željkom popričao o nekim iskustvima i uspeo da ga spojim sa Sašom koji mu bar malo može pomoći u ovom segmentu građenja zajednice freelancera i ljudi koji mogu imati koristi od coworking ideje.

Željko Crnjaković - Coworking Subotica

Vrbas

Nakon kraćeg puta, tokom kojeg je karavan posetio Palić i konstantno testirao prisustvo Pametne mreže ali i zastao kod isključenja sa autoputa za Feketić - stižemo u Vrbas. Ušuškani gradić, sa arhitekturom i raznolikošću prepoznatljivom za Vojvodinu. Stajemo u centar i najpre posećujemo Telenorov objekat.

Vera Mlađan - autorka bloga Verkic.rs

Verkić je na Internetu poznata kao osoba koja je Internet iskoristila za učenje, komunikaciju sa drugima i primenu stečenih znanja. U Vrbas je stigla iz Sombora, da bi sa nama podelila priču o  organizaciji skupova i radionica koje za cilj imaju podsticanje korisnika da Internet iskoriste za bolju promociju njihovih aktivnosti i radova, bilo da se radi o rukotvorinama udruženja žena ili bezbednosti dece na Internetu... Verkić je dobro poznata zajednici i o njenoj pozitivnoj energiji se može govoriti u nedogled. 

Vera Mlađan - verkic.rs

Članovi karavana

Ne bih voleo da propustim priliku i ne pomenem ljude koji učestvuju u karavanu. Pored 4 predstavnika kompanije Telenor Srbija i moje malenkosti, svoj doprinos su dali i: Jovana Milićević (PC press), Danijel Farkaš (dnevni list Blic), Radomir Lale Marković i Andrija Virijević (video portal liveTV.rs) i Nebojša Todorović (Benchmark.rs). Raditi u ovom sastavu je pravo zadovoljstvo a deo atmosfere možete videti u Telenorovom Facebook albumu ili sve pratiti putem Twitter hashtag-a #SmartKaravan

Mišljenja (0) 04.03.2013. 23:43

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Telenor Smart karavan: Dobre stvari u Pametnoj mreži

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Telenor Smart karavan: Priče iz ugla korisnikaTelenor Srbija već neko vreme aktivno i uspešno (lični stav) komunicira sa svojim korisnicima putem društvenih mreža. Sada su u ovoj kompaniji rešili da načine jedan korak više i tokom četvorodnevnog karavana poseti 8 gradova i određen broj manjih mesta, kako bi iz prve ruke čula utiske korisnika i njihove zanimljive priče.

Kao neko ko je korisnik 063 mobilne mreže već 13 godina, moram da kažem da mi je drago što sam odabran kao bloger karavana i celu priču ispratim iz svog ugla.

4 dana, 8 gradova, Dobre stvari u Pametnoj mreži 

Koncept Smart karavana je jednostavan: Tokom 4 dana, grupa ljudi će posetiti 8 gradova, počevši od Subotice pa sve do Vranja, ali i određen broj manjih mesta koji se nalaze na tom putu. Na licu mesta ćemo ispitivati kako Telenorova Pametna mreža funkcioniše i sve to ažurno plasirati putem društvenih mreža.

Pored tehničkog aspekta Pametne mreže, cilj karavana je da dođe do korisnika koji sa nama mogu podeliti svoje utiske i zanimljive priče koje će Pametnoj mreži dati ljudsku dimenziju i kreirati realniju sliku o njenoj upotrebi.

Telenor Smart karavan: Dobre stvari u Pametnoj mreži

Ceo tok karavana možete pratiti putem hashtaga #SmartKaravan na Twitteru, kao i ostalim nalozima i stranicama na društvenim mrežama. Za sada preporučujem da pogledate album uređaja koji će biti korišćeni za testiranja, Deezer playlistu pesama koja je pripremljena za put, kao i prilog na liveTV.rs portalu.

Mišljenja (1) 03.03.2013. 23:53

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mitrovica Winter University 2013: Internet Marketing

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mitrovica Winter University 2013 - Mitrovački zimski Univerzitet 2013Mitrovački zimski Univerzitet (Mitrovica Winter University) od 2006. godine u Kosovskoj Mitrovici realizuje organizacija SPARK u vidu dvonedeljnih akademskih kurseva. Poziv da učestvujem na ovogodišnjem MWU me je iznenadio ali i obradovao. Postojala je i doza treme jer je, tokom dve nedelje, domaćim i stranim studentima trebalo predstaviti Internet marketing na najbolji mogući način. Izazov prihvaćen!

Mitrovački zimski Univerzitet

Kako sam već imao prilike da duži period boravim u Kosovskoj Mitrovici pa i budem iz prve ruke upoznat sa aktivnostima vezanim za MWU, mogu reći da te dve nedelje u godini predstavljaju jedinstvenu priliku da domaći studenti i inostrani studenti komuniciraju o trendovima i temama koje im pored domaćih predstavljaju i profesori sa iskustvom i reputacijom na međunarodnom nivou. Takođe, MWU je dobra prilika da se inostrani studenti i profesori neposredno upoznaju sa životom, kulturom i situacijom u kojoj se trenutno nalazi region Kosova i Metohije.

Ove godine je u okviru MWU bilo organizovano 6 kurseva, pa su studenti, pored E-Marketing kursa imali prilike da odaberu i neki od sledećih: EU Enlargement and Migration, Emergency Medical Conditions, Contemporary European Film and Production, Business Psychology and Management, Green Architecture and Urban Design.

Studenti na kursu Internet marketinga - Mitrovački zimski Univerzitet 2013

Poziv

Verovatno najveću zaslugu za poziv pripisujem Jasni Kamatović koja me je preporučila organizatorima i zahvalan sam joj na tome. Jasna je i sama bila predavač na MWU pre dve godine i odande nosi pozitivna iskustva

Imajući u vidu sve gore navedeno, shvatićete otkud doza treme. Ovo nije polučasovno predavanje, dve nedelje je dovoljno dug period za teorijsku podlogu i praktične primere, ali ne dovoljno dug da bi se sve detaljno odradilo. Ovo nije predavanje timu ljudi koji ima neko predznanje, već se radi o mešovitom razredu od 25 studenata i studentkinja. Mešovit po fakultetu sa kojeg dolaze kao i zemlji (15 domaćih i 10 inostranih). Zato je bilo potrebno napraviti dobar plan. 

Internet marketing kurs (E-marketing)

Za svaki od kurseva je angažovan po jedan domaći i jedan strani profesor, kao i jedan asistent. Imao sam veliko zadovoljstvo da na kursu sarađujem sa gospođom Sylvie Hertrich, profesorkom na EM Strasbourg Business School, i mladom i perspektivnom Milenom Popin. Takođe, svoje predavanje je, kao gostujući predavač, održao i gospodin Dragan Varagić

Dragan Varagić na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

Već pri prvoj razmeni predloga o planu i programu, složili smo se da studenti treba da pređu celo gradivo od osnova pisanja marketing plana (analiza, strategija, marketing mix), preko modula vezanih za Internet marketing pa sve do praktične primene stečenog znanja. Pregled modula izgleda ovako: 

1. dan: Pisanje marketing plana - (SWOT) Analiza

2. dan: Pisanje marketing plana - Strategija (ciljevi, segmentacija, pozicioniranje, ...)

3. dan: Pisanje marketing plana - Marketing mix

4. dan: Pisanje marketing plana

5. dan: Pisanje marketing plana - testiranje

6. dan: Odnos tradicionalnog i Internet marketinga, Gerila marketing i Internet marketing alati

7. dan: Blog, Copywrighting, SEO, Content marketing

8. dan: Društveni mediji, Content curation, Community management

9. dan: Viralni marketing, SEM, PPC, E-mail marketing, Analitika

10. dan: Ceremonija zatvaranja i dodela sertifikata

Treba napomenuti da je pisanje marketing plana i testiranje nakon prve nedelje bilo zasnovano na studijama slučajeva velikih svetskih kompanija. Pravo je zadovoljstvo videti kad studenti nakon nekoliko dana umeju da primene stečeno znanje na konkretnim i realnim slučajevima. 

Testiranje za drugu nedelju se baziralo na pisanju strategije i marketing miksa za promovisanje video poruke "United Students to United Nations" koju su osmislili i snimili logističari MWU13 uz malu pomoć predavača i učesnika na kursu "Contemporary European Film and Production".  

Neformalni deo programa

Pored, prilično dinamičnog, formalnog dela programa ipak je bilo prostora za aktivnosti koje su dodatno podsticale diskusiju, razmenu znanja i iskustava ali i opušteno druženje. Razgovori sa ostalim predavačima, organizatorima i učesnicima su bili konstruktivni i inspirativni. 

U diskusiji "Masovni mediji i fenomenologija istine" sam zastupao ideju Cyber aktivizma i korišćenje Internet kanala za plasiranje svog dela istine, Emir Kusturica je, nekoliko dana kasnije, u svom izlaganju govorio o realnosti i iluziji u filmu, a Paul Scheffer je vodio diskusiju o temama koje prate proširenje EU i put kojim zemlje kandidatkinje moraju da pređu da bi postale članice. 

Emir Kusturica na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

Pokušaj zaključka, pozdravi i čestitke

Prošlo je više od nedelju dana od završetka MWU a ja još uvek slažem utiske. MWU je projekat koji svim učesnicima pruža nezaboravno iskustvo. Bila bi laž reći da je sve bilo savršeno, ali je mnogo bitnije da su svi dali svoj maksimum i svojim trudom doprineli dobrim rezultatima. Tokom dve nedelje, Kosovska Mitrovica je bolja nego inače, studenti su proaktivniji, teme su savremenije, komunikacija je otvorenija...

Na kraju, želim da se zahvalim organizatorima na ukazanom poverenju (Marina, Valentina, Dragoljube, Jamel), ostalim predavačima na posvećenom vremenu i studentima koji su moj posao učinili dosta lakšim :)

Paul Scheffer sa ostalim predavačima na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

Mišljenja (1) 11.02.2013. 22:48

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com