Poruka u boci: Moj (ne)verovatni eksperiment

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Poruka u boci: Moj (ne)verovatni eksperimentU četvrtak, 9.9.2010. i sasvim slučajno u 9 sati, u autobusu GSP-a pustio sam novčanicu sa porukom. Ova svojevrsna "poruka u boci" kombinuje neke elmente iz teorija "6 degrees of separation" i "Efekat leptira" sa ličnim verovanjem u uspeh. To mi je palo na pamet veče pre toga, nisam izvodio matematičke formule i računao (ne)verovatnoće, znam da na prvu pomisao deluje uzaludno ali dozvolite da objasnim...

SASTOJCI

Kao što rekoh, ceo eksperiment ima primese iz nekoliko čuvenih teorija. Po mom tumačenju, to izgleda npr. ovako:

- "Six degrees of separation" ili na srpskom "Šest stepeni razdvajanja" je teorija koja kaže između bilo koje dve osobe na planeti Zemlji postoji "lanac" od MAKSIMALNO 6 koraka/ljudi. Tako na primer, po dosadašnjem saznanju, između mene i Obame postoji lanac od 2 osobe, Bila Klintona 1, Missy Eliot 1.  

- "Efekat leptira" zasnovan na "Teoriji haosa" a pričica kaže: "Mali zamah leptira na jednom kraju sveta može uticati na tornado na drugom kraju sveta". "Matematički" rečeno: "Male promene u 'početnim uslovima' dinamičkog sistema mogu (na duže staze) dovesti do velikih razlika u ishodima"

- "Serendipity" je pojam koji govori o slučajnim otkrićima dok tražite nešto drugo. Npr. Tesla je video "varnice" dok je po leđima milovao mačka, teorija o gravitaciji je lupila Njutna po glavi u istom trenutku kad i jabuka koja je pala sa drveta pod kojim je sedeo. 

MOGUč†I ISHODI

Svaki eksperiment mora imati bar neka očekivanja i procene o mogućim scenarijima. Ja sam "izolovao" 3 najbitnija iako ih ima više. Idu ovako:

- Poruka ispisana na novčanici dospeva do osobe kojoj je namenjena. To je ujedno i najbolji scenario po kome novčanica nekim putem dolazi na odredište i poruka u kombinaciji sa mojim rukopisom biva povezana sa mnom.

- Poruka ispisana na novčanici dospeva nazad u moje ruke. Ovo je blago verovatnija varijanta jer je dovoljno da "pogodi" jednu od osoba koje mogu povezati poruku i rukopis, a ima ih. Ipak, još od početka se vidi da celu stvar ne igram na kartu verovatnoće.

- Novčanica sa porukom, zbog pohabanosti ili oštećenja, biva povučena iz opticaja. Zbog ovoga stavljam i vremenski limit od 2 godine na eksperiment jer je vek trajanja novčanice u proseku nekoliko godina.

POČETNI USLOVI I ADRESIRANJE

Adresiranje poruke u bociSve gore navedeno, u mojoj interpretaciji, čini jednu "poruku u boci". Pre "bacanja u vodu", početni uslovi su izgledali ovako:

- NOVČANICA: Mora biti u što boljem stanju radi dužeg vremenskog ostanka u opticaju. Eliminisao sam apoene od 10 i 20 dinara jer se brže habaju i, verujem, imaju tok koji je lokalnog karaktera. Takođe, eliminisao sam apoene od 5000 i 1000 dinara jer njihova frekventnost među građanima nije velika. Dakle, novčanica mora da bude česta u rukama građana a opet - da ne ulazi baš u svaki kusur.

- PORUKA: Odlučio sam se da adresa, kako moja tako i odredišna, bude kombinacija poruke i rukopisa. Znam da bi toj osobi to bilo dovoljno a znam da bi neki poruku povezali sa mnom samo na osnovu rukopisa. Sama poruka, da je recimo bila otkucana, ne bi mogla biti povezana sa mnom ili osobom kojoj je poslata.

- TOK NOVCA: Novčanica je "puštena" u autobusu niškog GSP-a. Dinar se kreće u okviru Srbije a sam tok je nemoguće predvideti bez uvođenja komplikovanih matematičkih modela i teorija. Zato, povremeno bacite pogled na novčanice koje držite u rukama - možda je na nekoj od njih poruka :)

napomena: fotografije preuzete od Clixa i Simeona

13.09.2010. 11:11

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dusan on 13.09.2010. 11:48

Mislim da je u pitanju novcanica od 100 dinara :)
Salim se to nije bitno...
Teorija mi je poznata, cuo sam za slicne eksperimente i to bas sa novcanicama, ne znam mozda si mi ti pricao o tome :) Zelim da ti se vrati novcanica posto 100-tka nije za bacanje, hehe (opet se salim).

Moja prognoza 50 - 50

Miloš Ranđelović on 13.09.2010. 11:53

A šta piše na novčanici? :D

Slavko Ilić on 13.09.2010. 12:02

@Dušan dobra strana svega je što taj novac ne predstavlja trošak eksperimenta. Za taj novac sam dobio kartu za GSP i kusur, tj. troškovi cele avanture su 0 dinara :)

@Miloš RanÄ‘elović sve što je potrebno znati o poruci, već sam napisao :)

Nebojsa on 13.09.2010. 12:04

Slavko, mislim da je ideja za ovakav eksperiment vrlo neobična , i zbog toga mi se jako svidela. Pogotovo što baš ovih dana čitam knjigu "Haos" Džejmsa Glajka, u kojoj se , izmeÄ‘u ostalog, pominje i "efekat leptira" , kao paradigma osobine dinamičkih sistema koji su osteljivi na početne uslove.
Naravno, od danas pa do kraja eksperimeta pratim pažljivo novčanice , a tebi želim svako dobro :)

mmilan on 13.09.2010. 12:25

Ovo si mi dao "domaći" da računam verovatnoću? :)

Ako se u obzir uzme da novčanica stigne do bilo kog ko pročita ovaj tekst verovatnoća je daleko od neverovatnog.

Bilo bi dobro da se eksperiment ponovi više puta :P

ps. Slučajna oktića... zaboravio si Arhimeda :)

Slavko Ilić on 13.09.2010. 12:31

Znaš da sam u napomeni hteo da stavim i poruku tebi :) znam ja da si ti lud ako ne izračunaš sve u deset decimala (minimum) :)

A nisam za ponavljanje više puta jer kao što rekoh ne igram ja ovde na kartu verovatnoće pa da ulazim u "igru velikih brojeva" :)

Arhimeda nisam zaboravio :) Ni Hofmana :) Ipak, navedeni primeri su dovoljni za ilustraciju :D

sopran87 on 13.09.2010. 12:31

Kakva ideja! [Aplauz] Pa zasto se ja nisam setio ovoga? Ako cemo da ulazimo u razne teorije, Tesla je rekao da misao jednog coveka moze promeniti kretanje univerzuma. Spasoje Vlajic je pricao kako pravilno usmerene misli mogu da izazovu zemljotres, za sta se veruje da je i on sam radio na jednom govoru. Tako da mislim da je tvoja vera u uspeh tu najbitnija! Sve je u glavi :-) Naravno, poruku cu proveravati i cekati sledeci post da vidim sta se desilo! Ako se nesto desi!

Marko on 13.09.2010. 14:43

Odlično! :)
http://bit.ly/bwOOuz

goldie on 13.09.2010. 15:22

Interesantno. :)
Bas ovog leta na letovanju na Palma De Mallorci mi se desilo nesto neobicno. Ulazila sam u autobus u gradu Palma i usled jakih vetrova koji stalno duvaju na ostrvu, meni je izletela novcanica od 5 eura iz ruke. Ne znam gde je odletela ali u jednom momentu je vise nije bilo u ruci a planirala sam da platim autobus. Nije je bilo ni u autobusu tako da sam pretpostavila da je vetar oduvao pre nego sto sam zakoracila u autobus. Posle neki 6-7 sati vracala sam se peske drugim putem, pored obale mora. Bio je mrak, i na ulici sam videla nesto na trotoaru i kada sam malo bolje pogledala, videla sam 5 eura. Ni sad mi nije jasno, da li je to mojih 5 eura koje sam izgubila tog dana ili je to neko drugi izgubio istog dana 5 eura. Neverovatno je to da sam novcanicu izgubila u potpuno drugoj ulici koja nije bas ni lepo povezana sa ovom ulicom kojom sam se vracala. Interesantno je i to da je novcanicu na putu bilo lako uociti jer je Palma izuzetno cist grad, pa se bilo sta baceno na ulici lako uocava. Ni sada ne mogu da verujem sta se desilo. :)

Tako da ja verujem da ce se tebi novcanica vratiti. :)

Pedya on 13.09.2010. 15:25

Baš dobra ideja. :) Šteta što novčanica ne može da priča... kakav bi to post bio... ;)

Dragitza on 13.09.2010. 15:26

I verujem da će novčanica dospeti u ruke onome kome je namenjena! :)

Slavko Ilić on 13.09.2010. 15:36

@Sopran87 pa dobro, nije kao da sam ja sam smislio sve :) ipak su i filmovi snimani sa sličnim pričama :)

@Marko da, videh taj gerila marketing u Istokovom tweet-u :) Genijalan potez :)

@Goldie  Ja ne želim da mi se novčanica vrati :) Želim da stigne tamo gde sam je poslao :D

 @Pedya Pored ove, razvio sam još jednu ideju: Kupiti prepaid broj, zapisati ga na novčanici uz molbu da se na taj broj javi pozivom ili sms-om radi informacija o tome kako je i gde dobijena :) Samo još lepo sve to formulisati na malom prostoru :) (a mislili ste da je tweet izazov) :D (ovu ideju možete svakako preuzeti, preraditi i realizovati ako želite)

drveni advokat on 13.09.2010. 18:23

Đo je napravio eksperiment u sabraćaju. Jedno celo prepodne je puštao vozače da se uključe ispred njega. Celo popodne su vozači NJEGA puštali i jednostavno je ceo dan imao pozitivna iskustva u vožnji.

moky on 13.09.2010. 19:35

ovako nesto U POTPUNOSTI lici na tebe (zbog, naravno, poente http://www.imdb.com/title/tt0240890/) :)

Dragan Radović on 13.09.2010. 22:44

Podsetio si me na "zakon prvog ćoška" - ako nekog nisi video dugo, godinama, i "slučajno" pomisliš na tu osobu dok, na primer, koračaš gradom, verovatnoća da je sretneš na prvom uglu neverovatno raste. Naravno, "zvuči šašavo", ali ima li nekog ko to nije doživeo u ovom ili sličnom vidu? :)
Dakle, najbolje da zaboraviš na sve ovo. I "upaliće!"

Charolija on 14.09.2010. 00:23

Fenomenalno. Pre izvesnog vremena mi je u ruke dospela novčanica od 100$ na kojoj je bilo ispisano nešto na arapskom i baš sam razmišljala o svemu ovome što govoriš. Nažalost nisam mogla da je prevedem, a ni da je zadržim, nastavila je svoj put dalje. :))) Verujem da će tvoja "poruka u boci" dospeti u ruke onoga kome je i namenjena. ;)

Mirko on 14.09.2010. 05:53

Bilo je to prilično davno...1984-e..bilo nas je nekoliko u starom gradu u Budvi ( tada zatvorenom za posete ) i u jednom posebnom duhu i raspoloženju, ispisali smo nas 12-oro jednu pesmu na toalet papiru, spakovali je u bocu i dobro začepili i bocu smo bacili u more...tu istu bocu sam deset godina kasnije našao na plaži ostrva Rodos.

djivdjan on 14.09.2010. 09:03

Brate mili, al' je tebi dosadno :)))

Slavko Ilić on 14.09.2010. 21:28

@Drveni advokat :) taj se eksperiment malo razlikuje i valjda se zasniva na karmi :) mada, vidiš, nisam razmišljao kolikog uticaja ona ima na moj eksperiment.. možda...

@Moky :) već si mi rekla da to misliš u pozitivnom smislu pa  - HVALA! :) 

@Dragan Radović  & Mirko, vaši komentari su slični pa ću se samo potpisati ispod njih jer znam da su te situacije i više nego moguće :) 

@Čarolija zato sam ja izabrao dinare :D Zamisli da sam izabrao euro ili dolar pa tamo neki finac krene da tumači ćirilicu :D (a i odakle mi euro ili dolar)

@ĐivÄ‘an zapravo, dosada nema baš nikakve veze sa ovim :)

tika taka on 15.09.2010. 13:10

Pa i nije toliko originalno,a jos manje neverovatno, jer je ovakav eksperiment vec uradjen pre 2 godine, sto ti je sigurno i poznato.


The Six Degrees Of Separation
http://www.squidoo.com/Science_Maps_Network_Hubs

http://www.youtube.com/watch?v=RcCpEf6_Ofg

Slavko Ilić on 15.09.2010. 13:19

Kao što rekoh, ideju nisam sam smislio :) ja sam samo rešio da je sprovedem u delo.

A "The six degrees of separation" je samo jedan element u celom eksperimentu. (pročitati tekst iznad komentara)

rada on 24.09.2010. 14:54

Odo' da pregledam novčanik ;)
Sjajan si!
Sve naj iz NS.

Dragan on 25.09.2010. 02:26

Mislim da je ta novčanica završila kod mene. Kako da ti je vratim?

Slavko Ilic on 25.09.2010. 19:20

:)
Dragane, ako stvarno misliš da je to ta novčanica, mogao bi da mi pošalješ fotku na mail itkutak.com@gmail.com
čisto da proverimo :)

Online Srbija on 04.11.2010. 13:48

Sta se na kraju desilo sa novcanicom?

Slavko Ilić on 05.11.2010. 15:04

Pretpostavljam da novčanica još uvek putuje. Mnogi se ovih dana interesuju za nju što je, pretpostavljam, dobro. Još uvek smo daleko od kraja eksperimenta pa samo treba biti strpljiv :)

Petar on 30.11.2010. 12:54

Ne mogu da verujem da je to jos neko uradio =) I ja sam na novcanici od 200rsd napisao svoju e-mail adresu i naravno dosta znatizeljnih ljudi se javilo. Novcanica je pustena u Apatinu pocetkom godine, a zadnja poznata adresa je Soko Banja sto znaci min. put od 430km. Mada nisam dosao na ideju da je bacim i slucajan prolaznik da je pokupi vec sam je jednostavno potrosio.

danica on 15.12.2010. 14:19

divan eksperiment u RS geo okvirima:)
obavesti nas o rezultatima.

Nije naivno on 20.04.2011. 08:54

Moj komentar nema veze sa ovim eksperimentom, ali ima veze sa novacanicama. Naime koliko je efikasno da recimo na 10, 20 i sitnijim novcanicama ispisemo ima nekog sajta koji zelimo promovisati?

Dimitrije on 18.10.2011. 08:33

jako zanimljivo, baš sam juče našao jedan stariji broj zabavnika u kome sam pročitao rubriku o teoriji Haosa i svemu, a danas tražeći nešto sasvim deseto naleteo sam na ovu stranicu..... super je eksperiment, samo nije mi jasno šta je konačni cilj, i zašto nam nisi rekao šta piše na poruci, zar je tajna? Taman ako nam dospe u ruke, da znamo ko je napisao...

Slavko Ilić on 19.10.2011. 14:32

Dimitrije, pre svega hvala na komentaru :) 

Konačni cilj je da ta novčanica, uz sve teorije koje su navedene u tekstu, stigne do jedne jedine osobe kojoj je poruka namenjena :)  

Zašto nisam otkrio poruku? Prilikom planiranja eksperimenta, razmišljao sam i vagao u kojoj meri i koje podatke mogu otkriti a da ne narušim faktore. Kada bih otkrio kome je novčanica namenjena ili samo poruku to bi poništilo neka pravila :) 

Za razliku od ovog, postoje i oni eksperimenti sa novčanicama koje nose broj telefona ili e-mail adresu i koji služe za praćenje toka :) Podjednako su zanimljivi i planiram da tako nešto uradim :)

 Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje ili bar malo zadovoljio tvoju znatiželju :) 

Dimitrije on 20.10.2011. 19:59

Hvala. Sad shvatam poentu, u svakom slučaju nadam se da će poruka stići do osobe kojoj je namenjena... Samo imam molbu ako možeš da bliže objasniš teoriju o šest stepeni razdvajanja, ili makar neki link pošto me je taj detalj zaintrigirao.

Mara on 29.09.2014. 14:31

Interesantno :)
Zanima me ishod ovog eksperimenta, posebno zbog datuma kad je zapocet.
Da li se novcanica negde pojavila?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com