Mitrovica Winter University 2013: Internet Marketing

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mitrovica Winter University 2013 - Mitrovački zimski Univerzitet 2013Mitrovački zimski Univerzitet (Mitrovica Winter University) od 2006. godine u Kosovskoj Mitrovici realizuje organizacija SPARK u vidu dvonedeljnih akademskih kurseva. Poziv da učestvujem na ovogodišnjem MWU me je iznenadio ali i obradovao. Postojala je i doza treme jer je, tokom dve nedelje, domaćim i stranim studentima trebalo predstaviti Internet marketing na najbolji mogući način. Izazov prihvaćen!

Mitrovački zimski Univerzitet

Kako sam već imao prilike da duži period boravim u Kosovskoj Mitrovici pa i budem iz prve ruke upoznat sa aktivnostima vezanim za MWU, mogu reći da te dve nedelje u godini predstavljaju jedinstvenu priliku da domaći studenti i inostrani studenti komuniciraju o trendovima i temama koje im pored domaćih predstavljaju i profesori sa iskustvom i reputacijom na međunarodnom nivou. Takođe, MWU je dobra prilika da se inostrani studenti i profesori neposredno upoznaju sa životom, kulturom i situacijom u kojoj se trenutno nalazi region Kosova i Metohije.

Ove godine je u okviru MWU bilo organizovano 6 kurseva, pa su studenti, pored E-Marketing kursa imali prilike da odaberu i neki od sledećih: EU Enlargement and Migration, Emergency Medical Conditions, Contemporary European Film and Production, Business Psychology and Management, Green Architecture and Urban Design.

Studenti na kursu Internet marketinga - Mitrovački zimski Univerzitet 2013

Poziv

Verovatno najveću zaslugu za poziv pripisujem Jasni Kamatović koja me je preporučila organizatorima i zahvalan sam joj na tome. Jasna je i sama bila predavač na MWU pre dve godine i odande nosi pozitivna iskustva

Imajući u vidu sve gore navedeno, shvatićete otkud doza treme. Ovo nije polučasovno predavanje, dve nedelje je dovoljno dug period za teorijsku podlogu i praktične primere, ali ne dovoljno dug da bi se sve detaljno odradilo. Ovo nije predavanje timu ljudi koji ima neko predznanje, već se radi o mešovitom razredu od 25 studenata i studentkinja. Mešovit po fakultetu sa kojeg dolaze kao i zemlji (15 domaćih i 10 inostranih). Zato je bilo potrebno napraviti dobar plan. 

Internet marketing kurs (E-marketing)

Za svaki od kurseva je angažovan po jedan domaći i jedan strani profesor, kao i jedan asistent. Imao sam veliko zadovoljstvo da na kursu sarađujem sa gospođom Sylvie Hertrich, profesorkom na EM Strasbourg Business School, i mladom i perspektivnom Milenom Popin. Takođe, svoje predavanje je, kao gostujući predavač, održao i gospodin Dragan Varagić

Dragan Varagić na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

Već pri prvoj razmeni predloga o planu i programu, složili smo se da studenti treba da preÄ‘u celo gradivo od osnova pisanja marketing plana (analiza, strategija, marketing mix), preko modula vezanih za Internet marketing pa sve do praktične primene stečenog znanja. Pregled modula izgleda ovako: 

1. dan: Pisanje marketing plana - (SWOT) Analiza

2. dan: Pisanje marketing plana - Strategija (ciljevi, segmentacija, pozicioniranje, ...)

3. dan: Pisanje marketing plana - Marketing mix

4. dan: Pisanje marketing plana

5. dan: Pisanje marketing plana - testiranje

6. dan: Odnos tradicionalnog i Internet marketinga, Gerila marketing i Internet marketing alati

7. dan: Blog, Copywrighting, SEO, Content marketing

8. dan: Društveni mediji, Content curation, Community management

9. dan: Viralni marketing, SEM, PPC, E-mail marketing, Analitika

10. dan: Ceremonija zatvaranja i dodela sertifikata

Treba napomenuti da je pisanje marketing plana i testiranje nakon prve nedelje bilo zasnovano na studijama slučajeva velikih svetskih kompanija. Pravo je zadovoljstvo videti kad studenti nakon nekoliko dana umeju da primene stečeno znanje na konkretnim i realnim slučajevima. 

Testiranje za drugu nedelju se baziralo na pisanju strategije i marketing miksa za promovisanje video poruke "United Students to United Nations" koju su osmislili i snimili logističari MWU13 uz malu pomoć predavača i učesnika na kursu "Contemporary European Film and Production".  

Neformalni deo programa

Pored, prilično dinamičnog, formalnog dela programa ipak je bilo prostora za aktivnosti koje su dodatno podsticale diskusiju, razmenu znanja i iskustava ali i opušteno druženje. Razgovori sa ostalim predavačima, organizatorima i učesnicima su bili konstruktivni i inspirativni. 

U diskusiji "Masovni mediji i fenomenologija istine" sam zastupao ideju Cyber aktivizma i korišÄ‡enje Internet kanala za plasiranje svog dela istine, Emir Kusturica je, nekoliko dana kasnije, u svom izlaganju govorio o realnosti i iluziji u filmu, a Paul Scheffer je vodio diskusiju o temama koje prate proširenje EU i put kojim zemlje kandidatkinje moraju da preÄ‘u da bi postale članice. 

Emir Kusturica na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

Pokušaj zaključka, pozdravi i čestitke

Prošlo je više od nedelju dana od završetka MWU a ja još uvek slažem utiske. MWU je projekat koji svim učesnicima pruža nezaboravno iskustvo. Bila bi laž reći da je sve bilo savršeno, ali je mnogo bitnije da su svi dali svoj maksimum i svojim trudom doprineli dobrim rezultatima. Tokom dve nedelje, Kosovska Mitrovica je bolja nego inače, studenti su proaktivniji, teme su savremenije, komunikacija je otvorenija...

Na kraju, želim da se zahvalim organizatorima na ukazanom poverenju (Marina, Valentina, Dragoljube, Jamel), ostalim predavačima na posvećenom vremenu i studentima koji su moj posao učinili dosta lakšim :)

Paul Scheffer sa ostalim predavačima na Mitrovačkom zimskom Univerzitetu 2013

11.02.2013. 22:48

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

karta on 04.03.2013. 21:22

Bio sam na kursu, bilo je dosta dobro, dosta toga se nauči, preporučam.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com