Lovemarks: Brendovi koje volimo

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Lovemarks: The future beyond brandsDa li znate šta je brend? Brend je nešto što identifikuje proizvod i/ili uslugu kompanije  i ističe razliku u odnosu na proizvode i/ili usluge drugih kompanija. I dok se praktično sve kompanije trude da dostignu status brenda, retko se postavlja pitanje: Šta dalje? Postoji li nešto "veće" od brenda? Da li ste čuli za Lovemarks?

Šta su Lovemarks? 

Lovemarks Love-Respect axisAko kažemo da se građenje brenda zasniva najpre na kvalitetima proizvoda i usluga, onda možemo reći da je Lovemarks koncept koji unosi emocije kao komponentu u odnosu sa klijentima. Kako se iz samog naziva može pretpostaviti, misli se na pozitivne i tople emocije koje treba da osnaže vezu između Kompanije i Klijenta.

Lovemarks je pristup kojim kompanija teži da kod klijenata gradi lojalnost i poverenje koji često izlaze iz racionalnog okvira. Kako su emocije čoveka ipak dublje od odnosa cena/kvalitet, dobro i iskreno građen Lovemark ima mnogo bolje izglede za plasman (novih) proizvoda i slobodnije eksperimentisanje čak i onda kada se oni ne pokažu baš najbolje. 

Ukratko: Lovemarks su brendovi koje volimo! Lovemark kompanijama praktično garantuje drugu šansu (neretko i više njih)

Koji brendovi imaju status Lovemark-a?

Lovemarks koncept je prvi put predstavljen širokoj publici u istoimenoj knjizi Kevina Robertsa, izvršnog direktora agencije Saatchi & Saatchi. U skladu sa tim, relevantni Lovemarks spisak, top listu i redovno ažuriranje možete naći na sajtu Lovemarks: the future beyond brands.

Ipak, treba napomenuti da Lovemark jedne osobe ne mora biti i Lovemark neke druge osobe. Zbog toga, u nastavku navodim neke brendove koji su moji Lovmarks:

Pino Silvestre1. Pino Silvestre - Brend koji mi je privukao pažnju još u detinjstvu. Najuočljiviji deo je vrlo zanimljiv dizajn ambalaže u obliku zelene šišarke a miris je dovoljno karakterističan da me vrati u detinjstvo i podseti na miris očeve kože nakon brijanja. Pino Silvestre je pravi primer da se Lovemark često prenosi i generacijama, što omogućava da brendovi opstanu na tržištu decenijama, pa i vekovima. Lino Vidal je našao kombinaciju koja od 50ih godina 20. veka nije menjala recept za uspeh.

2. Coca Cola - Kada bih mogao da se setim trenutka kada sam zavoleo ovo piće, ne bih mogao. Bio sam mali. Zašto sam ga zavoleo? Ukus je bio potpuno drugačiji od ostalih sokova. Prepoznatljiv dizajn flašice je sve to zaokružio. Međutim,  zbog određenih razloga, gazirana pića sam mogao piti samo u posebnim prilikama poput rođendana i nekih drugih veselja. Mislim da je na taj način "utisnuta" ta pozitivna emocija koju vezujem uz ovaj brend. Kasnije, do mene dolaze i reklame koje Coca Cola bazira na ovoj osnovi.

3. Nokia - Ovaj finski proizvođač mobilnih telefona je svoj status pre svega stekao kvalitetom. Oni koji su bili korisnici mobilne telefonije početkom 21. veka, mogu imati samo reči hvale za modele poput 5110, 3210 i 3310... Ja ih na žalost nisam posedovao. Mislim da veliku zaslugu za emotivnu komponentu ima njiho slogan i poruka koju nosi "Nokia connecting people".

Mobilni telefon koristim već 12 godina a Nokia telefone koristim od 2006. godine. Ovo je možda pravi primer kako Lovemark prevazilazi čiste racionalne razloge. Svedoci smo da Nokia poslednjih godina nije povlačila poteze koji su joj išli u korist i po mišljenju velike većine - propuštala je prilike da održi korak sa vremenom i potrebama korisnika. Ipak, ja sam kao korisnik spreman da sačekam novi potez i pružim još jednu šansu, verujući da baš ova može biti ona prava. O verovanju u Nokia + Windows 8 ekosistem u nekom od sledećih tekstova.

Nokia connecting people

4. Eurocrem - Verujem da ovo nije potrebno dodatno objašnjavati. Ukus koji je jedinstven uz mogućnost "biranja strane" :) Ja više volim beli :) Ako bismo se igrali asocijacija, na reč palačinke, moja bi bila Eurocrem. Ovaj Lovemark je jedan od onih koji su zaslužni i za pružanje šanse drugim proizvodima istog proizvođača (koji su se isto tako odlično pokazali)

5. Plazma keks - Često su pitanja o "Šta biste poneli kada..." situacijama. Verujem da bih na većinu prvo odgovorio sa Plazma keks. Bio sam mali, porastao sam, išao sam u školu, bio bolestan, zdrav, studirao, radio, putovao, odmarao... Plazma! Plazma je Lovemark koji ne zna za jaz između generacija, geografske ili neke druge granice (znam neke "strance" koji se raspituju kada ćemo im poslati Plazma keks). Sigurno postoje slični proizvodi, ali konstantna prisutnost u svim scenarijima je Plazma keks postavila tu gde jeste.

6. Guarana - Nisam veliki ljubitelj energetskih pića. Ako bih racionalno analizirao karakteristike, rekao bih da mi se sviđa ukus. Međutim, nekoliko stvari me čini jednim od onih koji redovno prate novine vezane za ovo piće. Tu je pre svega kombinacija njihove Sove, njihovog slogana "No sleep!" i njegove varijacije (npr. Make Love! No Sleep!). Tvrdim da su oni najbitniji sastojci ovog proizvoda.

Zatim, tu je još jedan potez koji me je prijatno iznenadio: 26.2.2010. je na kućnu adresu stigao paket sa uzorkom Guarane Mojito (pre zvaničnog lansiranja) uz molbu da putem kratke ankete prenesemo svoje prve utiske. Gest koji je pokazao da su voljni da se bar malo potrude i čuju reakcije njihovih krajnjih korisnika.

Kako do Lovemarks statusa?

Na početku sam rekao da je Lovemarks nešto "veće" od Brenda i da Brendovi treba njemu da teže. Međutim, Lovemark gledano iz ugla Brenda nije "sledeći korak" već je korak broj jedan. Lovemark se gradi iskreno i čisto od početka. Zapamtite Lovemark se tiče emocija i nema poente setiti ih se tek nakon "računica" Brenda.

Koji su vaši Lovemarks? 

12.11.2012. 16:50

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Sandra Kravitz Simonović on 13.11.2012. 10:06

Sve 5, samo što Eurocrem već neko duže vreme nije po licenci Gandola (IT), i nije više kao što je bio.
Zato glasam za Linoladu (a.k.a.) Kinderlada :)

Korporativno upravljanje on 13.11.2012. 10:15

Ne znam da li ima neka lista ovog tipa a da na njoj nema (sasvim zasluženo) plazme...? :)

Slavko Ilić on 13.11.2012. 12:11

@Sandra naravno, tu je pitanje licence, izmeštena proizvodnja i slično, ali Lovemark upravo pruža tu mogućnost da se tu i tamo odstupi od putanje kojom je do tada išao i istovremeno zadrži poverenje korisnika. MeÄ‘utim, sve, pa i poverenje ima kraj i treba biti pažljiv ;)

Mara on 01.09.2014. 22:55

eurokrem i plazma, skoro da ih ne razdvajam
a uz njih odlicno ide i kravica :)

oooo1 on 25.09.2014. 13:39

Onaj moćni model francuskih kola ajkula ... Facinirao me je dugo, dugo.

pirke on 18.12.2014. 13:29

Sve od Apple-a. iPod, iPhone, Macintosh, Steve jobs...

Obiraf on 13.04.2015. 17:51

Pa nije ni neka tajna. Nekoliko desetina svetskih brnedova hara i vlada planetom. Jedina šansa da se poveća broj takvih brendova je Kina. Na žalost ali tako je. Povećanjem broja brendova iz iste oblasti i manji igrači dobijaju kakvu takvu šansu na globalnom planu. Trenutno, nemaju nikakvu šansu pored milijarderskih brendova koji u reklamu ulažu nekoliko redova više novca od preslabe konkurencije.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com