Tatjana Vehovec: Nada

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Tatjana Vehovec: NadaTatjana Vehovec, blogosferi poznatija kao Mooshema, pre par nedelja objavila je na svom blogu da su se pojavile još neke zalihe njenog prvog romana "Nada". Sticajem (srećnih) okolnosti baš sam tih dana mogao da posetim novosadski sajam knjiga na Spensu, štand izdavačke kuće "Vega media" je bio lako uočljiv a cena same knjige vrlo pristupačna. Krajnji rezultat - posedovanje jednog primerka ovog romana.

Kad već pomenuh cenu, sa sajamskim popustom ona iznosi 210 dinara. To je gledano sa jedne strane žalosno jer knjiga nije kutija cigareta pa da bude tako jeftina ali sa druge strane dobar je osećaj znati da možeš sebi priuštiti to zadovljstvo da šetnju sajmom ne završiš samo razgledanjem štandova.

Knjiga u mojim rukama je jedna od retkih stvari koja izaziva moje strpljenje i ne da mi mira dok ne zavirim u prve redove, dok ne vidim o čemu se tu radi. Na "prvi pogled" sam "progutao" 40ak stranica i bio malo razočaran što tu moram stati zbog prečih obaveza.

Zanimljiv mi je bio ritam, andrićevski dugih, rečenica koje se uvlače pod kožu i teraju Vas da ih ispratite da bi Vas na kraju sačekala nova sa novim smerom i ritmom. Neobično realan prikaz toka i spleta misli koje istovremeno bivaju dopunjene onim iz glave čitaoca. Ako kažu da slika vredi hiljadu reči, koliko onda vredi rečenica koja probudi toliko živih slika koje umeju da nasmeju, nateraju na razmišljanje, rastuže...

O priči bi se svakako moglo diskutovati, ali tek nakon što je pročitate. Jednu od mnogih možete pročitati OVDE. Knjiga u sebi nosi dozu humora, malo sentimentalnosti, optimizma, ironije, pesimizma i najvažnije, dovoljnu količinu bunta koji natera da se opet oseti "tam tam otpora". Priča nosi saznanje da i nakon svega, nismo daleko odmakli.

Uglavnom, knjiga koja se čita u cugu a ostavlja dubok utisak. Knjiga koja se ne završava na  211. strani. Najkraće rečeno - jedan pravi gradjanski roman. Angažovani!

23.03.2008. 22:46

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Kristina on 23.03.2008. 23:41

Svaka ti je zlatna :) I sve potpisujem ! Baš lijep i iskren prikaz !
I samo da dodam, ja sam na kraju plakala, a ne sjećam se kad mi se to desilo posljednji put.
Lijepo je plakati kad čitaš, inače nije ;)

Tatjana on 24.03.2008. 11:06

E, pa hvala ti. Pre svega na trudu koji si uložio da napišeš nešto o knjizi.

NIsam je ponovo čitala, naime, nisam je nikada ni pročitala u cugu (ne znam ni da li to pisci rade), ali sam listajući posle nekoliko godina, došla do tog zaključka, kao i ti: da nismo daleko odmakli i to spoznanje me je raspalilo kao pesnica u dijafragmu. Ispalo je da nešto što sam pisala kao dokument kojim ću moći da objasnim detetu(umesto da ga davim pričama u predveče) kako je to bilo, ima svoje nastavke koji su samo varijacija na temuu, bez kvalitativnog pomaka.

:)

Spartak on 02.05.2008. 01:04

Kupljeno :D
eh, sta znaci dobra reklama, samo da je nalovim u nasem carskom gradu i posedovacu je i zvacu je cenjana :D ili mala slatka torto izvrnuta :D

Jelena on 06.06.2010. 11:28

Slavko, nisi rekao osnovne stvari: da li u knjizi ima ubistava, seksa i politike :)

Slavko Ilić on 06.06.2010. 12:00

Da se razumemo, knjiga govori o stanju u zemlji za vreme Miloševića, što samo po sebi nameće odgovor: da, da, da.

 

Nebojsa on 11.06.2010. 00:13

Ja sam je dobio kao poklon na sajmu u Beogradu prošle godine :) Pročitao u cugu naravno :D

Slavica on 02.09.2010. 12:09

Tačno je da se knjiga brzo čita ali se posle duuuugo razmišlja o svemu. Knjiga je stvarno iznenaÄ‘enje (pozitivno) naročito ako se kupi za jadnih 100 din na ulici u Novom Sadu.

Robert on 07.04.2011. 23:38

Čudo kako Bog nekome da i pamet i lepotu i talenat. Evo još jednog primera pored Isidore Bjelice i Simonide Stanković da je to tako. Bravo!

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com