Dobre stvari u Pametnoj mreži: Dan treći

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Telenor Shop Srbija Jutro u Kruševcu je obećavalo. Nije bilo sunčano kao prvog i drugog dana, ali je spoljašnja temperatura, na osnovu subjektivnog osećaja, bila veća. Ceo tim Smart karavana je bio spreman i uigran, pa smo nakon doručka bili spremni da bar malo upoznamo ovaj grad i eventualno popričamo sa ljudima.

Kruševac

U centru Kruševca, već su postavljeni štandovi sa saksijama cveća, verovatno kao priprema za dolazeći 8. mart. Nažalost, osoba sa kojom smo trebali da se sretnemo iz opravdanih razloga nije mogla da nam se pridruži, ali to nije bio razlog da odustanemo od ovog grada. Na Twitteru je postavljen poziv korisnicima da postavljaju pitanja i podele sa nama iskustva. 

Kruševac

Videvši snimatelja, jedna žena je prišla našoj ekipi verujući da smo neka od lokalnih televizija. Pitanje "Da li posedujete mobilni telefon?" bilo je dovoljno da podeli svoje iskustvo o 062 mreži, čiji je korisnik od kad je uveden ovaj prefiks (ponosna je na svoj šestocifreni broj telefona). 

Na Twitteru smo dobili poziv da testiramo kvalitet signala u Mudrakovcu, nadomak Kruševca. Testovi su pokazali da je 3g bazna stanica od mesta na kome je prijavljen slabiji protok prilično udaljena, a da su korisnički aparati najčešće podešeni na "dual mod" pa se zbog toga "kače" na 2G baznu stanicu sa koje dopire jači signal. Najčešće rešenje u ovakvim situacijama je podešavanje uređaja da koristi samo WCDMA signal, što uređaju govori da se povezuje samo sa 3G baznim stanicama.

Dok smo stajali i merili signal u Mudrakovcu, prišao nam je mehaničar, misleći da nam je potrebna neka pomoć sa automobilom. Razgovor sa njim je doneo jedno novo iskustvo koje, po mom mišljenju, ima neke logike. Kao pripejd korisniku, nekoliko puta mu se desilo da mu razgovor bude prekinut zbog nedostatka kredita. Njegov predlog je išao u smeru da korisnicima treba dozvoliti da završe taj započeti razgovor, iako ponestane kredita na računu. Svakako nešto o čemu vredi razmisliti. Prilog iz Kruševca, možete pogledati na liveTV.rs portalu

Niš 

Niš je jedan od onih gradova koje zovem svojim :) Ovde sam na domaćem terenu, sve je opuštenije, sve je OK :) Malo kasnimo u odnosu na "zacrtani" raspored ali sva odstupanja imaju dobar razlog i nešto što je usput trebalo zabeležiti, videti, ... Prilog iz Niša možete pogledati na liveTV.rs portalu.

Nenad Rokvić - turizmolog i turistički vodi荠

U centru Niša se nalazimo sa Nenadom Rokvićem, koji sa nama priča o primeni Interneta za potrebe turizma. Ističe se detalj da je u današnje vreme, Internet prvi i najbitniji resurs kada se radi o planiranju putovanja, smeštaja, razmenu iskustava, komentara - što svakom korisniku nudi mogućnost da sam kreira svoje putovanje po svojoj meri. 

Nenad Rokvic - Smart karavan u Nišu

Dostupnost Pametne mreže u svakom trenutku, na svakom mestu nudi mogućnost snalaženja u realnom vremenu, potrage za informacijama o objektima i lokalitetima kao i mogućnost navigacije do njih. 

Vitomir Ognjanović - direktor Južnih vesti

Portal JužneVesti.com se vrlo brzo nakon osnivanja pokazao kao značajan izvor informacija o dešavanjima u južnom delu Srbije. Sa akcentom na istraživačko novinarstvo, ovaj medij osvaja priznanja i u svom poslovanju se oslanja na nove tehnologije. 

U razgovoru sa Vitomirom Ognjanovićem, direktorom Južnih vesti, čuli smo koliko je konstantan pristup Internetu značajan za praćenje novih informacija i komunikaciju, kako sa zaposlenima, tako i sa stanovništvom. 

Vitomir Ognjanovic - Telenor Smart karavan u Nišu

Nakon trećeg dana 

Dan nije bio sunčan kao prethodna dva dana, ali nas to nije sprečilo da svoje zadatke ispunimo i maksimalno uživamo u tome. Pravo je zadovoljstvo kada znate da se većina stvari dešava spontano i nenametnuto. U Facebook albumu na Telenorovoj stranici, možete videti detalj onoga kako je izgledao 3. dan Smart karavana.

07.03.2013. 10:34

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Ivan on 14.04.2013. 16:31

Mora da je bilo interesantno provoditi takvo istraživanje, što kazati, nego da zavidim ljudima koji imaju tako kreativan posao ;)

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com