Intesa mobilno bankarstvo: Cimni me da pronađem novčanik

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Kada sam pre 5 godina imao priliku da testiram novi nivo zaštite On-line plaćanja koji je uvela Banca Intesa, moja pretpostavka je bila da kod prosečnog korisnika novih tehnologija dominira strah od nepoznatog. Da budem precizniji, korisnici se najčešće boje da će korišćenjem novih mogućnosti "nešto zeznuti" i imaju predrasudu da je to "prekomplikovano za njih".

Za ovih 5 godina se dosta toga promenilo. Te 2010. godine je elektronska trgovina u Srbiji bila u začetku, a tek 2011. godine je prvi put zakonom uvrštena u strukturu trgovina. Većina tadašnjih rešenja je patila od "dečijih bolesti" ali se i pored malog tržišta držala u igri i pratila trendove. Ali, to je bilo pre 5 godina. Današnja situacija je prilično drugačija. I nije. Istovremeno.

Mobilni telefon kao novčanik

Rast online tržišta i razvoj novih tehnologija

Pre 5 godina, svega 6,1% stanovništva je redovno koristilo prednosti On-Line naručivanja (ne nužno i plaćanja). Anketa MasterCard kompanije pokazuje da je 2014. godine čak 34% korisnika kartica iskoristilo mogućnost plaćanja putem Interneta. Ti se rezultati u velikoj meri poklapaju i sa podacima Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je u 2014. godini preko milion građana plaćalo robu i usluge preko Interneta. Na drugom mestu, odmah nakon kupovine odeće i obuće (~45%), nalazi se plaćanje računa (~35%). Na osnovu ovog značajnog rasta u proteklih 5 godina mogli bismo da zaključimo da onog straha od nepoznatog više nema? Ne baš.

Pored rasta i razvoja tržišta, treba uzeti u obzir da se i tehnološki pejzaž tokom ovih godina u dobroj meri promenio. Na primer, udeo "pametnih" telefona u odnosu na ostale se sa 15% (2011) popeo na 35% (2014). Na isti način kao što je Facebook doprineo popularizaciji "desktop" online komunikacije kod najšire publike (ovde ne mislim samo na mlađe generacije kojima je to došlo "prirodno"), tako su i za omasovljenje "mobilne" online komunikacije zaslužne aplikacije poput WhatsAppa i Vibera. Sve ovo je (bar posredno) imalo efekta za stvaranje "kritične mase" online kupaca i online prodavaca.

Mobilno bankarstvo više nije budućnost

Nakon svih najava da će jednog dana mobilni telefon biti više od uređaja za komunikaciju - tu smo. Mobilni uređaji sve češće preuzimaju ulogu primarnog uređaja za komunikaciju pa i obavljanje dobrog dela poslova. Možda (još uvek) ne možete da programirate ili dizajnirate na telefonu kao na desktop/notebook računaru, ali se kod poslova koji zahtevaju mobilnost, fleksibilnost, koordinaciju i konstantnu povezanost - mobilni telefoni i tablet uređaji izdvajaju kao prvi izbor.

Stanje računa - mobilno bankarstvo

Banca Intesa je brva banka u Srbiji koja je uvela uslugu mobilnog bankarstva (2010. godine), tj. prva je prepoznala priliku u činjenici da je računar posedovalo oko 40% stanovništva a skoro svaki građanin je posedovao mobilni telefon. 5 godina kasnije, Intesa je svoj servis mobilnog bankarstva dodatno unapredila i prilagodila današnjim trendovima. Ako novu verziju aplikacije vidimo kao neku vrstu najave, može se reći da nas čeka zanimljiv period u mobile payment domenu. O čemu se tačno radi?

Intesa Mobi funkcionalnosti

Intesa Mobi aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje. Aplikacija korisnicima nudi praktično sve mogućnosti koje korisnik ima i u ekspoziturama banke: provera stanja, plaćanje računa, prenos sredstava na druge račune, pregled kartica, obavljanje menjačkih poslova... Ukratko, aplikacija za mobilno bankarstvo korisniku sve ono što mu je potrebno - bez odlaska u banku, bez gužve, nema čekanja u redovima, bez "uklapanja" u radno vreme banke... Sve je dostupno 24h dnevno, 7 dana u nedelji, na dohvat ruke - na uređaju koji je dobro poznat korisniku.

Da biste koristili ove mogućnosti potrebno je da instalirate mobilnu aplikaciju "Intesa Mobi" i da se u bilo kojoj ekspozituri banke prijavite za korišćenje mobile banking usluge. Ovom prilikom želim da izdvojim 4 funkcionalnosti koje mogu dosta da znače korisnicima, posebno onim koji se još uvek boje da će nešto "zeznuti":

Mobilno bankarstvo - lokacije bankomata1) DEMO aplikacija - Iako je za korišćenje bitnijih servisa potrebna registracija, svaki korisnik i bez toga može da instalira aplikaciju "Intesa Mobi". Aplikacija sadrži DEMO sekciju koja u potpunosti izgleda kao prava aplikacija - samo podaci nisu pravi i za korišćenje registracija nije potrebna. Korisnik nema mogućnost da nešto "zezne" i ima priliku da bez ograničenja istražuje aplikaciju kako bi se u potpunosti upoznao sa njom. Smatram da je ovakav pristup edukaciji korisnika vrlo bitan i detaljno i ilustrovano uputstvo samo ide u pilog tome. Korisnicima pored informacije o postojanju m-banking aplikacije treba pokazati i da je laka za korišćenje.

2) Lokacije ekspozitura i bankomata - Ja većinu plaćanja i transakcija obavljam putem Online/Mobile banking servisa. Međutim, povremeno mi zatreba keš ili ekspozitura radi uplate. Jedna od korisnijih funkcionalnosti aplikacije je prikaz najbližih filijala i bankomata. Uz pomoć geolokacijskih servisa, aplikacija prikazuje vašu tačku na mapi i sve bankomate i filijale u vašoj blizini. Nema lutanja, a banka je preuzela odgovornost da lokacije budu ažurne.

3) Kontakt stranica - Svakome povremeno treba odgovor na neka pitanja i nadam se dosta ređe potreba da korisnik prijavi izgubljenu/ukradenu karticu. Intesa Mobi aplikacija nudi jednostavnu, jasnu i preglednu stranicu sa kontakt podacima banke. Na klik korisnika, aplikacija automatski poziva banku (ukoliko je kliknuo na broj telefona) ili otvara neku od odgovarajućih aplikacija (mail, FB, Twitter). Ovaj deo se može protumačiti kao želja banke da zaista bude dostupna klijentu i maksimalno mu olakša da stupi u kontakt onda kada mu je to potrebno.

4) mToken - Ukratko, priča o mTokenu je priča o zaštiti. Ovaj deo aplikacije se stara da sva komunikacija između Intesa Mobi aplikacije i banke bude zaštićena. Takođe, mToken se brine da proveri svaku vašu transakciju i osigura da ste je zaista želeli. Dodatno, mToken je tu da proveri vaš identitet i spreči da se aplikacija "klonira" sa jednog telefona na drugi uređaj. Uz sve to, mToken je i klasičan Intesa On-line banking podigao na novi nivo eliminišući potrebu za CD-om i tehnologijama koje su korisnicima često komplikovale korišćenje i ograničavale ih na određene platforme. Uz mToken, sada je izbor platforme za pristup Intesa On-line bankingu na korisnicima.

Mobilni telefon kao platna kartica

Za kraj ono najzanimljivije. Sledeći logičan korak je korišćenje mobilnog telefona kao sredstvo plaćanja. I pri tome ne mislim na zamenu vašeg mobilnog za robu ili usluge već na pravo korišćenje mobilnog telefona kao platne kartice. To jedva čekam da vidim u praksi a sva je prilika da nećemo dugo čekati.

Tehnologija se zove HCE (Host Card Emulation) a usluga Wave2Pay i trenutno je u pilot fazi u Srbiji. Intesa je najavila da će prva omogućiti korišćenje ove usluge svojim klijentima - u toku 2016. godine. Infrastrukturu koju je Visa razvila globalno svakako daje dobru startnu poziciju ovoj usluzi, a to što će u doglednom roku biti dostupna i u Srbiji me zaista raduje. 5 godina nakon početka, ne samo da smo u toku sa trendovima, u nekim aspektima smo korak ispred.

*vreme utrošeno na pisanje i objavu teksta je sponzorisano. Sadržaj, podaci i stavovi nisu sugerisani ni uređivani u skladu sa željama sponzora. Autor teksta stoji iza svakog napisanog reda. 

24.07.2015. 11:04

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

nenad on 07.08.2015. 15:38

Imam utisak da se ova usluga i nije nesto rasirila po zemlji srbiji. osim par IT profesionalaca i bankarskih sluzebenika ne znam za druge. A po svetu su poceli mobilnimi tel d aplacaju i u gradskom prevozu

vlada on 10.08.2015. 11:19

Aplikacija za win 8.1 na WP?

Djordje on 10.08.2015. 11:42

Bolja je Telenor banka...

DJORDJE TOMIC on 10.08.2015. 21:42

NI JEDAN POSAO NIJE SRAMOTA RADITI, SAMO AKO JE TO U SKLADU SA LJUADUSKIM NORMAMA, TO JEST AKO SE NA POSTEN NACIN RADI

Atila on 10.08.2015. 21:42

Ova aplikacija je vrh i svako bi trebao da je koristi!

nenadsky on 10.08.2015. 22:41

Користио сам Интеса Моби све до промене софтвера на телефону, због редовног ажурирања... од тада из неког непознатог разлога не ради, тј. након уноса пина апликација пукне... Пробао сам да решим тај проблем и у експозитури банке али и са корисничким сервисом, али без успеха. Колико сам приметио на Г плеју проблем није само до мог телефона или софтвера... од тад сам ускраћен за ту услугу, а потребна ми је и те како...

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com