Šta možemo naučiti od novih blogera?

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Već neko vreme razmišljam o savetima koje, tako nesebično, dajemo novim blogerima. Na samom početku, dočekamo ih sa listom pravila koja bi trebalo poštovati i još dužom listom grešaka koje ih jasno definišu kao početnike. Te liste smo, valjda, sastavili vremenom i pretvorili ih u neku vrstu pravila igre. Hm...

Ista ta razmišljanja me obavezno podsete na moje početke i ceo put kojim sam prošao do ovde. Želim da, iz moje perspektive, sa vama podelim razloge zbog kojih se radujem svakom novom blogeru i stvari koje od njih uvek iznova učim.

Blog keypad keys

POČETAK

Svaki početak je težak i to nije obična fraza. Rekao bih da 99% onih koji (sami) odluče da počnu sa blogovanjem najpre jedan značajan period provedu posećujući blogove i prateći online scenu. Već je na različitim mestima bilo reči o izgledu "zatvorenog kruga", gledajući tu scenu sa strane. Nakon toga, zadržati ubeđenje da će blogovanje ispuniti njihova očekivanja i pokušati ulazak u taj krug, startovanje bloga je pobeda za sebe. A to je tek početak. Ne znam blogera koji nije morao da se "probija" kroz negativne stavove i komentare iz uže okoline. Uspeh je, pored svega, držati se svoje ideje, zamisli i nastaviti dalje.

NOVE IDEJE

Svaki novi bloger unosi jednu dozu osveženja i svaki nudi novi ugao gledanja na stvari, nove teme ili nove načine diskutovanja starih tema. Bez obzira koliko mi pametni i kreativni bili, vremenom formiramo i oblikujemo svoje stilove. Mnoge stvari koje nam promaknu ili nam se učine nebitnim, novi blogeri svakodnevno koriste da napreduju. Uvek me oduševi ideja koja je toliko jednostavna i dobra da se zapitam "Kako se ja nisam toga setio?"

ENERGIJA

Naravno, ne "prežive" svi blogovi i sve ideje. Ali, na početku, svaki ima energiju koju isijava. Može izgledati kao impulsivnost, čudna formulacija rečenica, nepovezanost misli... Često nađem način da uživam u tim nesavršenostima. Dopustim sebi luksuz da malo duže čitam tekst, da tumačim šta se krije iza toga... Iza svega stoji Autor i volim kad uspe(m) da ga "vidim".

POŠTOVANJE PREMA POSETIOCU

E ovo je bitan momenat. Setite se vremena kada nismo imali stotine posetilaca, kada nismo razmišljali o tome da li treba odgovoriti baš na svaki komentar. Setite se pažljivog posmatranja statistike i čekanja da se nešto promeni :) Još uvek volim da analiziram posetioca, da vidim kako je i odakle došao, gde ide... A tek osećaj radosti kada dobijem novi komentar ili email. I dalje se trudim da budem podjednako otvoren za sve.

SELEKCIJA PRAVILA

Da se vratim na početak teksta i kažem još koju reč o pravilima. Novi blogeri su uglavnom otvoreni za sugestije ali to ne znači da prihvataju sve što im "stariji" kažu. Moje mišljenje je: I ne treba da prihvate sve što im kažemo. Blogovanje volim da posmatram kao freestyle a ne kao niz strogo definisanih pravila. Verujem da u blogovanju ne postoji podela na "ispravne" i "pogrešne" načine, više se radi o (ne)prihvatanju pravila igre koja vam (ne) odgovaraju. Ne mora svako da ima hiljade poseta dnevno ali svako može imati svoj set "pravila igre" i publiku koju nikad ne treba potcenjivati.

Na kraju, ovo je tek nekoliko stvari na koje me podseti svaki novi bloger. Trudim se da svaki tekst predstavlja početak, da nudi nešto novo i nosi neku energiju. Voleo bih da čujem vaša mišljenja o tome. Napišite komentar, napišite tekst, snimite video, tweetnite.. :)

23.05.2010. 17:23

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mima Popovic on 23.05.2010. 17:38

Pravila ne postoje. I kad neko pokuša nekom novom da nametne pravila, neka taj novi citira moju prvu rečenicu. :) Možemo sami sa sobom da napravimo ugovor pa da sebi postavimo neko pravilo, ali ono je tu da služi kao granica koju treba pomeriti. Da sam poštovala sva pravila koja su mi sugerisana moj blog bi bio kao i svi ostali. Neki su pokušali da mi se nametnu kao autoriteti, ali nisu uspeli. Savet mi dajte samo kad vam ga tražim. Sve ostalo je gubljenje i vašeg i mog vremena.

Kada bi me neko pitao koga da izabere kao savetnika za početak blogovanja, ja bih mu/joj preporučila tebe. :)

Jelena on 23.05.2010. 17:42

Sweet :)
Nisam znala da je tako teško otpočeti blog? ja na to gledam kao na pisanje - naravno da svako može i naravno da nije svako podjednako relevatan i uspešan, ili cenjen, ili uvek u pravu, ili šta već.
To je sve legitimno. A što se "rata izmeÄ‘u blogera" tiče, nije tako davno rekao Goran Pilipović da mu sve to liči na svaÄ‘u ko će gde da sedne u polupraznom bioskopu - sedi bre gde hoćeš, mesta ima.
Što se krugova tiče, toga ne treba da se plaši ni onaj ko privatno bloguje a naročito onaj ko piše profesionalni blog. I dalje tvrdim da je internet meritokratska sfera :) Ako je sadržaj kvalitetan, sve cool.

Deda on 23.05.2010. 17:45

Mene odusevljava originalnost kod autora ma koliko imao "gresaka" ( koje ja vidim)...
Volim da ispostujem nove blogere komentarima i paznjom.

Dragan Radovic on 23.05.2010. 17:47

Upravo tako!
A i ono što mi vidimo kao "kršenje pravila" često je samo nagoveštaj novih pravila.
Srećom, nema mnogo onih koji se kruto drže forme i regula. Ili bar ne "nalećem" na takve tekstove.
Neophodni su neki saveti više "tehničke" prirode - sve ostalo je, uglavnom, stil blogera i njegovo viÄ‘enje sveta.

dijica on 23.05.2010. 17:55

Slavko, Mima... Ako su vam delili savete, to je zato što ste mladi, a gde su mladi tu je i prilika da se svako pravi pametan, čak i ako nije. Naročito tad! ;) To valjda objašnjava zašto mene niko nije savetovao. Skoro niko...
Dva jedina saveta koja sam dobila u vezi blogovanja, jedan kao komentar na prvi post - "nemoj da stavljaš u tekst toliko smajlića", i drugi kao "inter nos" za poslednji post da uopšte nije ni trebalo da ga napišem.
Slažem se sa Mimom - nema pravila! Uopšte neću da polemišem o tome, kad se zna da smo nas dve u pravu. :D

Miss Cybernaut on 23.05.2010. 18:02

Citiraću Miloja Sekulića "Zdrav razum i kulturno ponašanje su ključ bilo koje komunikacije" - naravno da to važi i za blog, i komentarisanje, i ...pa bilo koju komunikaciju.

rada on 23.05.2010. 18:08

Slavko, zaista ti je odlican tekst. Mogu samo da se slozim sa tvojim misljenjem i eventualno da dodam: iz blogova mozemo vrlo lepo upoznati i licnost vlasnika, a onda nastaviti ili ne da ga pratimo.
Primetila sam da malo blogera posvecuje paznju posetiocima, a to je samo odraz njihove kulture i vaspitanja u realnosti. Isto tako, nailazila sam i na vrlo ruzne pojave ,,sukoba misljenja,, gde je autor bloga (po mom misljenju) trebalo da ,,amortizuje,, (moderise) neprijatan dijalog (* citaj : svadju komentatora), ali to nije ucinio.

Dakle, mislim da nam jos uvek nedostaje i blogerske kulture, mada imamo desetine sjajnih blogera, srecom.

Ne treba zaboraviti onu staru : nije tesko biti fin! i primeniti je i u blogerskim vodama.

Pozdrav i sve naj :)

sopran87 on 23.05.2010. 18:16

Odlican tekst, odlicna tema, veoma mi se svidja. Mogu reci da sam jos uvek nov u blogovanju, ali sam isto tako imao odlicne savete ljudi koji se jako dugo bave time, te sam zbog toga napredovao (bar ja tako mislim). Hvala im na tome. Zadnji deo teksta mi je najvise privukao paznju i potpuno se slazem da ne treba svi da bloguju po kalupu, ali opet treba postovati neka osnovna "pravila". Pod time hocu reci da sam retko video da blog uspe ako potencira neku mrznju prema necemu, da previse mesa politiku u ono sto zeli da podeli sa ostalima, kao i da nije komunikativan i aktivan. Po meni su to neki preduslovi... Jos jednom, lepa ideja! Pozdrav

Slavko Ilić on 23.05.2010. 20:55

Šta da vam kažem sem: Hvala na sjajnim komentarima. Ali da ipak krenem redom:

 @Mima Popović ako znaš nekoga kome treba savetnik za blogovanje, slobodno me preporuči :) Jedna od stvari koju sam želeo da navedem jesu i pitanja... Kada ih dobijem, potrudim se da na njih uzvratim najboljim mogućim odgovorom. 

@Miss Cybernaut mogu samo da se složim oko osnova dobre komunikacije i potpišem se uz one koji veruju da je kvalitet na Internetu ipak najbitniji faktor.

@DedaBor te "nesavršenosti" volim da posmatram kao grube ivice nebrušenog dijamanta. Volim kad, ispod svega, naiÄ‘em na lepe stvari, tj. da naÄ‘em ono što Blog može biti ukoliko Autor bude bio istrajan. 

@Dragan Radović po nekoj mojoj gruboj proceni, ti "tehnički saveti" čine maksimalno 20% svega što je bitno za blogovanje. Neophodnih "tehničkih saveta" na samom početku je mnogo manje (oko 5%). Zato mi i bude krivo kad vidim pokušaj da se i ostalih freestyle 80% stavi u isti kalup.

@Dijica molim te da na mom blogu ostavljaš samo politički podobne komentare :D

@Rada Pre svega, hvala. Iako Internet u teoriji pruža mogućnost za razna "foliranja", iz iskustva govorim da se to brzo otkrije. Zato, ponašanje svakog od nas jeste odraz naše ličnosti. Što se tiče "uredništva", moram reći da tu ličnost ne igra jedinu ulogu. Nekad jednostavno komunikacijske veštine nisu dovoljno razvijene za učešÄ‡e u takvim situacijama.

@Sopran87 opet se vraćam na osnove dobre komunikacije. One jednostavno funkcionišu u svim aspektima, ne samo na Internetu. Asertivnost je uvek otvarala "i gvozdena vrata". Ja lično imam i jednu "ureÄ‘enu trojku" koje se držim i ponavljam je (sebi) kad god mogu: "Pozitivizam, Konstruktivizam, Aktivizam"

Milko on 23.05.2010. 22:48

Dobar tekst. Meni je sjajno kad pronadjem blog, nebitno nov ili nešto stariji, koji "puca" od energije, koji bukvalno odiše svojim autorom, ma o čemu on pisao.

Mislim da je pametno prihvatiti te neke opšte savjete, koji se više tiču neke tehnike blogovanja, dok sve ostalo treba da ostane individualna odluka autora. Uostalom, na kraju, kao i u svemu, preživljavaju samo oni originalni ;)

Pozdrav

БајаДоЈаја on 24.05.2010. 09:25

Општи савети наравно долазе у обзир, али генерално, нема ту неких стриктних правила... све је то појединачно :D

Booking on 30.05.2010. 21:12

Blog je jedan od nacina iskazivanja svog misljenja ili nacin za delenje svog znanja.

Online Srbija on 04.11.2010. 14:29

Bitno je da se udružimo svi, čak i oni sa najrazličitijim mišljenjima. Treba imati na umu da se motivi zbog kojih ljudi pišu blogove značajno razlikuju (ideološki, komercijalni, kreativni...), ali da svi oni doprinose popularizciji Bloga kao medija. Pre par godina kada sam započeo svoj prvi blog na Engleskom jeziku, sve mi je bilo novo i čudno, ali to mi je donelo gomilu "prijatalja", automatski sam postao deo zajednice i osećao se lepo i prihvaćeno. Svi saveti koje sam dobio su bili i više nego dobronamerni. Nakon više godina borbe sa SEO-m za popularne fraze i teškog učenja zanata, odlučim se da napišem nešto i na našem jeziku. Nakon što sam shavtio da sam pun mržnje prema mnogim lošim stvarima u Srbiji, krenuo sam u pisanje krajnje komercijalnih tekstova kako se ne bih našao baš među podelama o kojima se govorilo. U Srbiji ima previše podela u realnom svetu i bilo bi sjajno kada se one ne bi reflektovale online.

Informacioni sistem on 10.10.2012. 09:11

Vrlo korisni saveti kada se otvara personalni blog, a šta je sa korporativnim blogom? Da li važe ista "pravila"? Saveti...?

Maja on 17.11.2014. 13:36

Meni jedino smeta kada autori ne poštuju pravopisna pravila, sve ostalo svrstavam pod "kreativnost" :)

Mikica on 13.04.2015. 17:59

Puno je različitosti u publici koja uopšte pristupa čitanju blogova. Od intelektualnog do svakog drugog nivoa. Biti slobodan, biti svoj, biti poseban, u redosledu koji nije pramarno odlučujući, je jednq od univerzalnih formula uspeha. Zašto da ne, i blogovi koji nose i ove osobine imaju jake perspektive za globalni uspeh.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com