Blogeri: Blogowski

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Blogowski by Tamburix

Od samog početka nailazio sam na komentare kako moj stil pisanja liči na čuvenog Blogowskog. Da stvar nije izolovan slučaj potvrdili su mnogi i rekli da "te kritike i nisu toliko pogrešne" :) Kažu isto "mnogo ga bre linkuješ, ima i drugih kvalitetnih blogova i blogera". Ima...

Ja "kritike" o stilu pisanja prihvatam kao kompliment ali odbacujem svaku pomisao da se ovde može raditi o plagiranju nekog, pa makar to bio i veliki Blogowski. Ali, ko je taj čovek i zašto je toliko "citiran" na ovom blogu?

 Blogowski je svoj blog pokrenuo novembra 2006. godine i za godinu dana uspeo da zasluži mesto medju najuticajnijim blogerima na regionalnoj sceni i bude deo organizacije BlogOpen-a Prepoznatljiv, od nekih poštovan, ponekad i osporavan, svoje stavove uvek jasno ističe bez rezervi... valjda... ;)

Iako trenutno nešto "mrači", njegovi su tekstovi pretežno vedri i ispunjeni tim entuzijazmom i energijom kad su u pitanju informacione tehnologije pa je blog koji piše zaista nezaobilazna dnevna destinacija.

Da se zaista radi o kvalitetu govori i par poteza koji su, lično mene, impresionirali. Prva stvar je bila kontraverzna, pokrenula je mnoga pitanja i makar na trenutak ustalasala našu blogosferu. Radi se o reklamnom prostoru na njegovom blogu.

Nekima se to svidelo, nekima nije ali mene se zapravo svidela osnova na kojoj je on odlučio da sagradi tu "kulu". Nije dodavao AdSense, nije pokušavao da preko noći dobije neki dolar, godinu dana je pisao dobre tekstove pa je i nakon objave cenovnika ipak kvalitet stavio na prvo mesto.

Potez broj dva je prošao sa jednoglasnim odobravanjem. Blogowski je postao kooperativni blog (povremenim) priključivanjem Ivana Brezaka i Siniše Dukarića. Svojevrsni "tri u jedan" za sada fino funkcioniše i originalni koncept bloga nije narušen.

Potez broj tri je naravno pokretanje regionalne berze IT poslova. Iako je sa radom tek počela, na njoj se već mog naći ponude. Uz posećenost sajta, reputaciju autora i ostale faktore koji mu idu u prilog, zaista ne vidim razlog zašto ovo ne bi uspelo.

Blogowski Jobs

Razloga za poštovanje ovog blogera je zaista mnogo, bez obzira na lične stavove sa kojima se možete a ne morate slagati. Činjenica da u svojim tekstovima često piše o stvarima iz ličnog iskustva a o kojima mi, sa ove strane granice, najčešće možemo samo da čitamo, od njega pravi onog dečaka koji prvi u naselju dobije loptu, pa hteli ne hteli sa njim morate da igrate fudbal :D

Pored svih mana koje možete nabrojati, treba svrstati i tu da je čovek pušač.. ;) Dok veći autoriteti pokušavaju da mu to izbiju iz navike, on se izgleda ne da.

Iako previše zauzet, ipak je našao malo vremena da odgovori na par pitanja i na tome sam mu jako zahvalan. Ispod ovog pasusa navodim taj mini-intervju, komentari su otvoreni pa vi ako mislite da sam nešto pogrešio, prevideo ili sa nečim preterao (nemoj da sam čuo "ulizivanje" :)) samo izvolite... :D

Blogowski u tri reči?
Blog :: BigLebowski :: Bogovski  :))
Lol, ako dozvoliš i koji tag više za obrazloženje, rekao bih da mi se life vrti oko povremeno interneta, interneta sa vremena na vreme i shopinga na internetu. Za sada mi se jedina stvar ne dešava na netu.. Sex! Iskreno se nadam i da neće :))

I Blogowski je samo čovek?

Ma da.. čovek kao i svi ostali. Volim da prdnem tu i tamo, čačkam i nos povremeno. Sa vremena na vreme kod zubara zbog karijesa i tako.. ;)

Kako napreduje sa "cimerima"? (Ivan Brezak i Sinisa Dukaric)
Ma cimeri su totalno cool. Doduše u poslednje vreme svi pomalo zabušavamo, ali eto.. obaveze su nas sastavile.. Ivan je žestoko u nekim svojim web projektima, a o Siniši ćemo tek čuti novosti. Glasine kažu da će i Velikog Charles Bokowskog da baci na kolena ;) Više od toga ne smem reći.. ;)

Projekti iz regiona koji ce po Vasem misljenju obeleziti 2008.?

Uff... pa ne znam ti ja ta stručna proročanstva.. :)) Možda će se Social Network malo više "nagomilati"... A i vidim da su Job sajtovi totalni hit, čak sam se i ja zarazio ;)

Planovi za BlogOpen 2008? 

Da, šta su planovi za BlogOpen ove godine? Veruj mi da znaš isto kao i ja :))

Pazi, gotovo sam siguran da će se jesenji BlogOpen održati opet kao i prošli, na jesenjem Sajmu knjige u Novom Sadu. Jako bih voleo i da se prolećni "desi", ali iskreno ne znam koliko će biti energije, a pogotovo vremena. Ako ga i bude, taj prolećni će promenuti totalno koncepciju, biće više kao neformalni skup nego kao neka konferencija. To su mi želje.. videćemo..

Slika je delo Tamburix-a i skinuta je sa njegovog Flickr profila. Još jedan zanimljiv bloger čiji je uticaj mnogo veći nego što se to možda na prvi pogled vidi ;)

Mišljenja (7) 27.02.2008. 01:48

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Relationship Status changed! :)

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Hyper connectedVeć dugi niz godina stručnjaci a i oni drugi raspravljaju i pokušavaju da daju odgovor na pitanje "Da li sajt uopšte postoji ako nije izlistan u Google pretrazi?". Ovo pitanje je i dovelo do razvoja nekih novih zanimanja kakav je "SEO (Search Engine Optimization) konsultant" i slično.

Pitanje je, pak, evoluirana verzija pitanja "Ako mediji nisu propratili dogadjaj/dešavanje, da li se on/ono uopšte desi(l)o?" i trenutno se možemo zapitati "Da li je do neke promene došlo ako nju nismo objavili u profilu na FB-u ili MS-u?" Pa sam sproveo mali eksperiment...

 U svom profilu sam "relationship status" promenio iz "single" u "in relationship". Nepunih deset minuta nakon toga, javio mi se kolega da pita o čemu se radi :) Stvar je u tome što nije bio prvi koji to pita, bio je sedmi ;) A do tada je dan tekao normalno i valjda su svi po automatici verovali onome što stoji u FB profilu. Ja lično, što se tiče tih stvari, ne postavljam te informacije i ova igrarija je bila zaista zanimljiva. Da li ja nešto poričem? Ne! Pravo pitanje je, medjutim, da li sam ja u vezi od onog trenutka kada je to objavljeno na FB-u ili sam možda u čarima iste uživao i ranije?

I'm bloging, therefore I am

 

Mišljenja (9) 26.02.2008. 15:10

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Društvena mreža u krugu od 10 metara

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Toothing, bluejacking, flash mob, wardrivingSvi naravno već znaju za FaceBook, MySpace, LinkedIn i slične društvene mreže na Internetu koje su već uveliko postale trend i nezaobilazna svakodnevnica. Domaći projekti poput sajtova Karike i DodirniMe trude se da "online dating" akcentom prigrabe svoj deo kolača na koji pretenduje i "evropski" EuropeanKiss. Sve ovo pokazuje da su "social network services" sadašnjost i potencijalno veliki deo budućnosti razvoja komunikacije preko Interneta.

Zanimljiva mi je bila informacija koju sam čuo pre pola godine da se u jednom našem gradu, mahom srednjoškolci, hvale time ko koliko ima prijatelja u listi na MySpace-u. Svi znamo da većina u listu prijatelja dodaje koga god stigne pa prijatelji iz liste i nisu pravi prijatelji a već postoje slučajevi banovanja zbog previše kontakata u list. Dakle šta bi sa onim neposrednim druženjem i da li je savremena tehnologija otvorivši horizonte zanemarila neposrednu okolinu?

"Toothing?"Toothing

Ukoliko slučajno, kao posledicu ostavljene aktivne bluetooth konekcije na mobilnom, u nekom klubu dobijete ovakvu poruku možda je to vaše srećno veče ;) Toothing je u stvari evolucija dogging-a i podrazumeva prednosti pomenute bluetooth konekcije radi ugovaranja "sexualnih aktivnosti" (ala je ovo zamotano ali svi znate o čemu se radi :D ) na polu-javnim lokacijama (žurke i slično). Princip je sledeći: Aktivirate bluetooth konekciju, kreirajte kontakt u imeniku pod imenom "Toothing?", izaberite taj kontakt za slanje preko bluetooth-a i u proceduri "searching for devices" će se prikazati aktivne konekcije u krugu od 10 metara (domet bluetooth primopredajnika). Ostaje samo da izaberete "žrtvu", kliknete "Send" i čekate odgovor. Ovo je neka instant verzija sastanka na slepo sa "očekivanim ishodom" i postoji samo jedan mali problemčić ;) U slučaju da ste u svemu ovom videli šansu, treba znati da je cela stvar u stvari HOAX (jedna verzija dobro smišljenog urbanog mita).

Bluejacking

Radi se o prilično sličnoj stvari, s tim što nema tog akcenta na "sexualnim aktivnostima" :D Znači, u pitanju je traganje za aktivnim bluetooth konekcijama na javnim mestima radi prostog chat-ovanja ili eventualno upoznavanja ali bitno je znati da ne prejudicira konačan ishod ;) Za razliku od toothing-a, ovakva stvar je prilično realna a varijacije na temu mogu biti uvek zanimljive. :D Naravno za komunikaciju preko bluetootha postoje i posebni programi ali ako ih ne možete naći ili priuštiti uvek ostaje procedura navedena u delu o toothing-u. ;)

Flash mafija

Flash mafija na stanici ViktorijaRadi se jednoj izuzetno zanimljivoj pojavi. Ova mafija je nepredvidiva u svakom pogledu a sa sobom uvek nosi ogromnu dozu zabave. Radi se o masovnom okupljanju pojedinaca (uglavnom neznanaca) koji na odredjenoj lokaciji u odredjenom trenutku (najčešće u odredjen sat i minut) izvode unapred dogovorenu akciju. Tako se desilo da na stanici Viktorija, u Londonu, 4000 ljudi u 18:53 počnu "da igraju kao nikad do sad" jer im je tako rečeno u mailu koji se viralno širio na netu, ili u 17:40 ispred katedrale St. Paul-a započnu najveću "borbu jastucima". Primera je mnogo i verujem da je učestvovati u ovakvom dešavanju vrlo vrlo vrlo uzbudljivo i vredno prepričavanja.

Wardriving

Iako zvuči grubo, ova tehnika koja je često praktikovana od strane hacker-a (a u budućnosti se očekuje još veće pribegavanje istoj zbog samog razvoja bežičnih komunikacija) ipak je osnova za toothing i bluejacking a i za mnoge druge stvari o kojima ovde nije reč. Radi se o aktivnom traganju za slobodnom bežičnom konekcijom radi korišćenja iste u neke druge svrhe. Neki će se pitati što sam uopšte pomenuo ovu tehniku ali eto, ipak to povezivanje znači kreiranje neke mreže a i otvara neke mogućnosti za varijacije.

Gde smo tu mi? Route66

Čisto eksperimenta radi, povremeno proverim da li u mojoj okolini postoji neka aktivna bluetooth konekcija. Često i naidjem na nju ali ne verujem da su to razmere koje omogućavaju testiranje navedenih tehnika. Sa druge strane ume da bude zabavno kada u amfiteatru, umesto da slušate profesora, nekom kolegi pošaljete neku "random" sliku, šalu ili slično. :D Nekom boljom organizacijom može se smatrati skorašnja "flert žurka" u novosadskom klubu Route66. Radi se o modifikaciji čuvenih "semafor party-ja" i o jednom zabavnom, zanimljivom i verovatno uspešnom poslovnom poduhvatu o čemu možete i pročitati na blogu Dragana Varagića. Imajući u vidu ovaj primer, ne bih isključivao mogućnost novih organizacija sličnog tipa.

Možda kombinovati flash mafiju i flert party? Ili... =:)

Mišljenja (13) 23.02.2008. 22:13

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Put do samostalnog bloga: Hosting

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Web hostingTekst bi trebalo da bude podrška Blogistici u nalaženju pravih informacija o tome kako postaviti svoj blog, gde i kako registrovati domen, gde naći hosting. Verujem da će na pomenutoj lokaciji biti više reči o svemu tome pa bih se ovde ograničio na neka moja iskustva i primere na koje sam nailazio u poslednje vreme.

U svetlu skorašnjih dešavanja sa 381blog sistemom, teško je zanemariti sve one blogere koji su se preko noći našli "na ulici". Većina je automatski kao rešenje prihvatila drugi, kažu sigurniji i ozbiljniji, sistem WordPress dok je dobar deo počeo da razmišlja o sopstvenom domenu. Dok se Eniac potrudio da navede prednosti samostalnog blogovanja, ja sam odlučio da malo pišem o hostingu, verovatno najtežem delu u donošenju odluke.

Hosting šta? 

Dakle, hosting je servis koji uprošteno predstavlja iznajmljivanje prostora na koji ćete vi potom smestiti svoj sajt. Kažem iznajmljivanje zato što se prostor ne kupuje već iznajmljuje najčešće na godinu dana.  Preporuka je da pre konačne odluke o mestu hostinga, isti i isprobate na mesec ili dva (iznajmljivanje na period od mesec dana je u 90% slučajeva moguć). 

Hosting gde? 

Univerzalnog odgovora na ovo pitanje nema. Za koji hosting se treba odlučiti najviše zavisi od vaših potreba, planova, ideja i često finansijskih mogućnosti. Neka varijanta koja je za nijansu bolja od solidne koštala bi nekih 5$ mesečno. Ono što se za te pare dobije može biti dovoljno za tri brosečna blogera (sem ako baš ne uploadujete video materijal i ostale velike stvari, a retki su takvi). Preporuka, na osnovu ličnog iskustva, koju mogu da udelim jeste da treba izbegavati domaće hostinge. Znam, mnogi bi sad bacili drvlje i kamenje na mene ali situacija jeste takva. Možda se i mogu izdvojiti par kompanija koje odlično posluju ali se u 95% slučajeva radi o preskupom reselling-u (to je kad neko kupi prostor na kilo a prodaje ga na gram - zvuči poznato? ne, ne meša ga sa paracetamolom :D ) Linkove koje bi možda trebalo pogledati su: WhipAnOrbit, Low Cost Web Hosting ili ako otprilike imate na umu šta tražite proverite na Find my host.

Na šta obratiti pažnju? 

Pre svega za neiskusne blogere najpotrebniji je cPanel i Fantastico. Ove dve stvari omogućavaju instalaciju, konfigurisanje i upravljanje sajtom "na klik". Za neiskusne blogere to su obavezni dodaci. Kada suzite krug, sledeći kriterijum bi morao biti UpTime. UpTime označava procenat vremena koje je server proveo online (najčešće se obračunava za period od godinu dana) i medju hostinzima treba tražiti one koji garantuju uptime od 99%. Prilično često se te garancije ne ispune (recimo bude 98%) ali u tom slučaju skoro uvek dobijete mesec ili dva dodatno hosting besplatno. U skorije vreme sam imao slučaj da vidim da je jedan forum nakon downtime-a od 12 sati izgubio podatke od proteklih 2 dana. Da nesreća bude veća, malo potom su prešli na drugi hosting, "domaći" i "povoljniji".. zbog kvara na jednom hard disku, downtime je bio 3 dana (downtime-vreme za koje je sajt bio nedostupan) a izgubljeni su podaci od proteklih 13 dana. Ali ne bih da vas plašim, 99% hostinga ako ništa drugo onda imaju bar redovan nedeljni backup što uz raid sisteme šanse za gubitak podataka svodi na 1%. :)

Kada predjete sve ove kriterijume ostaje da se odlučite za najbolji odnos cena/kvalitet. U taj proračun potrebno je uneti predvidjanje o broju posetilaca (mada sad hostinzi nude protok koji teško da možete da ispunite) i potrebnom prostoru za fajlove. U ovom delu "računanja" granicu izmedju vaših želja i realnosti povlačiće najčešće cena.

Malo naprednije 

Ja imam tu sreću da se ovaj blog nalazi na malo naprednijem vidu hostinga tzv. VDS-u. U pitanju je MiniVDS koji nema cPanel, Fantastico i slične klikabilne stvari ali je svejedno baš fensi. Ovakvi vidovi hostinga omogućuju da svoje pakete kreirate sa mnogo više opcija. Sloboda je neuporedivo veća i praktično prava igračka za sve koji bi da testiraju neke zanimljive stvari. Imam čak i SSH. Ali to za samostalnog blogera košta. Zato i ovom prilikom zahvaljujem mom prijatelju Milanu koji mi je otvorio oči i dopustio da ovaj paket sa njim podelim. ;)

Ovde ću stati jer ne bih da širim priču (zasad) previše. Pitanja, sugestije, komentari, predlozi, kritike i ostale stvari koje ne vidjam ovde često su dobrodošle :D

p.s. umalo da zaboravim. Priča oko samostalog blogovanja je vidjena mnogo puta ali se nekako čini da ipak to nije dovoljno.. kako god, za one koji bi da pročitaju nešto, nezaobilazno štivo su e-knjige BlogSessions od Blogowskog i BlogOsnove od Dragana Varagića .

Mišljenja (10) 31.01.2008. 19:32

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

ETarget u Srbiji

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

ETargetJedan kraći unos jer ovih dana nemam puno vremena (ipak je ispitni rok u toku). Već polako se zahuktava priča o oglašavanju i zaradi na Internetu. Postoje i drugi načini da vlasnici sajtova, blogova, portala dodju do finansija ali ovaj tekst je ipak više posvećen onima koji bi da oglas o svom proizvodu/servisu plasiraju preko ovog kanala.

Već sam u tekstu o AdSense oglašavanju kod nas pomenuo u jednoj rečenici da je AdWords program sasvim solidno rešenje za preduzetnike. Firma koja predstavlja ekvivalient ovom oglašavanju jeste ETARGET koja je posao iz Hrvatske proširila i na Srbiju i time potvrdila "predvidjanja" sa prethodnog BizBuzz seminara. U periodu do 10.2.2008. godine ova firma za svaku uplatu nudi i bonus u iznosu minimalne uplate. To znači da ako se opredelite za minimalni paket koji košta 2500 dinara(+PDV, to i dalje ispada pogodna varijanta) ETARGET vam na njih doda još 2500 dinara. To u prostom jeziku znači 4 do 5 hiljada klikova ka vašem sajtu. Poseta o kojoj ste sanjali?

Registracija 

Bitna stvar, registracija je besplatna (e ovo kad kažeš ljudima uspeh je zagarantovan) i izuzetno jednostavna, naravno moguća kako za pravna tako i fizička lica. Ono što je pre 10ak minuta ostavilo jak, pozitivan utisak na mene jeste jedno polje iz formulara za registraciju - broj telefona.

Polje ko polje, tekstualni unos, ništa posebno. Pored njega objašnjenje "*kontaktiraćemo vas" (mislim se u sebi "aham, koliko je njih to reklo"). Kliknem na Submit dugme i time završim prvi korak registracije, mail sa potvrdom mi stiže, nastavljam sa korakom dva, zvoni mi telefon (???). 'Ladno ETARGET, prijatan glas devojke sa druge strane pita me da li mi je potrebna pomoć ili neko objašnjenje vezano za sistem oglašavanja. 20 sekundi od klika na dugme i oni me već zovu. A nisam im ni uplatio pare... Tooo je gospodsko poslovanje, borba za svakog klijenta i ostale stvari.

Što se samog sistema tiče Dragan Varagić je o njemu par puta pisao i kao što je rekao u svom tekstu, za sada je u sistemu 60ak srpskih sajtova od kojih je 20ak velikih i posećenijih tako da se oglašavanje zaista isplati već sada a kako će se mreža širiti ostaje da se vidi. Ja sam optimista.

Mišljenja (5) 28.01.2008. 14:28

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com