Blogeri: Blogowski

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Blogowski by Tamburix

Od samog početka nailazio sam na komentare kako moj stil pisanja liči na čuvenog Blogowskog. Da stvar nije izolovan slučaj potvrdili su mnogi i rekli da "te kritike i nisu toliko pogrešne" :) Kažu isto "mnogo ga bre linkuješ, ima i drugih kvalitetnih blogova i blogera". Ima...

Ja "kritike" o stilu pisanja prihvatam kao kompliment ali odbacujem svaku pomisao da se ovde može raditi o plagiranju nekog, pa makar to bio i veliki Blogowski. Ali, ko je taj čovek i zašto je toliko "citiran" na ovom blogu?

 Blogowski je svoj blog pokrenuo novembra 2006. godine i za godinu dana uspeo da zasluži mesto medju najuticajnijim blogerima na regionalnoj sceni i bude deo organizacije BlogOpen-a Prepoznatljiv, od nekih poštovan, ponekad i osporavan, svoje stavove uvek jasno ističe bez rezervi... valjda... ;)

Iako trenutno nešto "mrači", njegovi su tekstovi pretežno vedri i ispunjeni tim entuzijazmom i energijom kad su u pitanju informacione tehnologije pa je blog koji piše zaista nezaobilazna dnevna destinacija.

Da se zaista radi o kvalitetu govori i par poteza koji su, lično mene, impresionirali. Prva stvar je bila kontraverzna, pokrenula je mnoga pitanja i makar na trenutak ustalasala našu blogosferu. Radi se o reklamnom prostoru na njegovom blogu.

Nekima se to svidelo, nekima nije ali mene se zapravo svidela osnova na kojoj je on odlučio da sagradi tu "kulu". Nije dodavao AdSense, nije pokušavao da preko noći dobije neki dolar, godinu dana je pisao dobre tekstove pa je i nakon objave cenovnika ipak kvalitet stavio na prvo mesto.

Potez broj dva je prošao sa jednoglasnim odobravanjem. Blogowski je postao kooperativni blog (povremenim) priključivanjem Ivana Brezaka i Siniše Dukarića. Svojevrsni "tri u jedan" za sada fino funkcioniše i originalni koncept bloga nije narušen.

Potez broj tri je naravno pokretanje regionalne berze IT poslova. Iako je sa radom tek počela, na njoj se već mog naći ponude. Uz posećenost sajta, reputaciju autora i ostale faktore koji mu idu u prilog, zaista ne vidim razlog zašto ovo ne bi uspelo.

Blogowski Jobs

Razloga za poštovanje ovog blogera je zaista mnogo, bez obzira na lične stavove sa kojima se možete a ne morate slagati. ÄŒinjenica da u svojim tekstovima često piše o stvarima iz ličnog iskustva a o kojima mi, sa ove strane granice, najčešÄ‡e možemo samo da čitamo, od njega pravi onog dečaka koji prvi u naselju dobije loptu, pa hteli ne hteli sa njim morate da igrate fudbal :D

Pored svih mana koje možete nabrojati, treba svrstati i tu da je čovek pušač.. ;) Dok veći autoriteti pokušavaju da mu to izbiju iz navike, on se izgleda ne da.

Iako previše zauzet, ipak je našao malo vremena da odgovori na par pitanja i na tome sam mu jako zahvalan. Ispod ovog pasusa navodim taj mini-intervju, komentari su otvoreni pa vi ako mislite da sam nešto pogrešio, prevideo ili sa nečim preterao (nemoj da sam čuo "ulizivanje" :)) samo izvolite... :D

Blogowski u tri reči?
Blog :: BigLebowski :: Bogovski  :))
Lol, ako dozvoliš i koji tag više za obrazloženje, rekao bih da mi se life vrti oko povremeno interneta, interneta sa vremena na vreme i shopinga na internetu. Za sada mi se jedina stvar ne dešava na netu.. Sex! Iskreno se nadam i da neće :))

I Blogowski je samo čovek?

Ma da.. čovek kao i svi ostali. Volim da prdnem tu i tamo, čačkam i nos povremeno. Sa vremena na vreme kod zubara zbog karijesa i tako.. ;)

Kako napreduje sa "cimerima"? (Ivan Brezak i Sinisa Dukaric)
Ma cimeri su totalno cool. Doduše u poslednje vreme svi pomalo zabušavamo, ali eto.. obaveze su nas sastavile.. Ivan je žestoko u nekim svojim web projektima, a o Siniši ćemo tek čuti novosti. Glasine kažu da će i Velikog Charles Bokowskog da baci na kolena ;) Više od toga ne smem reći.. ;)

Projekti iz regiona koji ce po Vasem misljenju obeleziti 2008.?

Uff... pa ne znam ti ja ta stručna proročanstva.. :)) Možda će se Social Network malo više "nagomilati"... A i vidim da su Job sajtovi totalni hit, čak sam se i ja zarazio ;)

Planovi za BlogOpen 2008? 

Da, šta su planovi za BlogOpen ove godine? Veruj mi da znaš isto kao i ja :))

Pazi, gotovo sam siguran da će se jesenji BlogOpen održati opet kao i prošli, na jesenjem Sajmu knjige u Novom Sadu. Jako bih voleo i da se prolećni "desi", ali iskreno ne znam koliko će biti energije, a pogotovo vremena. Ako ga i bude, taj prolećni će promenuti totalno koncepciju, biće više kao neformalni skup nego kao neka konferencija. To su mi želje.. videćemo..

Slika je delo Tamburix-a i skinuta je sa njegovog Flickr profila. Još jedan zanimljiv bloger čiji je uticaj mnogo veći nego što se to možda na prvi pogled vidi ;)

27.02.2008. 01:48

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

srkiman on 27.02.2008. 07:37

Lele, :) To je bio prvi uzvik kad sam video post.
Da se zna, ja sam bio taj koji je izustio citirane recenice prvog dela Slavkovog unosa :) (a mozda nisam jedini)

No, post je lepo ispao. Ipak nije hvalospev kako sam ocekivao.

Lele :)

Slavko Ilic on 27.02.2008. 13:53

Nisam linkovao ka "kritičarima" da ne bih ispao tužibaba ali kad si se već sam javio onda OK... :) ko zna, možda se prijave i oni koji su rekli "pa srkiman (uvek se nasmejem na ovaj nadimak) nije puno pogrešio" :D

mmilan on 27.02.2008. 14:14

Neki komentari su mi bas poznati :)

@srkiman
Odakle sad ovaj nick?

Pedja on 28.02.2008. 19:41

Hoy !! :) Kakav tekst, lood totalno :))

Stefan on 29.02.2008. 13:12

Vidiš ja čitam redovno oba bloga, pa nikada nisam pomislio da čitam jednog :D

U svakom slučaju, meni odgovara tvoj stil kao i stil Peđe (samo Peđe na njegovom blogu). I namerno sam rekao i tvoj stil i njegov, jer ne vidim neke velike sličnosti.

Pozdrav

Slavko Ilic on 29.02.2008. 17:37

:) Hvala onda... to je još veći kompliment ;)

SSpin(srkiman) on 01.03.2008. 14:59

@mmilan
Zbog nicka pod kojim sam registrovao blog ;)

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com