Janko Tipsarević - narodni heroj!

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Janko Tipsarević protiv Rogera FedereraDrama u Melburnu! Najuzbudljiviji meč ovogodišnjeg Australian Opena (iako do finala ima još da se igra) desio se jutros (po našem vremenu, večeras po njihovom :D) i trajao je 4 sata i 28 minuta. Janko Tipsarević protiv Rogera Federera! Rezultatski gledano - izgubili smo ali se ne slažem sa komentatorima meča da se samo pobednici pamte.

Centralna dvorana puna, vlažnost vazduha povećana jer napolju pada kiša, uslovi za igru prijatniji od prošlogodišnjih, naizgled lak posao za svetski reket #1.

Već od prvog seta bilo je jasno da ovo neće biti odradjeno rutinski. Sjajna igra na obe strane, puno lepih poteza i povoda za uzbudjenje gledalaca. Janko je do poslednjeg momenta ostao kompletno "u igri", nije gubio fokus, nije bilo prevelikih oscilacija, nije se nervirao, top forma... Sjajan meč! Da budem iskren, tek sam u petom setu poverovao da nekim slAna Ivanovićučajem Janko može da pobedi, ali isto tako ta pobeda i nije najbitnija kada se u obzir uzme količina hrabrosti potrebna da se stane pred najboljeg na svetu i kaže "Ja sam te dostojaNovak Djokovićn!". Jedino na Federerove servise nije bilo adekvatnog odgovora. Na kraju, taj segment mu je i doneo pobedu (odnos u asevima je mislim bio 34 - 14 u korist Federera). Biće prilike!

U istom terminu (uz znatno kraći meč), Novak Djoković je savladao Amerikanca Sam Querrey-a po sistemu "držim čas". Mislim da je to i bilo dobro jer će verovatno u 4. krugu naići na Lleytona Hewitt-a (ako ne bude bilo iznenadjenja u meču sa Marcos Baghdatis-om). Ana Ivanović je takodje prošla u 4. rundu takmičenja, kao i Jelena Janković nakon jučerašnje pobede. To nas dovodi do činjenice da u 4. kolu Australian Opena imamo 3 takmičara koji za sada ne prave prevelike greške i ne troše energiju u nižim krugovima takmičenja. Najbitniji i znatno teži mečevi tek dolaze. Bilo bi lepo imati srpsko finale u ženskoj konkurenciji kao i prvo mesto u muškoj. To su zaslužili igrači isto koliko i gledaoci, bez obzira da li skaču i skandiraju na tribinama u Melburnu ili pak u dnevnoj sobi na totalno drugom kraju sveta.

Lep početak dana... Stay tuned! 

Mišljenja (0) 19.01.2008. 13:42

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Izborna tišina

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Glasacka kutijaPreostalo je još oko 6 sati do perioda koji svi gradjani ove zemlje obožavaju kad je reč o predizbornim kampanjama - PREDIZBORNA TIŠINA. Kao što negde rekoh, ove godine kampanje i nisu bile tako loše, trajale su kraće nego inače ... Da li su i manje nervirale?

Spotovi, konferencije, slogani, obećanja, napadi, odbrane, ubedjivanja... Svi oni misle na nas! Mislili ste da su reklame za onaj deterdžent što "pere belije čak i u hladnoj vodi" iritantne, nije vam bio simpatičan "gospodin Petrović" koji na tečnom nemačkom jeziku predstavlja tečnost za pranje podova?

Priznajte, shvatili ste da te "sitnice" mogu da budu i fin "intermezzo" kada izmedju, pre i posle njih "ugurate" spotove za svaku političku stranku koja je do sada registrovana u ovoj zemlji. I znam, naći će se neko ko će reći kako su kampanje bitne da se gradjani upoznaju sa programom, da gradjani pravilno mogu da odluče ko će ih voditi do narednih izbora... Da gradjani moraju da razmisle pre odluke, slažem se, ali da se u kampanjama iznose relevantne stvari - nikako.

Da li mi neko može navesti razliku izmedju kampanja od prošle godine (parlamentarni izbori), kampanja od ove godine (predsednički) i onih ranijih? Napamet sam naučio govore, tačno znam kad će "čičica iz trećeg reda levo" da dobaci neku dosetku uz poklič "bravo, uraaaa!!!"... Damn, čak znam i čoveka koji "me je pogurao da upalim auto"... Ali za koga glasati?

Za koga glasati?

Kao i svake prethodne, i ove godine će najviše biti onih koji na izbore neće izaći. Stav "ja nisam kriv, nisam ih ja birao" koji uglavnom stoji iza glavobolja, mrzovolje pa čak i kiše koja će na dan izbora da pada i time spreči milione da dodju do glasačke kutije - GLUP JE!

"Nema za koga da se glasa"

Kako nema, pa devetoro ih je na listiću! Svi su oni isti? Ljudi poništite svoj listić ali izadjite na izbore! Sećam se rečenice koju je moja drugarica rekla nakon jednog od izbora - "Zaokružila sam po sistemu "SVI SU DOBRI"". Imam nekako utisak da je narod zaboravio na tu opciju. Zato se poništeni listići uglavnom nalaze u procentima ravnim statistističkoj grešci. Pripisuju se onima koji nisu umeli da pravilno zaokruže kandidata, drugim rečima - NEPISMENIMA a ne NEZADOVOLJNIMA. Oni koji se čak i sećaju opcije "poništi listić" veruju u jednu zabludu.

Bojkot je isto što i poništen listić (samo se ne gubi vreme u zaokruživanju)! ZABLUDA!

Procentualno gledano na izbore izadje oko 40%. Od tih 40%, 45% će otići na jednog a oko 40% na drugog kandidata (oni idu u drugi krug), 13% će se raspodeliti na ostale kandidate a 2% će iznositi broj poništenih listića i prostor za grešku... hmmm... Od 60% onih koji su ostali kod kuće bar je trećina (20%) ostala zbog "nemam za koga da glasam" politike.  Šta ako tih 20% nezadovoljnih izadje na izbore?

Izlaznost je automatski 60% samo što raspodela glasačkih listića sad izgleda ovako: 33% prvi kandidat, 31% drugi kandidat (oni idu u drugi krug), 30% neispravnih listića nezadovoljnih gradjana. Vidite, vrlo lako se od "nepismenog" prelazi u "nezadovoljnog" gradjanina a o tome samo vi odlučujete. Možda će nakon toga malo bolje razmisliti šta rade tokom mandata. Možda će u drugom krugu drugačije orjentisati kampanju (mada ne verujem). Možda je u nekom od timova i onih koji pokušavaju da nas pridobiju subliminarnim porukama ali od ovolikog"čekićanja" stvarno gubim osećaj za te suptilne tehnike. Ovo se više svodi na ono "Laž ponovljena dovoljan broj puta, postaje istina" a mene plaši broj onih koji su u tu "istinu" spremni da veruju.

Kako god, ima još 6 sati do perioda koji prosečan gradjanin u Srbiji obožava kad je reč o političkim kampanjama - IZBORNA TIŠINA. Ahhhh, čak i zvuči tako dobro, mirno, spokojno... Ja rekoh da sad iskoristim priliku kako je kasnije ne bih narušavao... Izadjite na izbore!

Mišljenja (1) 17.01.2008. 18:09

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Decembar, mesec dana IT kutka

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SnegProšlo je i tih mesec dana od startovanja ovog čuda što nazvah IT ćošetom. Kad se sve skupi - zadovoljan sam. Zadovoljan sam dnevnom posetom, mada nije ni približna onoj sa kojom sam se šalio u razgovoru sa M.Milanom :) Ipak je tih 50 poseta u početku teško dostižno pa sam sad i zadovoljan sa tih prosečnih 10 (bilo je i par pikova sa 40 ali njih ne računam). Zadovoljan sam i vremenom koje u proseku svaki posetilac provede na mom sajtu. To znači da ne otperjaju onog trenutka kad vide gde su se našli :)

Iako je mesec dana relativno kratak period i praktično je proleteo, bilo je nekih stvari koje eto treba pomenuti. :) 

Odmah na početku, člankom o akciji protiv nasilja nad ženama ,pridružio sam se podršci ovom cilju i istovremeno pokrenuo deo bloga o aktivizmu. Tragajući zasličnim pokretima napravio sam mali osvrt na CK13 i njihov plan za mesec Decemba. Poseban trud uložio sam u promovisanju akcije "Osmeh na dar" jer mi je stalo, kao i peticije "Da li si David?" jer sam prepoznao traganje za pravdom (nije gotovo, još uvek možete da se pridružite).

Ovo će biti 16. objavljeni tekst, što nas dovodi do neke brojke od 3 tekstova nedeljno. Za prvih 30 dana, rekao bih, nije loše. Kako bi ovde pre svega trebalo da se radi o IT-u, još na početku sam u tri nastavka pokušao da ukažem na stanje u kome se domaći web nalazi. Creative Commons je lansirao licencu prilagodjenu srpskim zakonima pa sad zapravo možete da tužite kradljivce vašeg materijala. Za tekst o zaradi preko AdSense servisa uspeo sam dobiti ban na jednom od foruma, zajedno sa Milanom čiji se tekst navodi u mom (a u njegovom tekstu se pominje vlasnik foruma :) i tako u krug). Na taj sam ban nekako ponosan jer znam da smo pogodili u centar a koristili smo samo dobro poznate činjenice :)

Kad smo već kod ponosa, slavna Mooshema je ostavila čak dva (ponavljam DVA) komentara na mom blogu. Da budem iskren, njen dolazak u ove vode je više delo mog "spamovanja" na njenom blogu nego što je to posledica kvaliteta mojih tekstova :) Ipak, nadam se da sam bar malo pomogao akciju koju je ona pokrenula a ostali blogeri se pridružili (jer to je prirodan tok u našem blogerskom svetu i to je ono što jako volim, svaki se glas računa). Taman sam pomislio da ovog meseca od linkovanja ka nekom od mojih tekstova nema ništa, prilično me je razveselio link u tekstu na blogu "Spes spei". Nadam se da će ih u budućnosti biti više, zapravo to mi je cilj. 

Za sad toliko. Zahvaljujem se svima koji su izrazili podršku ovom blogu, mojim prijateljima, kolegama blogerima. Trudiću se da svakim danom kvalitet tekstova ide uzlaznom putanjom, nadam se da će i broj posetilaca slediti isti primer :)

Bez obzira na stanje u Nišu povodom proslave Nove godine, dobar provod je moguć. Želim vam da uz najmilije, prijatelje i rodbinu, provedete lepe trenutke za vreme novogodišnjih praznika. Vama van Niša želim isto ;) Pao je i dobar sneg pa preporučujem da ga iskoristite i napravite bar jednog Sneška Belića.

Pozdrav,

Slavko Ilić 

Mišljenja (6) 26.12.2007. 15:50

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Kada kliknete par milimetara desnije

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Na ovom mestu je trebao biti članak o korišćenju Interneta u propagandne svrhe. Kako nisam sačuvao tekući rad a kliknuo link koji nije trebalo da klikćem, pa u brzini umesto da sprečim učitavanje stranice kliknem na ikonicu "home"... ufff... odeeeeeeee...

Nije da sam bio pri kraju (čitali bi ga tek za par dana) ali sam prešao neke stvari i taman je članak počinjao da poprima izgled koji mi se svidja... odeeeeee... :) ne, nisam frustriran (toliko) ali nemam nameru da danas ponavljam sve to :) Drugi put...

Šta umesto toga da serviram? Ovo će svakako ići u sekciju "Lično" pa ću nabacati par linkova koje bi mogli posetiti.

Čuli ste o glamuroznom dočeku Nove Godine u Novom Sadu ( Zdravko Čolić, Aleksandra Radović, trubački orkestar Bobana Makorivća ...) ? Oduševljeni? Po onome što se trenutno šuška na webu, postoje i revoltirani 

Blogowski na svom blogu piše o WiFi konekciji u TGV-u (to su oni vozovi sto jure ko nenormalni) 

Ako vam nije dosadilo ono glasanje oko WebFesta mogli bi da pogledate OpenWeb Awards . Za nominacije ste zakasnili ali zato možete da glasate (u praksi se pokazalo da nam taj deo bolje ide :) ).

Za sve ljubitelje Facebook-a i one koji samo prate šta se dešava sa privatnošću korisnika ove socijalne mreže, može biti zanimljiv članak na Wired-u koji kaže da muke pomenutog još nisu gotove.

Da sve zasladite, preporučujem nezaobilazni bLaugh koji uvek nadje način da me zasmeje svojim stripovima :D

bLaugh cartoon

 

Mišljenja (1) 12.12.2007. 16:22

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Rad na vidljivosti bloga

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Tmuran je dan a ni ja se ne osećam baš najbolje. Ipak fina prilika da poradim malo na sredjivanju a i promociji ovog bloga. Zato i pišem ovaj post :)

Technorati to zahteva od mene kako bih mu dokazao da sam ja vlasnik ovog prostora :) Planiram da danas završim oko većeine stvari što se toga tiče, da ubacim feedburner i slično, pa možda sve i postavim na blogu do kraja dana. Nisam siguran da ću i tagove dovesti u red kako treba ali potrudiću se...

 

Mišljenja (1) 04.12.2007. 12:56

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com