Janko Tipsarević - narodni heroj!

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Janko Tipsarević protiv Rogera FedereraDrama u Melburnu! Najuzbudljiviji meč ovogodišnjeg Australian Opena (iako do finala ima još da se igra) desio se jutros (po našem vremenu, večeras po njihovom :D) i trajao je 4 sata i 28 minuta. Janko Tipsarević protiv Rogera Federera! Rezultatski gledano - izgubili smo ali se ne slažem sa komentatorima meča da se samo pobednici pamte.

Centralna dvorana puna, vlažnost vazduha povećana jer napolju pada kiša, uslovi za igru prijatniji od prošlogodišnjih, naizgled lak posao za svetski reket #1.

Već od prvog seta bilo je jasno da ovo neće biti odradjeno rutinski. Sjajna igra na obe strane, puno lepih poteza i povoda za uzbudjenje gledalaca. Janko je do poslednjeg momenta ostao kompletno "u igri", nije gubio fokus, nije bilo prevelikih oscilacija, nije se nervirao, top forma... Sjajan meč! Da budem iskren, tek sam u petom setu poverovao da nekim slAna Ivanovićučajem Janko može da pobedi, ali isto tako ta pobeda i nije najbitnija kada se u obzir uzme količina hrabrosti potrebna da se stane pred najboljeg na svetu i kaže "Ja sam te dostojaNovak Djokovićn!". Jedino na Federerove servise nije bilo adekvatnog odgovora. Na kraju, taj segment mu je i doneo pobedu (odnos u asevima je mislim bio 34 - 14 u korist Federera). Biće prilike!

U istom terminu (uz znatno kraći meč), Novak Djoković je savladao Amerikanca Sam Querrey-a po sistemu "držim čas". Mislim da je to i bilo dobro jer će verovatno u 4. krugu naići na Lleytona Hewitt-a (ako ne bude bilo iznenadjenja u meču sa Marcos Baghdatis-om). Ana Ivanović je takodje prošla u 4. rundu takmičenja, kao i Jelena Janković nakon jučerašnje pobede. To nas dovodi do činjenice da u 4. kolu Australian Opena imamo 3 takmičara koji za sada ne prave prevelike greške i ne troše energiju u nižim krugovima takmičenja. Najbitniji i znatno teži mečevi tek dolaze. Bilo bi lepo imati srpsko finale u ženskoj konkurenciji kao i prvo mesto u muškoj. To su zaslužili igrači isto koliko i gledaoci, bez obzira da li skaču i skandiraju na tribinama u Melburnu ili pak u dnevnoj sobi na totalno drugom kraju sveta.

Lep početak dana... Stay tuned! 

Mišljenja (0) 19.01.2008. 13:42

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Izborna tišina

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Glasacka kutijaPreostalo je još oko 6 sati do perioda koji svi gradjani ove zemlje obožavaju kad je reč o predizbornim kampanjama - PREDIZBORNA TIŠINA. Kao što negde rekoh, ove godine kampanje i nisu bile tako loše, trajale su kraće nego inače ... Da li su i manje nervirale?

Spotovi, konferencije, slogani, obećanja, napadi, odbrane, ubedjivanja... Svi oni misle na nas! Mislili ste da su reklame za onaj deterdžent što "pere belije čak i u hladnoj vodi" iritantne, nije vam bio simpatičan "gospodin Petrović" koji na tečnom nemačkom jeziku predstavlja tečnost za pranje podova?

Priznajte, shvatili ste da te "sitnice" mogu da budu i fin "intermezzo" kada izmedju, pre i posle njih "ugurate" spotove za svaku političku stranku koja je do sada registrovana u ovoj zemlji. I znam, naći će se neko ko će reći kako su kampanje bitne da se gradjani upoznaju sa programom, da gradjani pravilno mogu da odluče ko će ih voditi do narednih izbora... Da gradjani moraju da razmisle pre odluke, slažem se, ali da se u kampanjama iznose relevantne stvari - nikako.

Da li mi neko može navesti razliku izmedju kampanja od prošle godine (parlamentarni izbori), kampanja od ove godine (predsednički) i onih ranijih? Napamet sam naučio govore, tačno znam kad će "čičica iz trećeg reda levo" da dobaci neku dosetku uz poklič "bravo, uraaaa!!!"... Damn, čak znam i čoveka koji "me je pogurao da upalim auto"... Ali za koga glasati?

Za koga glasati?

Kao i svake prethodne, i ove godine će najviše biti onih koji na izbore neće izaći. Stav "ja nisam kriv, nisam ih ja birao" koji uglavnom stoji iza glavobolja, mrzovolje pa čak i kiše koja će na dan izbora da pada i time spreči milione da dodju do glasačke kutije - GLUP JE!

"Nema za koga da se glasa"

Kako nema, pa devetoro ih je na listiću! Svi su oni isti? Ljudi poništite svoj listić ali izadjite na izbore! Sećam se rečenice koju je moja drugarica rekla nakon jednog od izbora - "Zaokružila sam po sistemu "SVI SU DOBRI"". Imam nekako utisak da je narod zaboravio na tu opciju. Zato se poništeni listići uglavnom nalaze u procentima ravnim statistističkoj grešci. Pripisuju se onima koji nisu umeli da pravilno zaokruže kandidata, drugim rečima - NEPISMENIMA a ne NEZADOVOLJNIMA. Oni koji se čak i sećaju opcije "poništi listić" veruju u jednu zabludu.

Bojkot je isto što i poništen listić (samo se ne gubi vreme u zaokruživanju)! ZABLUDA!

Procentualno gledano na izbore izadje oko 40%. Od tih 40%, 45% će otići na jednog a oko 40% na drugog kandidata (oni idu u drugi krug), 13% će se raspodeliti na ostale kandidate a 2% će iznositi broj poništenih listića i prostor za grešku... hmmm... Od 60% onih koji su ostali kod kuće bar je trećina (20%) ostala zbog "nemam za koga da glasam" politike.  Šta ako tih 20% nezadovoljnih izadje na izbore?

Izlaznost je automatski 60% samo što raspodela glasačkih listića sad izgleda ovako: 33% prvi kandidat, 31% drugi kandidat (oni idu u drugi krug), 30% neispravnih listića nezadovoljnih gradjana. Vidite, vrlo lako se od "nepismenog" prelazi u "nezadovoljnog" gradjanina a o tome samo vi odlučujete. Možda će nakon toga malo bolje razmisliti šta rade tokom mandata. Možda će u drugom krugu drugačije orjentisati kampanju (mada ne verujem). Možda je u nekom od timova i onih koji pokušavaju da nas pridobiju subliminarnim porukama ali od ovolikog"čekićanja" stvarno gubim osećaj za te suptilne tehnike. Ovo se više svodi na ono "Laž ponovljena dovoljan broj puta, postaje istina" a mene plaši broj onih koji su u tu "istinu" spremni da veruju.

Kako god, ima još 6 sati do perioda koji prosečan gradjanin u Srbiji obožava kad je reč o političkim kampanjama - IZBORNA TIŠINA. Ahhhh, čak i zvuči tako dobro, mirno, spokojno... Ja rekoh da sad iskoristim priliku kako je kasnije ne bih narušavao... Izadjite na izbore!

Mišljenja (1) 17.01.2008. 18:09

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Decembar, mesec dana IT kutka

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SnegProšlo je i tih mesec dana od startovanja ovog čuda što nazvah IT ćošetom. Kad se sve skupi - zadovoljan sam. Zadovoljan sam dnevnom posetom, mada nije ni približna onoj sa kojom sam se šalio u razgovoru sa M.Milanom :) Ipak je tih 50 poseta u početku teško dostižno pa sam sad i zadovoljan sa tih prosečnih 10 (bilo je i par pikova sa 40 ali njih ne računam). Zadovoljan sam i vremenom koje u proseku svaki posetilac provede na mom sajtu. To znači da ne otperjaju onog trenutka kad vide gde su se našli :)

Iako je mesec dana relativno kratak period i praktično je proleteo, bilo je nekih stvari koje eto treba pomenuti. :) 

Odmah na početku, člankom o akciji protiv nasilja nad ženama ,pridružio sam se podršci ovom cilju i istovremeno pokrenuo deo bloga o aktivizmu. Tragajući zasličnim pokretima napravio sam mali osvrt na CK13 i njihov plan za mesec Decemba. Poseban trud uložio sam u promovisanju akcije "Osmeh na dar" jer mi je stalo, kao i peticije "Da li si David?" jer sam prepoznao traganje za pravdom (nije gotovo, još uvek možete da se pridružite).

Ovo će biti 16. objavljeni tekst, što nas dovodi do neke brojke od 3 tekstova nedeljno. Za prvih 30 dana, rekao bih, nije loše. Kako bi ovde pre svega trebalo da se radi o IT-u, još na početku sam u tri nastavka pokušao da ukažem na stanje u kome se domaći web nalazi. Creative Commons je lansirao licencu prilagodjenu srpskim zakonima pa sad zapravo možete da tužite kradljivce vašeg materijala. Za tekst o zaradi preko AdSense servisa uspeo sam dobiti ban na jednom od foruma, zajedno sa Milanom čiji se tekst navodi u mom (a u njegovom tekstu se pominje vlasnik foruma :) i tako u krug). Na taj sam ban nekako ponosan jer znam da smo pogodili u centar a koristili smo samo dobro poznate činjenice :)

Kad smo već kod ponosa, slavna Mooshema je ostavila čak dva (ponavljam DVA) komentara na mom blogu. Da budem iskren, njen dolazak u ove vode je više delo mog "spamovanja" na njenom blogu nego što je to posledica kvaliteta mojih tekstova :) Ipak, nadam se da sam bar malo pomogao akciju koju je ona pokrenula a ostali blogeri se pridružili (jer to je prirodan tok u našem blogerskom svetu i to je ono što jako volim, svaki se glas računa). Taman sam pomislio da ovog meseca od linkovanja ka nekom od mojih tekstova nema ništa, prilično me je razveselio link u tekstu na blogu "Spes spei". Nadam se da će ih u budućnosti biti više, zapravo to mi je cilj. 

Za sad toliko. Zahvaljujem se svima koji su izrazili podršku ovom blogu, mojim prijateljima, kolegama blogerima. Trudiću se da svakim danom kvalitet tekstova ide uzlaznom putanjom, nadam se da će i broj posetilaca slediti isti primer :)

Bez obzira na stanje u Nišu povodom proslave Nove godine, dobar provod je moguć. Želim vam da uz najmilije, prijatelje i rodbinu, provedete lepe trenutke za vreme novogodišnjih praznika. Vama van Niša želim isto ;) Pao je i dobar sneg pa preporučujem da ga iskoristite i napravite bar jednog Sneška Belića.

Pozdrav,

Slavko Ilić 

Mišljenja (6) 26.12.2007. 15:50

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Kada kliknete par milimetara desnije

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Na ovom mestu je trebao biti članak o korišćenju Interneta u propagandne svrhe. Kako nisam sačuvao tekući rad a kliknuo link koji nije trebalo da klikćem, pa u brzini umesto da sprečim učitavanje stranice kliknem na ikonicu "home"... ufff... odeeeeeeee...

Nije da sam bio pri kraju (čitali bi ga tek za par dana) ali sam prešao neke stvari i taman je članak počinjao da poprima izgled koji mi se svidja... odeeeeee... :) ne, nisam frustriran (toliko) ali nemam nameru da danas ponavljam sve to :) Drugi put...

Šta umesto toga da serviram? Ovo će svakako ići u sekciju "Lično" pa ću nabacati par linkova koje bi mogli posetiti.

Čuli ste o glamuroznom dočeku Nove Godine u Novom Sadu ( Zdravko Čolić, Aleksandra Radović, trubački orkestar Bobana Makorivća ...) ? Oduševljeni? Po onome što se trenutno šuška na webu, postoje i revoltirani 

Blogowski na svom blogu piše o WiFi konekciji u TGV-u (to su oni vozovi sto jure ko nenormalni) 

Ako vam nije dosadilo ono glasanje oko WebFesta mogli bi da pogledate OpenWeb Awards . Za nominacije ste zakasnili ali zato možete da glasate (u praksi se pokazalo da nam taj deo bolje ide :) ).

Za sve ljubitelje Facebook-a i one koji samo prate šta se dešava sa privatnošću korisnika ove socijalne mreže, može biti zanimljiv članak na Wired-u koji kaže da muke pomenutog još nisu gotove.

Da sve zasladite, preporučujem nezaobilazni bLaugh koji uvek nadje način da me zasmeje svojim stripovima :D

bLaugh cartoon

 

Mišljenja (1) 12.12.2007. 16:22

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Rad na vidljivosti bloga

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Tmuran je dan a ni ja se ne osećam baš najbolje. Ipak fina prilika da poradim malo na sredjivanju a i promociji ovog bloga. Zato i pišem ovaj post :)

Technorati to zahteva od mene kako bih mu dokazao da sam ja vlasnik ovog prostora :) Planiram da danas završim oko većeine stvari što se toga tiče, da ubacim feedburner i slično, pa možda sve i postavim na blogu do kraja dana. Nisam siguran da ću i tagove dovesti u red kako treba ali potrudiću se...

 

Mišljenja (1) 04.12.2007. 12:56

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com