Izborna tišina

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Glasacka kutijaPreostalo je još oko 6 sati do perioda koji svi gradjani ove zemlje obožavaju kad je reč o predizbornim kampanjama - PREDIZBORNA TIŠINA. Kao što negde rekoh, ove godine kampanje i nisu bile tako loše, trajale su kraće nego inače ... Da li su i manje nervirale?

Spotovi, konferencije, slogani, obećanja, napadi, odbrane, ubedjivanja... Svi oni misle na nas! Mislili ste da su reklame za onaj deterdžent što "pere belije čak i u hladnoj vodi" iritantne, nije vam bio simpatičan "gospodin Petrović" koji na tečnom nemačkom jeziku predstavlja tečnost za pranje podova?

Priznajte, shvatili ste da te "sitnice" mogu da budu i fin "intermezzo" kada izmedju, pre i posle njih "ugurate" spotove za svaku političku stranku koja je do sada registrovana u ovoj zemlji. I znam, naći će se neko ko će reći kako su kampanje bitne da se gradjani upoznaju sa programom, da gradjani pravilno mogu da odluče ko će ih voditi do narednih izbora... Da gradjani moraju da razmisle pre odluke, slažem se, ali da se u kampanjama iznose relevantne stvari - nikako.

Da li mi neko može navesti razliku izmedju kampanja od prošle godine (parlamentarni izbori), kampanja od ove godine (predsednički) i onih ranijih? Napamet sam naučio govore, tačno znam kad će "čičica iz trećeg reda levo" da dobaci neku dosetku uz poklič "bravo, uraaaa!!!"... Damn, čak znam i čoveka koji "me je pogurao da upalim auto"... Ali za koga glasati?

Za koga glasati?

Kao i svake prethodne, i ove godine će najviše biti onih koji na izbore neće izaći. Stav "ja nisam kriv, nisam ih ja birao" koji uglavnom stoji iza glavobolja, mrzovolje pa čak i kiše koja će na dan izbora da pada i time spreči milione da dodju do glasačke kutije - GLUP JE!

"Nema za koga da se glasa"

Kako nema, pa devetoro ih je na listiću! Svi su oni isti? Ljudi poništite svoj listić ali izadjite na izbore! Sećam se rečenice koju je moja drugarica rekla nakon jednog od izbora - "Zaokružila sam po sistemu "SVI SU DOBRI"". Imam nekako utisak da je narod zaboravio na tu opciju. Zato se poništeni listići uglavnom nalaze u procentima ravnim statistističkoj grešci. Pripisuju se onima koji nisu umeli da pravilno zaokruže kandidata, drugim rečima - NEPISMENIMA a ne NEZADOVOLJNIMA. Oni koji se čak i sećaju opcije "poništi listić" veruju u jednu zabludu.

Bojkot je isto što i poništen listić (samo se ne gubi vreme u zaokruživanju)! ZABLUDA!

Procentualno gledano na izbore izadje oko 40%. Od tih 40%, 45% će otići na jednog a oko 40% na drugog kandidata (oni idu u drugi krug), 13% će se raspodeliti na ostale kandidate a 2% će iznositi broj poništenih listića i prostor za grešku... hmmm... Od 60% onih koji su ostali kod kuće bar je trećina (20%) ostala zbog "nemam za koga da glasam" politike.  Šta ako tih 20% nezadovoljnih izadje na izbore?

Izlaznost je automatski 60% samo što raspodela glasačkih listića sad izgleda ovako: 33% prvi kandidat, 31% drugi kandidat (oni idu u drugi krug), 30% neispravnih listića nezadovoljnih gradjana. Vidite, vrlo lako se od "nepismenog" prelazi u "nezadovoljnog" gradjanina a o tome samo vi odlučujete. Možda će nakon toga malo bolje razmisliti šta rade tokom mandata. Možda će u drugom krugu drugačije orjentisati kampanju (mada ne verujem). Možda je u nekom od timova i onih koji pokušavaju da nas pridobiju subliminarnim porukama ali od ovolikog"čekićanja" stvarno gubim osećaj za te suptilne tehnike. Ovo se više svodi na ono "Laž ponovljena dovoljan broj puta, postaje istina" a mene plaši broj onih koji su u tu "istinu" spremni da veruju.

Kako god, ima još 6 sati do perioda koji prosečan gradjanin u Srbiji obožava kad je reč o političkim kampanjama - IZBORNA TIŠINA. Ahhhh, čak i zvuči tako dobro, mirno, spokojno... Ja rekoh da sad iskoristim priliku kako je kasnije ne bih narušavao... Izadjite na izbore!

17.01.2008. 18:09

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Sanja on 18.01.2008. 12:51

psssssssst :)

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com