Poruka u boci: Moj (ne)verovatni eksperiment

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Poruka u boci: Moj (ne)verovatni eksperimentU četvrtak, 9.9.2010. i sasvim slučajno u 9 sati, u autobusu GSP-a pustio sam novčanicu sa porukom. Ova svojevrsna "poruka u boci" kombinuje neke elmente iz teorija "6 degrees of separation" i "Efekat leptira" sa ličnim verovanjem u uspeh. To mi je palo na pamet veče pre toga, nisam izvodio matematičke formule i računao (ne)verovatnoće, znam da na prvu pomisao deluje uzaludno ali dozvolite da objasnim...

SASTOJCI

Kao što rekoh, ceo eksperiment ima primese iz nekoliko čuvenih teorija. Po mom tumačenju, to izgleda npr. ovako:

- "Six degrees of separation" ili na srpskom "Šest stepeni razdvajanja" je teorija koja kaže između bilo koje dve osobe na planeti Zemlji postoji "lanac" od MAKSIMALNO 6 koraka/ljudi. Tako na primer, po dosadašnjem saznanju, između mene i Obame postoji lanac od 2 osobe, Bila Klintona 1, Missy Eliot 1.  

- "Efekat leptira" zasnovan na "Teoriji haosa" a pričica kaže: "Mali zamah leptira na jednom kraju sveta može uticati na tornado na drugom kraju sveta". "Matematički" rečeno: "Male promene u 'početnim uslovima' dinamičkog sistema mogu (na duže staze) dovesti do velikih razlika u ishodima"

- "Serendipity" je pojam koji govori o slučajnim otkrićima dok tražite nešto drugo. Npr. Tesla je video "varnice" dok je po leđima milovao mačka, teorija o gravitaciji je lupila Njutna po glavi u istom trenutku kad i jabuka koja je pala sa drveta pod kojim je sedeo. 

MOGUĆI ISHODI

Svaki eksperiment mora imati bar neka očekivanja i procene o mogućim scenarijima. Ja sam "izolovao" 3 najbitnija iako ih ima više. Idu ovako:

- Poruka ispisana na novčanici dospeva do osobe kojoj je namenjena. To je ujedno i najbolji scenario po kome novčanica nekim putem dolazi na odredište i poruka u kombinaciji sa mojim rukopisom biva povezana sa mnom.

- Poruka ispisana na novčanici dospeva nazad u moje ruke. Ovo je blago verovatnija varijanta jer je dovoljno da "pogodi" jednu od osoba koje mogu povezati poruku i rukopis, a ima ih. Ipak, još od početka se vidi da celu stvar ne igram na kartu verovatnoće.

- Novčanica sa porukom, zbog pohabanosti ili oštećenja, biva povučena iz opticaja. Zbog ovoga stavljam i vremenski limit od 2 godine na eksperiment jer je vek trajanja novčanice u proseku nekoliko godina.

POČETNI USLOVI I ADRESIRANJE

Adresiranje poruke u bociSve gore navedeno, u mojoj interpretaciji, čini jednu "poruku u boci". Pre "bacanja u vodu", početni uslovi su izgledali ovako:

- NOVČANICA: Mora biti u što boljem stanju radi dužeg vremenskog ostanka u opticaju. Eliminisao sam apoene od 10 i 20 dinara jer se brže habaju i, verujem, imaju tok koji je lokalnog karaktera. Takođe, eliminisao sam apoene od 5000 i 1000 dinara jer njihova frekventnost među građanima nije velika. Dakle, novčanica mora da bude česta u rukama građana a opet - da ne ulazi baš u svaki kusur.

- PORUKA: Odlučio sam se da adresa, kako moja tako i odredišna, bude kombinacija poruke i rukopisa. Znam da bi toj osobi to bilo dovoljno a znam da bi neki poruku povezali sa mnom samo na osnovu rukopisa. Sama poruka, da je recimo bila otkucana, ne bi mogla biti povezana sa mnom ili osobom kojoj je poslata.

- TOK NOVCA: Novčanica je "puštena" u autobusu niškog GSP-a. Dinar se kreće u okviru Srbije a sam tok je nemoguće predvideti bez uvođenja komplikovanih matematičkih modela i teorija. Zato, povremeno bacite pogled na novčanice koje držite u rukama - možda je na nekoj od njih poruka :)

napomena: fotografije preuzete od Clixa i Simeona

Mišljenja (33) 13.09.2010. 11:11

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Ministarka Jasna Matić LAŽE!

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Danas, nedelju dana nakon onesposobljavanja predajnika mobilnih operatera iz Srbije, ministarka Jasna Matić je dala izjavu u kojoj tvrdi da je "signal mobilne i fiksne telefonije ponovo uspostavljen na najvećem delu Kosova i Metohije". Kako sam danas bio u prilici da prođem istim tim većim delom Kosova, mogu reći sledeće: Ministarka Jasna Matić LAŽE!

I to me je pogodilo. Duboko razočaralo, da budem precizniji. Evo i zašto...

U narodu se nekako odomaćila generalizacija da su svi političari isti i da svi oni lažu. Zašto bi me onda jedna laž više pogodila? Nazovite me naivnim i budalom ali sam, od samog dolaska pomenute ministarke na položaj, verovao da svoj posao obavlja odgovorno kako i dolikuje jednoj ministarki. I nemoguće je ne primetiti napredak koji je Srbija postigla za vreme njenog mandata kad su telekomunikacije i informatičko društvo u pitanju. Tačno je, možda sve ide sporije nego što bi želeli ali tvrdim da je svaki povučen potez bio na mestu. To je tačno ono što je potrebno kad znate da za neke stvari treba malo više vremena.

Na nju se treba ugledati. Svoj posao obavlja stručno i rezultati stoje iza nje. Na njene poteze politika nije uticaja, tj. bar ne u onoj meri da nešto dovede u sumnju. Ali moram reći, to je sve važilo do danas. Sada već nisam siguran.

Poštovana ministarko Matić,

Želim da Vas izvestim o pokrivenosti Kosova i Metohije signalom mobilne telefonije. Prema informacijama koje sam danas neposredno prikupio, mogu reći da je jedino severni deo Kosovske Mitrovice pokriven signalom. Za to je uglavnom zaslužan položaj baznih stanica i političko/bezbedonosna situacija, tj. nemogućnost da se bez velikog rizika po bezbednost demontira ili demolira oprema operatera. Prolazeći kroz Prištinu, Gračanicu, Gnjilane i dalje ka Vranju, došao sam do zaključka da signala mobilne telefonije NEMA. Bar ne signala operatera iz Srbije. Ali sam u okolini Prištine uspeo da uhvatim signal makedonske mreže "ONE", dok sam u okolini Gnjilana takođe bio u romingu zahvaljujući makedonskoj mreži "T-Mobile". 

Ipak, nije da baš nema naših operatera. Kako sam obavešten, Gračanica je "pokrivena" zahvaljujući nekom backup linku čiji kapacitet i stabilnost nisu vredni spominjanja. Danas, taj link nije bio u funkciji. Od kolega studenata sam dobio informaciju da je i Štrpce "pokriveno" zahvaljujući nekoj sličnoj kombinaciji. Ostatak Kosova i Metohije je "nedostupno".

Ne želim da zalazim u pozadinu Vašeg saopštenja. Želim da Vam kažem da ono vređa moju inteligenciju kao što vređa inteligenciju i zanemaruje težak položaj onih koji su trenutno osuđeni na komunikacijski mrak. Želim da Vam kažem: SRAM VAS BILO!

Mišljenja (11) 30.04.2010. 22:23

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dve godine u IT kutku

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Rešio sam da ovog Novembra, za razliku od prethodnog, objavim tekst o godišnjici postojanja bloga :) 2 godine narode. Kucanje tekstova, podrška i realizacija projekata - iz ljubavi, iz ubeđenja, predstavljanje lepih stvari, blogovanje za vas, uz vas i zahvaljujući vama. Pokušaću ukratko da sumiram prethodnu godinu.

IT sektor

Slavko IlićPrimarna kategorija ovog bloga se bavi informacionim tehnologijama u najširem smislu. Sa jedne strane pokušavam da prosečnom korisniku Interneta ukažem na servise i mogućnosti koje mu mogu olakšati svakodnevnicu, a sa druge strane naglašavam važnost komunikacije i trudim se da prikažem Internet kao sredstvo koje organizacije i kompanije mogu iskoristiti.

U ovoj kategoriji izdvajam sledeće: Angažovanje na Internet promociji BlogOpena 09 i njegovoj realizaciji, angažman u online PR-u i komunikaciji na konferenciji BizBuzz 09, dobijanje sertifikata Inbound marketing profesionalca, učešće na više konferencija iz oblasti IT-a, PR-a, komunikacija... Treba spomenuti i učešće na konferencijama za novinare i promocije što je jedno veliko priznanje blogu ITkutak.com kao relevantnoj Web lokaciji.

Aktivizam

Sekundarna kategorija, posvećena aktivizmu, tu je da sledi viziju menjanja sveta nabolje. Stvarno nekada sve deluje kao juriš na vetrenjače ali nije bilo posustajanja. Neke od akcija i inicijativa sada ITkutak.com već tradicionalno podržava. Mogao bih pomenuti Centar EMPRONA koji zaslužuje svaku podršku u prevenciji narkomanije, žene na delu i njihovu inicijativu "16 dana aktivizma", Noć muzeja, Candlelight, Sat za našu planetu, 350...

Lično

Oblast koja se prepliće sa ostalim kategorijama jer je Web sačinjen od ljudi a tekstovi u ovoj kategoriji su posledica interakcije sa njima i razmišljanja koja nakon njih ostanu. Networking je bio bitan deo u prethodnom periodu, bilo da se radi o kampovima, tweetup-ovima ili nekim drugim okupljanjima. Na kraju, povezivanje i lepe priče su moguće i bez obzira na geografske barijere, bitni su samo dobri ljudi.

A šta dalje?

Razloga za zadovoljstvo povodom dve godine blogovanja na ovom domenu ima. Sam kontinuitet doživljavam kao uspeh. Kontakte sa ljudima koje sam tokom vremena stekao smatram dragocenim a podrška koju dobijam se ne može opisati rečima. Što se tiče budućnosti ove web destinacije, mogu samo reći da su u planu lepe stvari, da ću se kao autor i dalje truditi da budem svoj a da ću kao takav zagovarati odgovoran pristup informacijama i njihovoj interpretaciji.

Mišljenja (17) 24.11.2009. 10:06

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Knjiga na poklon

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

U prethodnom postu sam obećao knjigu, jednom od učesnika/učesnica. Bilo je potrebno samo napisati citat sa 56. strane iz knjige koju posedujete. Sada je trenutak da objavim ko će dobiti taj poklon a znam da sam uvek pravio grimase kada bi žiri izricanje svoje odluke počeo sa:

"Bilo nam je zaista teško da odlučimo kome će nagrada pripasti jer je svi "radovi" zaslužuju

Ali, stvarno je teško odabrati :) U ovom trenutku, voleo bih da imam po knjigu za svakoga ali.. nemam :) Nekim sistemom eliminacije sam sužavao krug i u finalu su se našla dva citata:

1. Dragana Đermanović: "But, our lives are not stories, at least in the present tense... We turn our lives into stories...Steven Johnson - Everything Bad is Good for You

2. Tomislav Stanković: "Savjesni ljudi ne mogu sebi dopustiti da čekaju nadahnuće kako bi dali svoj doprinos životu. Život nije odgovoran nama, nego smo mi odgovorni životu pa svatko od nas mora odlučiti koji će biti njegov doprinos.Colin Turner - Rođeni za uspeh

Iz citata se vidi da oba mogu govoriti o istim stvarima i odlukama koje svako od nas svakodnevno donosi. To mi se sviđa! Odlučiti između ova dva je najteže.  Ipak, moram izabrati...

Knjigu poklanjam... OBOMA... i Dragana Đermanović i Tomislav Stanković dobijaju po jedan primerak ove knjige. Jednostavno nisam mogao izabrati jedan od ova dva.

Moram reći da su i ostali bili divni i podjednako lepi. Nadam se da ću uskoro biti u prilici da opet poklanjam nešto lepo čitaocima :)

Mišljenja (4) 11.09.2009. 20:43

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Astronomski kamp Letenka 2009: Utisci

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Slavko Ilic - IT kutakAstronomski kamp Letenka ove godine broji 10 godina od kako postoji (ako u obzir uzmemo 2000. godinu kada je bilo ukupno 3 učesnika). Pored toga, ima još nekoliko razloga zašto je ovogodišnje okupljanje drugačije od prethodnih.

Izmedju ostalog, konačno sam uspeo da obaveze organizujem tako da mogu spakovati šator i krenuti put Letenke. Evo kako je bilo...

 Poziv sam, kao i svake godine, dobio od Milana samo što mi sada slobodno vreme nije predstavljalo problem. Od odlaska na Letenku delilo me je samo par sitnih detalja:

Šator

SatorRealno, ako idete negde na kampovanje, velike su šanse da će vam trebati šator. Nakon uporedjivanja cena i kvaliteta po radnjama u Nišu, izbor je pao na model koji se u Tempo-u prodavao po ceni od 1900 dinara. Specifikacija kaže da na površini 205x185cm mogu stati dve osobe. Jednoslojni je te nisam siguran koliko bi kiše moglo izdržati ali za leto i letnje vremenske prilike pokazao se kao sasvim solidan izbor. Treba pomenuti da se pakuje u vrećicu, teži manje od 2kg a za postavljanje je potrebno čitavih 15 minuta i praktično svako to može učiniti. Od prateće opreme, uzeo sam podmetač za vreću za spavanje (oko 200 dinara) i jastučić na naduvavanje (takodje 200 dinara). 

Hrana

 Odmah ću vam priznati, meni hrana nikad nije bila prioritet :) Za kampovanje sam tražio kombinaciju za oko 8 obroka koja neće zauzimati previše prostora, biće "nosiva" i izdržaće par dana na povišenoj temperaturi. Izbor je pao na konzerviranu hranu, tost hleb, par pakovanja Plazma keksa i par flaša Rosa vode u novoj 0.75 ambalaži... Sve je upakovano u omanju torbu "za hladjenje" što je pružalo dodatne garancije da ću ipak preživeti ovu avanturu :) Sve je moglo da počne...

Kamp 

 OK, stigli smo nakon 40ak minuta vožnje iz Novog Sada. Tu stvari počinju odmah da budu zanimljive jer, dok stojim u redu na prijavnici, lik iza mene gleda u moj formular i vidim da ga nešto kopka :) Pita me: "Jesi ti ITkutak, ONAJ @ITkutak na twitter-u?" Odgovorim potvrdno i čovek se uredno predstavi - Ivan Katić, nama twitterašima (a i blogosferi) poznatiji kao @SadClown. I tako je sve počelo. Sutradan sam čisto izazova radi "našao" signal mobilne telefonije i poslao prvi tweet sa Letenke :)

Moram primetiti da program predavanja i radionica nije baš ispoštovan, ali se ipak radi o kampu i jednoj "opuštenijoj" varijanti učenja pa se to ne može zameriti. Želeo bih pomenuti one koji su mi privukli i držali pažnju. Pre svega, tu je predavanje Tima Mortona o vansolarnim planetama i metodama nalaženja istih. Zatim fenomenalno i veoma interesantno predstavljanje mikro-kosmosa izvedeno od strane Dr Tijane Prodanović. Uvek je lepo videti da neko sa toliko ljubavi i energije ume da objasni drugima šta je to čime se bave. Obavezno treba pohvaliti i Miliju Jovičića za izlaganje o vezi izmedju nauke i umetnosti.

Team ePilici on camp LetenkaOd radionica, pomenuo bih najpre trud Milana Miloševića da ukaže na primenu tehnologije u nauci ali pre svega na benefite korišćenja slobodnog softvera. Nadam se da će u narednom periodu to biti ozbiljno razmatrano na ovim prostorima. Druga, modelovanje raketa, imala je i takmičarski karakter. Trebalo je sklopiti raketu i kasnije je uspešno lansirati uz nekoliko pravila koja moraju biti ispoštovana. Kako je to izgledalo možete videti na sajtu Astronomije. Treba pomenuti još i imena timova koji su učestvovali u ovom poduhvatu: F.O.A.B. Tzar (Father Of All Bombs), GSM (Gimnazija "Svetozar Marković") i ePilići c-117A (ime tima inspirisano Twitterom budući da smo u timu bili ja i @SadClown). Može se reći da smo bili na visini zadatka i jedini tim koji je kompletirao sve faze lansiranja (uključujući i nalaženje rakete nakon pada).

Želeo bih posebno skrenuti pažnju na mr Natašu Stanić koja je bila uglavnom zadužena za rad sa najmladjima u kampu. Posmatrajući sa strane, moram priznati da se divim načinu na koji kod njih budi interesovanje za nauku i mogu slobodno reći neguje buduće generacije intelektualaca. Vredno svake pohvale i divljenja.

Tweetup :)

TweetUp na kampu LetenkaPostane vam jasno da je Twitter zaista uspeo da pokrije svaki ćošak planete onda kada na apsolutno "diskonetovanom" mestu uspete da okupite više od 5 twitteraša (okupite, ne zajedno dodjete tu). Rekoh već, najpre smo u kamp stigli @MMilann, @DejanPejcic, i ja (@itkutak). Odmah u redu iza mene se pojavio @SadClown a par dana kasnije su pristigli i @Kalkulus i @Tamburix. Tu je bio i @Statorbgw ali njega nema na slici. Ah da, slika.

 Zaključci 

Letenka drugariKamp Letenka je dobra prilika da vidite i upoznate toliko mladih i talentovanih ljudi na jednom mestu. Opušteno mesto gde se možete baš lepo odmoriti, uz fenomenalni ambijent koji pruža Nacionalni park Fruška gora. 

Priča je mnogo šira a bilo bi neukusno forsirati je u jednoj temi. Za početak predlažem par linkova: Kalkulusov izveštaj sa Letenke, Fotografije sa Letenke, Sajt "Ona je astronom".  

 

Mišljenja (6) 06.08.2009. 02:37

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com