Online PR: Dennis Wilcox u Novom Sadu

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Gospodin Dennis Wilcox je 15.10.2009. održao predavanje o online PR-u u sali 6 Novosadskog sajma. Domaćin (Centar za odnose sa javnošću Novog Sada - DSOJ) se pobrinuo da ulaz bude slobodan (uz prethodnu prijavu) pa sam imao to zadovoljstvo da prisustvujem tom predavanju. Tekst ću početi citiranjem početka njegovog predavanja:

"The whole point of ONLINE is COMMUNICATION, the whole point of ONLINE is DIALOGUE

Dennis L. Wilcox - #PRSrbija - Author: Peđa Pušelja - Blogowski.eu

Nakon predavanja, nametnuo se zaključak da je od prisutnih možda 10% razumelo većinu onoga što je profesor Wilcox govorio. Zato će ovaj tekst imati koncept nekog podsetnika sa predavanja, ukoliko onih 90% odluči da isprati neke korake.

Počeću od The Cluetrain Manifesto-a za koji sam ja prvi put čuo na predavanju Stephanie Booth tokom prvog BlogOpena u Novom Sadu 2007. godine. Ovaj dokument predstavlja osnovu svih osnova onlajn komunikacije a i šire. Veoma mali broj prisutnih PR-ova je podigao ruku na pitanje: "Ko je pročitao Cluetrain Manifesto?" Zato - pravac na čitanje!

 "Koliko vas poseduje nalog na Facebook-u? A na Twitter-u?"

Mislim da su svi prisutni izjavili da poseduju nalog na FB-u. Od tolike priče, moglo se i očekivati. Mislim da odgovor na pitanje kako koriste te profile, ne bi bio toliko ohrabrujuć. Na pitanje o Twitteru javila se nas nekolicina, ostali ne samo da nemaju naloge već su, primetio sam, i blago odmahivali glavom u stilu "Šta je to?" ili čak "Šta će mi to?"

Poenta priče je da nedovoljan broj trenutnih PR stručnjaka poznaje alate komunikacije koje im Internet pruža. Mnogi su slične reakcije imali i na pominjanje  termina "Blog", "RSS"... Stekao se utisak da većina polaže sve nade u tradicionalne medije ali i svesno ignoriše nove. Nadam se da su nakon predavanja bar malo shvatili:

"Možete vi i da se ne bavite internetom ali se on već bavi kompanijama u kojima radite ili vašim klijentima" - Miloje Sekulić

Menadžment

Negde pred kraj predavanja, provukao se zaključak da je menadžment  jedne kompanije uglavnom najveća prepreka u primeni novih načina komunikacije sa klijentima. Savet prof. Wilcoxa je da predloge menadžmentu firme iznosite tako da oni u tome vide ono što je njima potrebno (npr. CEO firme koji je egocentrik, treba da čuje da je ovo dobar način da se za njega čuje). Na početku je prof. Wilocx izjavio:

"My expirience is that organisations mostly care about their reputation"

Neki od primera koje je naveo:

Na pitanje etike u PR-u, po mom mišljenju, najbolje je odgovorila Dragana čermanović u tekstu "Sve što ste želeli da znate o PR-u" ali se treba voditi i  Dedinim rečima: "Ne može bloger da piše neistinu."   

Od ostalih lekcija, preporučujem da iščitate sve što je ovih dana išlo pod hashtagom #PRSrbija , kao i izveštaje sa konferencije u Subotici na blogovima Miloja Sekulića, Dragana Varagića  , Dragana Radovića, Maje Vasić, Peđe Pušelje (pročitati i druga dva teksta).

Autor slike je Peđa Pušelja (Blogowski) i ovom prilikom mu se zahvaljujem što mi je istu ustupio.

18.10.2009. 13:14

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dragan Radovic on 18.10.2009. 14:40

Odličan tekst, Slavko!
Drago mi je da sam pročitao primere koje je profesor Wilcox naveo - primeri su em zanimljivi za čitanje, em poučni, em zgodni da ih čovek ima kao deo argumentacije prilikom razgovora koji se na ove teme sve češÄ‡e vode (čak i u krugovoma "običnih ljudi") i sve su zanimljiviji.
:)

Viktor on 18.10.2009. 15:44

Hvala za link ka Cluetrain manifestu, stvarno koristan tekst, i to jos 10 godina star. U njemu je otprilike cela poenta.

Dragana Djermanovic on 18.10.2009. 16:37

Pozdravljen Slavko. Odlično da si stigao u NS. Očigledno je imalo šta da se čuje.

S moje strane još jedna iskrena preporuka knjige "Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations" autor Clay Shirky iz koje prepisujem citat: "Communications tools don't get socially interesting until they get technologically boring."

Josip Bosnjakovic on 18.10.2009. 18:33

Zaista sve pohvale za organizatore DSOJ. Za profesora Wilcoxa no comment. Jednostavno energija, prave informacije, vizuelni prikaz i konkretnost. Lepo je sto je ovim textom prenesen deo atmosfere sa predavanja.

Deda on 18.10.2009. 21:30

Sa svih strana stizu fenomenalne pohvale/kritike na racun gospodina Wilcoxa.
Predobro !
Verujem da cu imati prilike da ga uzivo slusam ???

Pedja Puselja on 18.10.2009. 22:18

Snimio sam njegovo celo predavanje od preko sat vremena u Subotici. Na zalost, ovde mi je los upload pa cu ga uploadovati kada stignem tek u Strasbourg oko 7.11. Eto, samo da kazem da ce svi moci da ga slusaju ;)

CyberCat on 18.10.2009. 22:54

Sjajan tekst! Žao mi je što sam bila sprečena da prisustvujem predavanju, a bilo mi je "pod nosom".

@blogowski ne mogu da verujem da si snimio predavanje!!! Sjajno, jedva čekam.

ZO on 19.10.2009. 00:44

Bravo Slavko - odlican tekst!
A kako se tek radujem najavi blogowskog.... evo vec krizam dane cekajuci predavanje Wilcoxa. Sjajno!!!
HVALA

Miloš Petrović on 19.10.2009. 10:44

Pročitao sam u jednom dahu! Odličan materijal i dokaz da na blogu možeš više toga pročitati nego u preglednu dnevne štampe. link sam prosledio i ljudima iz kompanije u kojoj radim. Svaka čast Slavko na uloženom trudu da nam sve ovo preneseš.

Slavko Ilic on 19.10.2009. 22:21

Pre svega drago mi je da vam se tekst dopada. Potrudio sam se da sve upakujem sto bolje mogu uz okolnosti koje mi nisu isle "na ruku".

Jos bitnije, zelim da se zahvalim na ovim komentarima jer vam ne mogu opisati koliko mi svaki od njih znaci ;)

JKamatovic on 20.10.2009. 16:45

Prvo sve pohvale lokalnoj kancelariji DSOJ u Novom Sadu kako su uspešno iskomunicirali i obavestili nas o ovom predavanju, s obzirom da je baš taj dan počinjala Konferencija u Subotici a sala u Master Centru je ipak bila mala da primi sve koji su došli.
Sve pohvale Marijeti, Borisu i ostima... Sjajno ljudi! Svaka čast.

Jako mi je bilo drago i baš sam ti se obradovala (i iznenadila) kada sam videla da si došao... :)

Lepo si u ovom postu uspeo da preneseš i atmosferu i svoja zapažanja. PR struka je mnogo dobila ovim predavanjem.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com