Decembar, mesec borbe protiv...

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Želeo sam da otkucam tekst o nekoj akciji u decembru, da malo popunim ovaj deo o aktivizmu. Obratim se google-u, ukucam "Decembar, dan borbe protiv...",  računam "Ovaj mesec mora biti pun dešavanja, tu je AIDS, ljudska prava, volonteri..."

Zamislite moje zaprepašćenje kada sam kao rezultat pretrage dobio praktično jednu temu na više sajtova: "1. decembar: Dan borbe protiv AIDS-a" .  Znam ja, to je ozbiljna tema i zaslužuje veliku pažnju ali većina tih tekstova je napisana baš prvog decembra i verovatno se na tu temu neće ništa pomenuti do sledeće godine. Dan posvećen ljudskim pravima i dan posvećen osobama sa hendikepom su negde pri dnu u rezultatima pretrage. Ima tu neke analogije, ali i to po stranu, i ti su tekstovi napisani tog dana i do sledeće godine"zdravo djaci"... Radi li neko nešto?

Krenuo sam onda manje-više "manualno" da tragam ya akcijama, dešavanjima, organizacijama... Većina sajtova organizacija koje se bave aktivizmom je ili "under construction", ili pokazuje neki error page, ili nije updateovana nekih 3 godine... hmmm...

Spas i obaveznu stanicu predstavlja sajt organizacije Crna kuća 13 . Neki ih smatraju kontraverznom organizacijom, valjda zbog fobije od "nekih" predjašnjih "omladinskih" organizacija. Ovi ljudi su, po mom uverenju, drugačiji... a i non-stop nešto organizuju.
Omladinska organizacija

Iz njihovog programa za Decembar izdvojio bih par dešavanja. Prvo je projekcija
AGNOSTIC FRONT - LIVE AT CBGB, 2006. koja se održava u petak 14.12.2007. u 21:00h.

Drugo je simpozijum Nihl.net koji organizuje klub studenata i studentkinja filozofije GERUSI u subotu 15.12.2007. od 11:00 do 19:00 časova. Radi se o, kako kažu, kiber-meditacijama o nihilizmu.

Treće je svirka benda Kanda, Kodža i Nebojša koja se dešava nakon simpozijuma, tj. u subotu, 15.12.2007. sa početkom u 22:00h. Ostala dešavanja u organizaciji omladinskog centra CK13 možete naći na stranici njihovog sajta.

Toliko za sad... Ako ovih dana načujem ili naidjem na neku zanimljivu akciju, javiću vam... Mada bi i vi mogli malo da se potrudite pa ako ništa drugo onda bar dojavite meni.. ;) 

Mišljenja (3) 13.12.2007. 23:47

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

16 dana aktivizma 2007.

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Šetam juče gradom i u centru vidim okupljene ljude kako gledaju neki performans. Žena prerušena u dete sa andjeoskim krilima i "magičnim štapićem" u ruci, skakuće okolo... Pridjem bliže a još jedna žena mi ponudi pamflet a na njemu krupnim slovima "REAGUJMO DOK NE BUDE KASNO".

 Radi se o globalnoj akciji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se sprovodi u preko 100 zemalja sveta. I znam, ima i onih koji će reći "Dan borbe protiv nasilja nad ženama je 25. novembar i ti si malo zakasnio". Istina je da zbog tehničkih razloga (ovaj blog je pokrenut 27. novembra) nisam propratio taj dan onako kako sam želeo ali ne može se reći da sam zakasnio, to nikako...

Akciju u 10 gradova Srbije (sudeći po pamfletu) sprovodi Autonomni ženski centar i u tih 16 dana aktivizma njihove aktivistkinje će se potruditi da podignu svest o nekim problemima vezanim za ljudska prava pre svega. Značajniji datumi koji će biti obeleženi u okviru akcije su:

1. Decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a

3. Decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

6. decembar-Godišnjica Montrealskog masakra 

10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava

Performans "Reagujmo dok ne bude kasno" možete videti u sledećim gradovima i na taj način pokazati da vam je stalo, jer je podrška u rešavanju ovog problema prekopotrebna:

30.11.2007. - 14:30 - Užice

01.12.2007. - 10:00 - Bačka Topola

01.12.2007. - 12:00 - Novi Bečej

01.12.2007. - 15:00 - Novi Sad

05.12.2007. - 11:00 - Velika Plana

05.12.2007. - 13:30 - Smederevo

07.12.2007. - 14:00 - Kruševac

U okviru kampanje je otvorena i izložba "Offbeat: Pogledaj i vidi nasilje prema ženama" u prostorijama Studentskog kulturnog centra, Kralja Milana 48 i trajaće do 10. Decembra 2007. Više informacija o samoj kampanji možete naći na sajtu Autonomnog ženskog centra .

U SRBIJI JE SVAKE NEDELJE JEDNA ŽENA UBIJENA OD STRANE PARTNERA.
PRIJAVIMO SVAKO NASILJE U PORODICI!

Učesnici u performansu "Reagujmo dok ne bude kasno" su:

U organizaciji: Žena na delu
Režija: Ivana Koraksić
Glumice: Biljana Stanković- Lori, Vesna Bujošević, Nađa Duhaček,
Zorica Nikolić, Marija Vidić, Zoe Gudović, Ana Imsirovic
Scenografija: Marija Vidić
Organizacija: Zoe Gudović

U saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, Ženskim fondom
Rekonstrukcija, Kulturnim centrom Rex

 

Mišljenja (1) 29.11.2007. 15:09

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Juriš na vetrenjače

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Danas je nemoguće zanemariti uticaj koji mediji imaju na ljude. Sa druge strane toliko je problema da se svaki dan moze smatrati danom borbe protiv jednog od njih a ti isti mediji se mogu iskoristiti u tu svrhu. Ja, iskreno, ne verujem u taj "Dan borbe protiv..." koncept.

To bi značilo da se u godini možemo boriti samo protiv 365 problema. Onda se postavljaju pitanja: Šta je sa ostalim problemima koji ne mogu doći na red za svoj "Dan borbe protiv..."? Da li je dovoljno da se protiv odredjenog problema borimo samo jedan dan godišnje?

Bez obzira na sve to, svest o problemima je i dalje minimalna pa, ma koliko borba izgledala beznačajno, računa se svaki doprinos. Kladim se da se svako od vas probudio bar jednom u onom Don Kihotovskom raspoloženju, želeći da spase Svet, da nešto promeni nabolje. Ja sam, pak, uveren da cela filozofija nije u tim velikim odlukama koje spasavaju Svet. Naprotiv, ubedjen sam da rešenje leži u onim malim stvarima priuštivim i mogućim svakome. Sve to malo liči na onu "Misli globalno, deluj lokalno" ali se i razlikuje jer ne kažem da plastične boce treba bacati u, za njih predvidjene, kontejnere da bi se smanjilo globalno zagrevanje u Svetu (ili sa čime god je plastika povezana). Činite to da bi taj kutak, taj mali deo oko vas bio lepši, bolji i prijatniji za vas... I to je cela filozofija ove sekcije:

Deo po deo, korak po korak, iz dana u dan, Svet činiti boljim!  

Mišljenja (0) 28.11.2007. 03:14

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email
<< Prva < Prethodna [5 / 5] Sledeca > Poslednja >>

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com