Nakon tri godine IT kutka - početak

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Tri godine blogovanja na ovoj adresi. Moram da priznam, povodom prvog i drugog roÄ‘endana, imao sam dosta drugačija razmišljanja nego sada. Odavde gledano, roÄ‘endani su bili zgodna prilika da se napravi retrospektiva uraÄ‘enog u prethodnih godinu dana a planovi za narednu godinu su bili malo bleÄ‘i :) Ovog puta bih da to pogledam sa druge strane, a retrospektivu oslanjam na dva teksta: "Početak" i "Šta možemo naučiti od novih blogera"

PROTEKLIH GODINU DANA

Protekla godina je bila i više nego zanimljiva. Napisao sam najmanji broj tekstova do sada, imao najveću posetu do sada, upoznao divne ljude, podržavao akcije, organizovao, predstavljao, izlagao, izveštavao... Gledajući u tekst "Početak" i prisećajući se tih ideja i zamisli koje sam imao na početku, mogu reći da sam zadovoljan. Verujem da sam ostao na originalnom kursu, bio dosledan i za ove tri godine postigao ono što sam želeo. Da li je ovo onda kraj? Ne. Početak. Razmišljajući o tekstu "Šta možemo naučiti od novih blogera" i kombinujući sa dosadašnjim iskustvom doneo sam odluke za sledeći nivo.

IT SEKTOR

Svake godine sam pisao reÄ‘e i reÄ‘e iako sam za svaki roÄ‘endan sam govorio "Naredne godine ću pisati češÄ‡e". Mislim da nisam uspevao u tome jer je "češÄ‡e" prilično rastegljiv pojam, pogotovu onda kad imaš "mogu to i sutra" faktor. Tako su se ideje i teme gomilale u draftu. Nakon dosta razmišljanja, odlučio sam da objavljujem bar jedan tekst nedeljno. To je dinamika koju mogu da postignem bez većih problema. Što se tematike tiče, verovatno neće biti većih odstupanja. Naravno, u odnosu na situaciju od pre 3 godine, sada polako stičemo priliku da iz prve ruke isprobamo ono o čemu smo ranije čitali i teoretisali. Dakle, mislim da će narednih godina stvari biti mnogo konkretnije.

AKTIVIZAM

Kad smo kod konkretizacije, rešio sam da na taj način pristupim i aktivizmu. Godinama se bavim promovisanjem kampanja/akcija, širenjem svesti o nekim problemima i tokom tih godina stekao uvid u neke stvari. Sva razmišljanja bih sumirao u jednu rečenicu: "Facebook stranica za obezbeÄ‘ivanje obroka gladnoj deci nema nikakvu poentu ako i pored 10000 "lajkova" je na kraju dana isti broj dece gladno." Dakle, planiram da se fokusiram na konkretne probleme, rešenja i načine. Nadam se da ću imati tema za pisanje na ovom polju.

LIÄŒNO

Što se ovog dela tiče, neću ga stavljati u neke okvire. Na neki način je ceo blog za sekciju "Lično" jer jeste slika mene i mojih interesovanja. Svaki tekst koji je objavljen je morao da proÄ‘e bar 2 kriterijuma: 1. Tema je meni zanimljiva i 2. Tema bi mogla biti zanimljiva čitaocima. Mislim da ću i dalje izbegavati da pišem o politici, shodno datoj reči. Previše je tu demagogije a premalo dela. Snaćiću se već nekako, ima dovoljno lepih tema :)

NADA

Na kraju, želim da završim tekst poklonima :) Prošle nedelje ste bili fantastični i postavili stvarno lepe linkove. Ima vas jedanaestoro i svi zaslužujete poklon i svi ćete ga dobiti :) Iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim VEGA mediji što je ovo omogućila. Podsećam na njihovu akciju #VegaMraz koja će se održati 10.12.2010. pa eto prilike da dobijete još neki poklon. Dobitnici i linkovi:

08.12.2010. 18:56

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dejan Pejčić on 08.12.2010. 19:31

Jupiii! Knjiiga! :)

Sto se teksta tice, svidjaju mi se planovi za buducnost ;) Samo jos da ih realizujes... :) Videcemo presek za godinu dana ;)

moky on 08.12.2010. 22:09

The scale of the Universe - fina varijanta, za Slavka, koji je bas takav :)
http://www.nikon.com/about/feelnikon/universcale/index_f.htm

Deda on 08.12.2010. 22:17

Cekamo sledeci izvestaj za predhodnu godinu, ali iz tvog ugla. Samokriticno!
Svi manje pisemo, a vise teoretisemo,lol :P

Александар on 08.12.2010. 22:51

Размисли о томе да убациш неки „лајк“ додатак тако да ти се може похвалити неки текст и без остављања коментара. Бар је мени сваким даном све теже и теже да куцам, а све лакше и лакше да кликћем на „хвала“ и „лајк“ за све што ме развесели, научи, обрадује, опомене.

Срећно даље блоговање!

Suske on 08.12.2010. 22:54

Hvala Sanji, mojoj AB, ;) hvala IT kutku i VEGA mediji, za NADU.

Radujem joj se.

Slavko ilić on 08.12.2010. 22:57

Sutra će svako od dobitnika biti i pojedinačno obavešten. Za sada hvala na komentarima :)

@Aleksandar to sa "lajk" i "tweet" dugmićima je u pripremi. Biće uveden i deo sa sličnim tekstovima. Samo treba naći vremena da sve implementiram :) 

Irena on 08.12.2010. 23:00

Juhu!!!Hvala puno!
Bas se radujem!

Sandra Zmua on 08.12.2010. 23:31

o, hvala puno Slavku, Tanji, Vega mediji, internetu, struji, Tesli i svima ostalima :)

jedva čekam da je pročitam, obećavam review! :)

Charolija on 09.12.2010. 02:28

Kada se pročita "Početak" vidi se da si bio i ostao dosledan sebi, što znači da ćeš i sve ostalo što planiraš sada da ostvariš. Želim ti puno uspeha. :)

Sanja on 09.12.2010. 10:47

Juuuhuuuu! Dobila sam "Nadu"! Drugu po redu ;) Prvi primerak knjige sam dobila od Tanje, pisca te knjige, a ovaj primerak ću pokloniti najboljoj drugarici za Novu Godinu.

Veliko hvala Slavku, Tanji i Suske (Obična priča)! :)

Radmila Radojković on 09.12.2010. 13:01

HVALA za ''Nadu''! :)

Želim ti uspešnu realizaciju ovog veoma konstruktivnog i kvalitetnog plana za narednu godinu. Posebna podrška i pohvala za Aktivizam. :)

Srdjan on 09.12.2010. 19:12

VELIKO hvala Slavku i Tanji na knjizi, jedva čekam da je pročitam! Hvala svima vama koji ste ostavili ove sjajne linkove !! Puno pozdrava ;)

Dragana Djermanovic on 16.12.2010. 18:05

3 godine!
Eh, Slavko... Svaka čast.
I, samo da dodam - ima zaista mnogo blogova na kojima se piše i (pre)često, pa ne zavreÄ‘uju pažnju. Kod tebe se dolazi rado i često bez obzira na frekvencu pisanja.

Samo (nam) budi tu!

Sandra Zmua on 16.01.2011. 11:49

htedoh samo da dodam da sam pročitala "Nadu" u jednom dahu i da je stavljena na policu sa najdražim i najkvalitetnijim poklonima.

ništa mi nije draže od poklonjene knjige koja me oduševi.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com