Nakon tri godine IT kutka - početak

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Tri godine blogovanja na ovoj adresi. Moram da priznam, povodom prvog i drugog rođendana, imao sam dosta drugačija razmišljanja nego sada. Odavde gledano, rođendani su bili zgodna prilika da se napravi retrospektiva urađenog u prethodnih godinu dana a planovi za narednu godinu su bili malo bleđi :) Ovog puta bih da to pogledam sa druge strane, a retrospektivu oslanjam na dva teksta: "Početak" i "Šta možemo naučiti od novih blogera"

PROTEKLIH GODINU DANA

Protekla godina je bila i više nego zanimljiva. Napisao sam najmanji broj tekstova do sada, imao najveću posetu do sada, upoznao divne ljude, podržavao akcije, organizovao, predstavljao, izlagao, izveštavao... Gledajući u tekst "Početak" i prisećajući se tih ideja i zamisli koje sam imao na početku, mogu reći da sam zadovoljan. Verujem da sam ostao na originalnom kursu, bio dosledan i za ove tri godine postigao ono što sam želeo. Da li je ovo onda kraj? Ne. Početak. Razmišljajući o tekstu "Šta možemo naučiti od novih blogera" i kombinujući sa dosadašnjim iskustvom doneo sam odluke za sledeći nivo.

IT SEKTOR

Svake godine sam pisao ređe i ređe iako sam za svaki rođendan sam govorio "Naredne godine ću pisati češće". Mislim da nisam uspevao u tome jer je "češće" prilično rastegljiv pojam, pogotovu onda kad imaš "mogu to i sutra" faktor. Tako su se ideje i teme gomilale u draftu. Nakon dosta razmišljanja, odlučio sam da objavljujem bar jedan tekst nedeljno. To je dinamika koju mogu da postignem bez većih problema. Što se tematike tiče, verovatno neće biti većih odstupanja. Naravno, u odnosu na situaciju od pre 3 godine, sada polako stičemo priliku da iz prve ruke isprobamo ono o čemu smo ranije čitali i teoretisali. Dakle, mislim da će narednih godina stvari biti mnogo konkretnije.

AKTIVIZAM

Kad smo kod konkretizacije, rešio sam da na taj način pristupim i aktivizmu. Godinama se bavim promovisanjem kampanja/akcija, širenjem svesti o nekim problemima i tokom tih godina stekao uvid u neke stvari. Sva razmišljanja bih sumirao u jednu rečenicu: "Facebook stranica za obezbeđivanje obroka gladnoj deci nema nikakvu poentu ako i pored 10000 "lajkova" je na kraju dana isti broj dece gladno." Dakle, planiram da se fokusiram na konkretne probleme, rešenja i načine. Nadam se da ću imati tema za pisanje na ovom polju.

LIČNO

Što se ovog dela tiče, neću ga stavljati u neke okvire. Na neki način je ceo blog za sekciju "Lično" jer jeste slika mene i mojih interesovanja. Svaki tekst koji je objavljen je morao da prođe bar 2 kriterijuma: 1. Tema je meni zanimljiva i 2. Tema bi mogla biti zanimljiva čitaocima. Mislim da ću i dalje izbegavati da pišem o politici, shodno datoj reči. Previše je tu demagogije a premalo dela. Snaćiću se već nekako, ima dovoljno lepih tema :)

NADA

Na kraju, želim da završim tekst poklonima :) Prošle nedelje ste bili fantastični i postavili stvarno lepe linkove. Ima vas jedanaestoro i svi zaslužujete poklon i svi ćete ga dobiti :) Iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim VEGA mediji što je ovo omogućila. Podsećam na njihovu akciju #VegaMraz koja će se održati 10.12.2010. pa eto prilike da dobijete još neki poklon. Dobitnici i linkovi:

08.12.2010. 18:56

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dejan Pejčić on 08.12.2010. 19:31

Jupiii! Knjiiga! :)

Sto se teksta tice, svidjaju mi se planovi za buducnost ;) Samo jos da ih realizujes... :) Videcemo presek za godinu dana ;)

moky on 08.12.2010. 22:09

The scale of the Universe - fina varijanta, za Slavka, koji je bas takav :)
http://www.nikon.com/about/feelnikon/universcale/index_f.htm

Deda on 08.12.2010. 22:17

Cekamo sledeci izvestaj za predhodnu godinu, ali iz tvog ugla. Samokriticno!
Svi manje pisemo, a vise teoretisemo,lol :P

Александар on 08.12.2010. 22:51

Размисли о томе да убациш неки „лајк“ додатак тако да ти се може похвалити неки текст и без остављања коментара. Бар је мени сваким даном све теже и теже да куцам, а све лакше и лакше да кликћем на „хвала“ и „лајк“ за све што ме развесели, научи, обрадује, опомене.

Срећно даље блоговање!

Suske on 08.12.2010. 22:54

Hvala Sanji, mojoj AB, ;) hvala IT kutku i VEGA mediji, za NADU.

Radujem joj se.

Slavko ilić on 08.12.2010. 22:57

Sutra će svako od dobitnika biti i pojedinačno obavešten. Za sada hvala na komentarima :)

@Aleksandar to sa "lajk" i "tweet" dugmićima je u pripremi. Biće uveden i deo sa sličnim tekstovima. Samo treba naći vremena da sve implementiram :) 

Irena on 08.12.2010. 23:00

Juhu!!!Hvala puno!
Bas se radujem!

Sandra Zmua on 08.12.2010. 23:31

o, hvala puno Slavku, Tanji, Vega mediji, internetu, struji, Tesli i svima ostalima :)

jedva čekam da je pročitam, obećavam review! :)

Charolija on 09.12.2010. 02:28

Kada se pročita "Početak" vidi se da si bio i ostao dosledan sebi, što znači da ćeš i sve ostalo što planiraš sada da ostvariš. Želim ti puno uspeha. :)

Sanja on 09.12.2010. 10:47

Juuuhuuuu! Dobila sam "Nadu"! Drugu po redu ;) Prvi primerak knjige sam dobila od Tanje, pisca te knjige, a ovaj primerak ću pokloniti najboljoj drugarici za Novu Godinu.

Veliko hvala Slavku, Tanji i Suske (Obična priča)! :)

Radmila Radojković on 09.12.2010. 13:01

HVALA za ''Nadu''! :)

Želim ti uspešnu realizaciju ovog veoma konstruktivnog i kvalitetnog plana za narednu godinu. Posebna podrška i pohvala za Aktivizam. :)

Srdjan on 09.12.2010. 19:12

VELIKO hvala Slavku i Tanji na knjizi, jedva čekam da je pročitam! Hvala svima vama koji ste ostavili ove sjajne linkove !! Puno pozdrava ;)

Dragana Djermanovic on 16.12.2010. 18:05

3 godine!
Eh, Slavko... Svaka čast.
I, samo da dodam - ima zaista mnogo blogova na kojima se piše i (pre)često, pa ne zavreÄ‘uju pažnju. Kod tebe se dolazi rado i često bez obzira na frekvencu pisanja.

Samo (nam) budi tu!

Sandra Zmua on 16.01.2011. 11:49

htedoh samo da dodam da sam pročitala "Nadu" u jednom dahu i da je stavljena na policu sa najdražim i najkvalitetnijim poklonima.

ništa mi nije draže od poklonjene knjige koja me oduševi.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com