Veliki Brat: Ono što već znaju o Vama?

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Government watchingU jednoj od prethodnih tema dotakao sam "Velikog Brata" pišući o novim dokumentima za gradjane Srbije, tj. o dokumentarcu koji je tu temu "obradio". I tada sam naglasio da je pomenuti dokumentarac jako loš primer širenja svesti o problemu privatnosti gradjana pa sada pokušavam da o tome govorim na pravi način.

Celu priču oko vrednosti informacija počeo sam tekstom o digitalnom potpisu kao sliku onoga što nas očekuje u narednom periodu. Da priča ne bi bila skroz sjajna potrudio sam se da ukažem pišući o vrednosti informacije u tekstu o social engineeringu. Sada sve to nastavljam...

Ovih dana, najveća buka se stvorila pominjanjem "tamo nekih" biometrijskih čipova i stvaranjem centralizovane baze podataka o svakome od nas. I dok šire mase o tome brinu, nekako na mala vrata prolazi činjenica da baze podataka već postoje, mi smo već uveliko praćeni...

Mobilni telefon

 Počećemo od same kupovine SIM kartice. Da bi ste to uradili sada Vam traže sve lične podatke a nije vam dozvoljeno da recimo otvarate novi postpaid nalog ukoliko imate zaduženja kod nekog od operatera (čak i konkurentnog). To znači da već postoji odredjena vrsta provere. Čak i da pripaid karticu kupite na trafici bez odavanja ijednog podatka o sebi vi ste praćeni jer je to način funkcionisanja GSM tehnologije. 

Da pojasnim. Mnogi veruju da ukoliko kupe novu SIM karticu time dobijaju anonimnost. WRONG! Da bi razgovor mobilnim telefonom bio moguć, samMobilni telefon uredjaj sa predajnikom komunicira na dve frekvencije. Jedna služi za prenos govora a druga za komunikaciju samog uredjaja sa predajnikom. Na toj drugoj frekvencij, mobilni telefon neprekidno šalje podatke kao što su unverzalni broj uredjaja i broj SIM kartice (da ne ulazim previše u "sitna crevca"). Čak i kada iz uredjaja izvadite karticu, telefon nastavlja da komunicira sa predajnikom. Ne verujete? Izvadite karticu i okrenite broj 112 (medjunarodni kod za hitne slučajeve). To znači da kada unesete novu SIM karticu, ona samo predstavlja novi podatak a uz pomoć vrlo jednostavne skripte moguće je kreirati profile korisnika (što se i radi a jedna od primena je blokiranje mobilnog telefona u mreži kada je ukraden korisniku). Još jedna od funkcija te "druge frekvencije" jeste da u svakom trenutku predajnicima govori gde se telefon nalazi (bukvalno) i da u skladu sa tim zna koji od obližnjig pristupnih tačaka da koristi. p.s. Obavezno pogledajte OVO!

Fiksni telefon 

Ovo je lako :) Banalan primer: Ako neko poseduje dva telefonska broja i za jedan od njih ne izmiri račun u predvidjenom roku, oba priključka se isključuju dok svi računi ne budu izmireni :) Postoje i opcije (u inostranstvu a verujem uskoro i kod nas) da se isto učini i ako ne platite struju, grejanje, komunalije. Kažem, sve su to banalni primeri ali jasno ukazuju na postojanje baza podataka u kojima postoji poseban prostor samo za vas :) 

Kamere

CCTV kamera

 Predmet koji meni nekako najviše smeta, skoro nikad ne ispadnem dobro na slici :) Šalu na stranu, marketi, banke, menjačnice, redovi, hladovi, balkoni, ulice, semafori, raskrsnice, rampe... SVE JE POKRIVENO! I čudno je kako većina sve prihvata uz "ma nek me snimaju ako hoće", ili brzo nadju opravdanje za neophodnost snimanja. I slažem se, zamislite banku bez video nadzora. Ali mene ne brine sam snimak kao skup slika. Ja već neko vreme razmišljam o softveru koji može stojati iza svega poput onog fensi prepoznavanja lica, vidjate ga non-stop u filmovima i serijama kad se lice sa snimka izdvoji i upari sa nekim iz baze podataka. E tu smo, opet baze podataka. Na jednoj prezentaciji sam video kako takav softver funkcioniše a radilo se o studentskom projektu. Čak i u profesionalnom svetu još uvek postoje neke poteškoće sa celom ovom naukom ali se prilično brzo prevazilaze. Neću sad da pominjem CCTV sistem u Londonu jer se nadam da nećemo dotle stići ali... Činjenica je da smo konstantno snimani. Varijacija na temu bi moglo biti "prepoznavanje tablica" na naplatnim rampama, tako da bi se svakako znalo u kom se delu zemlje nalazite - ili u kom se delu zemlje nalazi vaš auto :)

Platne kartice 

Kreditne kartice Još jedna od "lakših" stvari. Do pre samo nekoliko godina većina se užasavala pri pomisli na  "plastiku" i nisu mogli da zamisle život bez čekova. To je bilo kratkog veka jer se pokazalo da su stanovnici naše zemlje izuzetno prilagodljivi kad se radi o načinima i kombinacijama uplate. Kako ste praćeni? A kako niste? Počnimo od onog jednostavnog "mini-izveštaja" koji dobijete prilikom svake uplate ili podizanja novca. Na njemu se nalazi informacija o tome gde ste i tačno kada izvršili transakciju. Druga stvar, ako ikad poželite da podignete kredit, računajte da će banka izvršiti kompletnu proveru vaših (platnih) navika što opet implicira da postoje baze podataka u kojima postoji prostor sa vašim imenom. Ukoliko imate zaduženje kod neke druge banke (makar ono bilo i onih 250 dinara za održavanje računa) ne računajte na kredit :)

Sve gore navedeno jesu neki od banalnijih primera i većinu (možda i sve) ste znali  ali moja poenta jeste upravo ta. Velika se prašina diže oko novih ličnih karata i te "centralizovane baze podataka" a zanemaruje se podatak da smo mi već ubeleženi u veliki broj "decentralizovanih" :) Trudio sam se takodje da tekst ne dobije onaj prizvuk "teorije zavere" i da bude što je realniji moguć. 

Zaključak: Praćeni smo! A to ne mora automatski da bude loša stvar. Sve zavisi od toga kako mi igramo naše poteze. Neki smatraju da je pravi način "samoizolacija" i pribegavanje metodama iz 15. veka (i ranije). Ja mislim da je to ne samo glupo već i vrlo neefikasno. Takodje, na gore navedene primere može se dodati još jako duuuuuga lista stavki pa je cilj ovog teksta da i sami malo razmislite o njima. U narednom periodu uslediće još jedan tekst o tome kako treba "igrati naše poteze" a do tada bi mogli da pogledate dva kratka dokumentarca: prvi je o Trusted Computing-u (moj omiljeni) a drugi je o Big Brother State-u .

Zadatak za vas: Da ste vi Veliki Brat, na koje bi sve načine kontrolisali vaše "podanike"?

07.06.2008. 16:53

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Sanja on 07.06.2008. 18:13

Ofalimtiseboze :) Sledeci put kad neko krene da mi lupeta o privatnosti i kako su nove licne karte najveca poshast koja je dosla na ovaj svet, uputicu ga na ITkutak :)

mmilan on 08.06.2008. 12:13

Pre svega jedna ispravka - broj 112 NE radi u Srbiji, u planu je ali ta funckija jos uvek ne postoji. Tu funkciju trenutno obavlja broj 895 (valjda) ali radi kao normalan broj, tj. morate da imate karticu.

Druga stvar - pracenje mobilnog telefona preko predajnika nije bas toliko jednostavno i tacno. Svako telefon uvek hvata jedan ili vise predajnika. Za odredjivanje lokacije potrebna su bar tri. To najcesce nije veliki problem, ali ono sto jeste problem je preciznost. Cak i ako se u pricu ukljuci GPS (koji je nekoliko redova velicina precizniji od mogucnosti GSM mreze) pronalazenje nije bas jednostavno i tacno.

Sad ce neko verovatno da kaze kako je tacnost GPSa velika, kako neko lako moze da ocita svoje koordinate ako ima GPS uredjaj itd itd. Ok, nije ni to bas savrseno (narocito ako ste u zatvorenom prostoru, uradjaji najcesce jedva rade) ali to je tzv. direktan problem. Ono sto kod pracenja treba da rezite je tzv. inverzan problem, a to je vec mnogoooooooo komplikovanije, a ponekad cak i neizvodljivo.

Za kraj, naravno, osnovno pitanje - sta sa tolikom kolicinom podataka? Jedno pitanje je da li je pracenje moguce (moguce je) a drugo - ima li smisla pratiti sve (nema). Ako imate preveliku kolicinu podataka, isto je kao da te podatke i nemate :)

Slavko Ilic on 08.06.2008. 12:36

Dobro za lokacija samo pomoću triangulacije jeste malo "neprecizna" ali u teoriji dovoljno je odrediti samo ugao u odnosu na pristupnu tačku, plus ako se zna da jedan predajnik pokriva otprilike 26 kvadratnih kilometara, nije teško znati relativnu lokaciju.. uz korišÄ‡enje još nekih metoda, rezultati mogu biti još bolji :)

Što se tiče gomile podataka.. tačno je, ti podaci kao podaci ne znače ništa ako se ne stave u konkretan i relevantan kontekst (tzv. data mining), što kompanije rade zarad boljeg poslovanja. Sve je to ovde još u povoju ali brzo će se razviti...

p.s. broj 112 sam iskreno isprobao samo na teritoriji KiM nakon dolaska misije UN i - radi! :)

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com