Uticaj SEKE na Google AdWords oglašavanje

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Google AdWordsSvi smo već navikli na svakodnevne finansijske izveštaje koji govore o padu profita usled uticaja SEKE (Svetske Ekonomske KrizE). Onaj koji je meni najviše privukao pažnju, jeste izveštaj Google kompanije o profitu u poslednjem kvartalu 2008. koji beleži pad od čak 68% u odnosu na isti period 2007. godine.

 Na osnovu navedenog, logično je postaviti pitanja: "Kako kriza utiče na AdSense/AdWords oglašavanje?" i  "Šta se dešava sa budžetom izdvojenim za ovaj vid reklamiranja?"

 Zanimljivu anketu na Internetu sproveo je sajt SeroundTable nakon brojnih izjava na WebmasterWorld forumu o padu profita. Pitanje je glasilo "Da li je bilo pada u AdSens zaradi za prvi kvartal 2009. godine?" a rezultati su pokazali sledeće:

  • 68,91% ispitanika je reklo da je zarada opala.
  • 22,69% ispitanika nije primetilo značajne promene u zaradi.
  • 8,4% ispitanika je prijavilo rast u zaradi.

Zaključak koji se može izvesti jeste da SEKA utiče na sve. Manji profit uslovljava manji budžet za oglašavanje što, kao po pravilu, najviše utiče na budžet za kontekstualne oglase. Jasno je da to pogadja i Google kao i ostale karike u lancu.

Šta se može preduzeti?

Ukoliko ste primorani da smanjite budžet za Internet oglašavanje, jedini način jeste da raspoloživa sredstva što bolje iskoristite. U tome vam mogu pomoći tekstovi sa bloga PayPerClickAds

Takodje, toplo preporučujem ETargetov vodič za Internet oglašavanje sa 7 praktičnih saveta kako da firmu učinite vidljivijom u vreme prolećne kupovine.

25.02.2009. 15:46

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Toni Aničić on 03.03.2009. 12:32

Primjetio sam i sam da mi za puno pojmova na AdWordsu treba puno manje novaca za prve pozicije nego prije samo par mjeseci. Konkurencija otpada, meni je sve puno jeftinija za oglašavati se a Google je naravno u velikom gubitku.

Fluena Web Design Serbia - Flash & more on 08.06.2009. 21:56

I ja sam primetio da je lakse izboriti se za bolje pozicije na AdWords-u. Verovatno je marketing prva stvar kojoj se smanjuje budzet u slucaju krize.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com