Uticaj SEKE na Google AdWords oglašavanje

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Google AdWordsSvi smo već navikli na svakodnevne finansijske izveštaje koji govore o padu profita usled uticaja SEKE (Svetske Ekonomske KrizE). Onaj koji je meni najviše privukao pažnju, jeste izveštaj Google kompanije o profitu u poslednjem kvartalu 2008. koji beleži pad od čak 68% u odnosu na isti period 2007. godine.

 Na osnovu navedenog, logično je postaviti pitanja: "Kako kriza utiče na AdSense/AdWords oglašavanje?" i  "Šta se dešava sa budžetom izdvojenim za ovaj vid reklamiranja?"

 Zanimljivu anketu na Internetu sproveo je sajt SeroundTable nakon brojnih izjava na WebmasterWorld forumu o padu profita. Pitanje je glasilo "Da li je bilo pada u AdSens zaradi za prvi kvartal 2009. godine?" a rezultati su pokazali sledeće:

  • 68,91% ispitanika je reklo da je zarada opala.
  • 22,69% ispitanika nije primetilo značajne promene u zaradi.
  • 8,4% ispitanika je prijavilo rast u zaradi.

Zaključak koji se može izvesti jeste da SEKA utiče na sve. Manji profit uslovljava manji budžet za oglašavanje što, kao po pravilu, najviše utiče na budžet za kontekstualne oglase. Jasno je da to pogadja i Google kao i ostale karike u lancu.

Šta se može preduzeti?

Ukoliko ste primorani da smanjite budžet za Internet oglašavanje, jedini način jeste da raspoloživa sredstva što bolje iskoristite. U tome vam mogu pomoći tekstovi sa bloga PayPerClickAds

Takodje, toplo preporučujem ETargetov vodič za Internet oglašavanje sa 7 praktičnih saveta kako da firmu učinite vidljivijom u vreme prolećne kupovine.

25.02.2009. 15:46

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Toni Aničić on 03.03.2009. 12:32

Primjetio sam i sam da mi za puno pojmova na AdWordsu treba puno manje novaca za prve pozicije nego prije samo par mjeseci. Konkurencija otpada, meni je sve puno jeftinija za oglašavati se a Google je naravno u velikom gubitku.

Fluena Web Design Serbia - Flash & more on 08.06.2009. 21:56

I ja sam primetio da je lakse izboriti se za bolje pozicije na AdWords-u. Verovatno je marketing prva stvar kojoj se smanjuje budzet u slucaju krize.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com