Unapredjenje sadržaja na srpskom web-u III

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Na prvi pogled situacija i nije tako loša. U dva meseca smešteno je dešavanje posvećeno internet poslovanju opisano u prvom delu i još jedno posvećeno demokratizaciji web-a o kome je bilo malo reči u drugom delu. Postoji li onda realni "instrument" kojim bi se mogao oceniti kvalitet rada svih tih blogera, portala, sajtova?

3. WFest - NIS Petrol Web Festival, region 27. Septembar - 29. Novembar 2007. (WFest)

Prvi Web Festival bez ikakvih problema može poneti titulu najkontraverznijeg dešavanja u IT-u za 2007. godinu. Iako su oni ti koji dodeljuju titule, za vrlo kratko vreme na svoj račun su dobili toliko različitih labela da je stvarno teško ispratiti ih sve... :) Radi se o regionalnom festivalu web sajtova u okviru kog postoji više od deset kategorija a priznanja se dodeljuju na osnovu glasova publike i posebno na osnovu glasova stručnog žirija. I tu onda nastaje zbrka... :)

Ubrzo nakon početka perioda za glasanje, bilo je jasno da nešto ne štima onako kako bi trebalo. Kvalitet nominovanih sajtova je ubrzo ostavljen po strani i sve se uglavnom svelo na to ko će uspeti da "mobiliše" najviše glasača. Tako se moglo videti da sajtovi, koji već dugo rade i imaju neku reputaciju, bivaju potisnuti na niže pozicije zbog naglog rasta glasova u korist nekih koji su tu praktično od prekjuče... Kako?

Jedan od većih propusta je mogućnost da jedna osoba glasa onoliko puta, koliko ima i e-mail adresa. Fin primer zloupotrebe se javno mogao videti na nekim sajtovima i forumima gde u okviru teme o Web Fest-u, podučavaju članove i tome kako koristiti servise tipa guerillamail (mail adrese bez registracije, traju 10 minuta nakon čega se brišu).

Drugi propust veliki propust vezan je za žiri. Neki od članova žirija su umešani u projekte koji su medju nominacijama. To je od strane javnosti okarakterisano kao sukob interesa što i jeste. Usled svega većina je zaboravila da ovaj festival prvenstveno ima za cilj promovisanje korišćenja interneta, poboljšanju kvaliteta sajtova i slično. Isto tako se u obzir mora uzeti i to da se ovako nešto prvi put organizuje.

Nakon svega? Pa svim učesnicima je ostao malo gorak ukus u ustima a za to su svi pomalo krivi. Tako se sad reakcije mogu videti u spektru od poziva na diskreditaciju, izjave o organizovanju novog festivala (link), pa sve do nekih realnijih sagledavanja situacije

I to je to, onda kada se treba takmičiti, čini se ima dosta materijala ali onog trenutka kad sudija označi početak, ne biraju se sredstva a u tome najviše trpe (ako se to tako može reći) oni pošteni... Ako vas već zanima ovo dešavanje, možete posetiti i sajt Webby-ja koji je američka verzija WFest-a i ujedno inspiracija ljudima iz Agene (organizator festivala)

05.12.2007. 18:34

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com