Unapredjenje sadržaja na srpskom web-u III

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Na prvi pogled situacija i nije tako loša. U dva meseca smešteno je dešavanje posvećeno internet poslovanju opisano u prvom delu i još jedno posvećeno demokratizaciji web-a o kome je bilo malo reči u drugom delu. Postoji li onda realni "instrument" kojim bi se mogao oceniti kvalitet rada svih tih blogera, portala, sajtova?

3. WFest - NIS Petrol Web Festival, region 27. Septembar - 29. Novembar 2007. (WFest)

Prvi Web Festival bez ikakvih problema može poneti titulu najkontraverznijeg dešavanja u IT-u za 2007. godinu. Iako su oni ti koji dodeljuju titule, za vrlo kratko vreme na svoj račun su dobili toliko različitih labela da je stvarno teško ispratiti ih sve... :) Radi se o regionalnom festivalu web sajtova u okviru kog postoji više od deset kategorija a priznanja se dodeljuju na osnovu glasova publike i posebno na osnovu glasova stručnog žirija. I tu onda nastaje zbrka... :)

Ubrzo nakon početka perioda za glasanje, bilo je jasno da nešto ne štima onako kako bi trebalo. Kvalitet nominovanih sajtova je ubrzo ostavljen po strani i sve se uglavnom svelo na to ko će uspeti da "mobiliše" najviše glasača. Tako se moglo videti da sajtovi, koji već dugo rade i imaju neku reputaciju, bivaju potisnuti na niže pozicije zbog naglog rasta glasova u korist nekih koji su tu praktično od prekjuče... Kako?

Jedan od većih propusta je mogućnost da jedna osoba glasa onoliko puta, koliko ima i e-mail adresa. Fin primer zloupotrebe se javno mogao videti na nekim sajtovima i forumima gde u okviru teme o Web Fest-u, podučavaju članove i tome kako koristiti servise tipa guerillamail (mail adrese bez registracije, traju 10 minuta nakon čega se brišu).

Drugi propust veliki propust vezan je za žiri. Neki od članova žirija su umešani u projekte koji su medju nominacijama. To je od strane javnosti okarakterisano kao sukob interesa što i jeste. Usled svega većina je zaboravila da ovaj festival prvenstveno ima za cilj promovisanje korišÄ‡enja interneta, poboljšanju kvaliteta sajtova i slično. Isto tako se u obzir mora uzeti i to da se ovako nešto prvi put organizuje.

Nakon svega? Pa svim učesnicima je ostao malo gorak ukus u ustima a za to su svi pomalo krivi. Tako se sad reakcije mogu videti u spektru od poziva na diskreditaciju, izjave o organizovanju novog festivala (link), pa sve do nekih realnijih sagledavanja situacije

I to je to, onda kada se treba takmičiti, čini se ima dosta materijala ali onog trenutka kad sudija označi početak, ne biraju se sredstva a u tome najviše trpe (ako se to tako može reći) oni pošteni... Ako vas već zanima ovo dešavanje, možete posetiti i sajt Webby-ja koji je američka verzija WFest-a i ujedno inspiracija ljudima iz Agene (organizator festivala)

05.12.2007. 18:34

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com