Samsung Omnia 7: Lep, moćan, zauzdan

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Samsung Omnia 7Kao što sam već pomenuo, zahvaljujući operateru "Vip mobile", bio sam u prilici da testiram telefon Samsung Omnia 7. Pored telefona zanimljivo je bilo videti i operativni sistem Windows Phone 7 i WP7 aplikacije uključujući i one koje su učestvovale na konkursu "Vip izazov 3". Utiske predstavljam onako kako sam ih sticao.

TELEFON: SAMSUNG OMNIA 7

Ovaj telefon prvi utisak ostavlja već pri otpakivanju. Crna pločica sa displejom dijagonale 4" deluje zaista impresivno. Iako na pogled možda deluje nezgrapno, sasvim fino leži u ruci. Po uključivanju, kapacitivni Super AMOLED ekran pokazuje sve svoje vrline, jasne i bogate boje, super-osetljivost na dodir. 

Fotoaparat od 5 megapiksela pravi fenomenalne fotografije, a autofokus je tu da proširi mogućnosti. Ono što me je stvarno oduševilo je slikanje u noćnom modu. Čitav sklop + LED blic se staraju za lepo osvetljene fotografije koje skoro da nemaju šum. Video mod je takođe besprekoran, snimci u HD 720p kvalitetu su čisti, jasni, prijatni... 

WINDOWS PHONE 7

Relativno mlad operativni sistem (ako ne računamo Windows Mobile sistem) koji se tek probija u svetu mobilnih platformi. Sveden i prilično lep dizajn sistema predstavlja prijatnu promenu ali se dešava nešto zanimljivo. Ovo je prvi sistem koji me je u skorije vreme "zbunio". Na prvu loptu sam zaključio da je komplikovan za korišćenje ali se zatim dešava još zanimljivija stvar. 

Kolegama sam pokazao telefon i posmatrao kako se snalaze na njemu. Nisu imali nikakvih problema i nisam čuo ni jednom "ajao ja sa ovih ne bih znao"... Krajnji zaključak do kojeg sam došao je: Windows Phone 7 je vrlo jednostavan i intuitivan sistem za korišćenje. Kada se stvari tako postave, korišćenje telefona je prava zabava jer su sva podešavanja i funkcije lako dostupne i jasne bez bespotrebnih komplikacija. 

Samsung Omnia 7

MARKETPLACE I APLIKACIJE

Potpuno logično, za povezivanje na Marketplace, potreban vam je Live nalog. Ako nemate nalog, kreiranje novog je jednostavno kao i korišćenje samog Marketplace-a. Broj aplikacija još uvek nije na zavidnom nivou ali je svakog dana u porastu. Neke od onih koje dolaze po default-u, priređuju još par prijatnih iznenađenja. Pomenuću samo par. E-mail aplikaciju koja se sa lakoćom povezuje sa Gmail, Yahoo mail i ostalim "sandučićima" i prilično olakšava komunikaciju elektronskom poštom. Druga je aplikacija zaslužna za glasovne komande. Klikom na dugme je moguće otvarati aplikacije, kontakte, pozivati brojeve... To nije ništa novo ali me je oduševila "preciznost" i funkcionisanje u praksi.

Native aplikacije za društvene mreže su kao po nekom nepisanom pravilu tu samo da bi bile na broju. Zato sam sebi sa Marketplace-a odabrao "4th & Mayor" (Foursquare klijent) i "Seesmic" za društvene mreže (Twitter, Facebook,...). Od aplikacija koje su učestvovale na "Vip izazov 3", najviše mi se dopala aplikacija "Bioskopi" koja nudi informacije o bioskopima u Beogradu, trenutne projekcije i mogućnost rezervacije karata (pozivanjem određenog broja). Aplikacije "BudgetZ" i "Slamarica" su "na prvu loptu" dosta dobro urađene ali trenutno ne vidim potrebu da ih lično koristim.

Razlika između aplikacija poput SerbianNews i News7.rs se uglavnom svodi na dizajn GUI-a i neke finese u funkcionalnostima. Verujem da kroz sve to mora da se prođe i da će u narednim kolima konkursa biti "ozbiljnijih" stvari od varijacija na temu RSS čitača.

ALI...

Priča ipak nije potpuno ružičasta i ima nekoliko momenata koji umeju da pokvare utisak. Pre svega nema multitasking-a, pa korišćenje više aplikacija istovremeno - zaboravite. Privikavanje na touch tastaturu je potrajalo malo duže nego inače. To nije veliki minus ali svejedno ume da kvari utisak ukoliko vam je bitna tekstualna komunikacija. 

U toku korišćenja, pojavio se update za WP7. Da bi se sistem update-ovao, potrebno je povezati telefon sa kompjuterom. Tu počinje niz iznenađenja koja definitivno kvare utisak. Moj Ubuntu sistem ne prepoznaje telefon u bilo kakvom obliku kada se poveže na USB port. Kao da nema novog hardvera. Očekivao sam da bar prepozna memorijski prostor kao flash drive. Telefon zatim "kačim" na Windows XP mašinu koja detektuje novi hardver ali traži instalaciju drajvera i ostalih čudesa i naravno za to je potrebno biti konektovan na Internet. Nisam išao dalje jer smatram da je tu granica nakon koje se ulazi u još veći svet komplikacija. Pretpostavljam da bi sa Windows 7 mašinom sve bilo jednostavnije ali...

Međutim, to me je dovelo do još nekih otkrića. Pre nego što vratim telefon, želim da sačuvam svoje podatke kako bih ga a zatim i resetujem na fabrička podešavanja. SLIKE JE NEMOGUč†E POSLATI BLUETOOTH-om na drugi telefon, kompjuter, uređaj. DA, dobro ste pročitali, SEND VIA BLUETOOTH - NEMA. Da skratim priču, zato u ovom tekstu nema ni jedne fotografije kao dokaz za odličan fotoaparat. Nisam našao način da sačuvam svoje podatke a da ne prolazim kroz komplikacije koje su opisane u prethodnom pasusu, a RESET na fabrička podešavanja radi savršeno.

Samsung Omnia 7

KORIŠč†ENJE

Ukratko bih da zaokružim priču koja je možda najbitnija za potencijalnog korisnika. Šta znači sve ovo gore napisano?

Samsung Omnia 7 je izuzetno lep, lagan, kvalitetne izrade. Ovaj telefon je moćna mašina jer ima odličan procesor (1GHz), odličnu kameru, WiFi, (A-)GPS prijemnike. Sve to radi najbolje moguće. Jednostavan je za korišćenje i može bez problema poslužiti kao primer kako treba dizajnirati sistem ako želite da korisniku olakšate korišćenje.

Međutim, kao napredniji korisnik (često korišćenje Wifi, GPRS, GSM, GPS konekcija za priču, poruke, surf, društvene mreže) smatram da sve to korisnik može koristiti "na kašičicu". Iako ima bateriju od 1500mAh (što u teoriji dosta obećava) realna autonomija uređaja je nekih 12h za aktivno korišćenje, tj. jedan dan za umereno. To nije loše ali se lično ne bih mogao osloniti na ovaj telefon kao primarni uređaj već kao sekundarni za povremeno korišćenje u domenima gde ima prednost (veliki ekran, odlična kamera).

Sam Windows Phone 7 kao sistem i dalje ima neke manje nedostatke koje ovom prilikom neću pominjati jer će sigurno biti ispravljeni (ako već nisu) a ono što se sada nudi je prilično dobar paket. 

ZAKLJUČAK

Telefon koji privlači poglede i oduševljava. Vrline iskaču jedna za drugom do te mere da se zapitate "Da li je previše dobro da bi bilo istinito?". Naravno tu su i mane, koje se u velikoj meri daju ispraviti. Trenutno je cena ovog uređaja na slobodnom tržištu kod nas 550+ €. Odnos cena/kvalitet je odličan jer na kvalitet nemam apsolutno nikakvih primedbi. Odnos cena/funkcionalnost bih predstavio rečenicom: "Ovo je telefon za Vas, ako Vam je potreban sekundarni uređaj"

31.05.2011. 15:49

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Milan on 28.06.2011. 09:59

Probao sam ovaj Samsungov model, ali mi nesto ne stima kada su Samsung teefoni u pitanju. Koristim HTC i po mom subjektivnom misljenju je bolji, bar za nijansu i sto se tice OS-a.

Momo on 18.07.2011. 01:06

Na stranu hardver koji zaista zaslužuje visoku ocenu...Ali,w7 je nekako "previše svoj" i prilično vam zagorčava pokušaje da u telefon ubacite svoje aplikacije.

Power Balance narukvice on 23.10.2011. 09:19

Nisam neki ljubitelj Samsunga, ali Omnia obecava. Mislim da ce moci da parira konkurenciji...

Lopare on 07.02.2012. 04:16

Koristim ovaj telefon vec 2 mjeseca i odlican je.

gghg on 13.01.2014. 00:08

Koristim telefon vec 2 godine,besprekorno radi,otporan na udare,jednostavan za rukovanje,uzmite tel u ruku I njegovom tezinom pokazuje sac svoj kvalitet,najbolji tel Koji sam koristio

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com