Samsung Galaxy S5 i Gear 2 Neo: Uigrani duo

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Samsung Galaxy S5 and Samsung Gear 2 NeoU životu IT blogera, jedan od zanimljivijih benefita je mogućnost testiranja raznih uređaja i gadgeta koji često pripadaju najnovijoj generaciji. Prilika da se istovremeno testiraju dva uređaja se jednostavno ne odbija. 

Telefon Samsung Galaxy S5 i pametni sat Gear 2 Neo su već u najavi delovali kao kombinacija koja se mora probati. Evo rezultata... 

Pre svega...

Pre svega moram da kažem da mi Samsung uređaji nisu omiljeni. Kao jedan solidan deo korisnika mobilnih uređaja i ja sam imao rezerve po pitanju materijala koji se koriste u izradi, iako u performanse nisam sumnjao. Međutim, svoje stavove sam počeo da menjam nakon što sam se izvesno vreme "družio" sa Samsung Galaxy S3 telefonom i video da ta "plastika" nije baš obična plastika, da ima svojih prednosti, lepo je uklopljena i lepo prijanja u ruci. Zato mi je zadovoljstvo da testiram svaki novi uređaj i pratim unapređenja. Zahvaljujem se Vip mobile Srbija na ustupljenim uređajima koje na jednom mestu možete naći i u njihovoj ponudi.

Samsung Galaxy S5 and Samsung Gear 2 Neo

Samsung Galaxy S5 

Ako se zna da je Samsung Galaxy S3 već u prvom mesecu prodaje osvojio titulu "najbrže prodavanog telefona" tokom prva dva meseca a zatim njegov naslednik - Samsung Galaxy S4 - "potukao" taj rekord i premašio ukupnu brojku od 40 miliona prodatih primeraka - šta očekivati od telefona koji se prodaje brže od svojih prethodnika? 

Već na prvi pogled uočljiva je razlika u veličini displeja koja sada iznosi 5,1 inča što ga smešta u phablet kategoriju gde se lepo uklopio svojim "oštrim" dizajnom.  Suprotno mojim očekivanjima, telefon dosta dobro leži u ruci uprkos dimenzijama. Kako sam palcem ruke mogao da pokrijem veliki deo displeja, korišćenje telefona jednom rukom je vrlo lako što je neobično za phablet kategoriju. Ukratko - novi dizajn smatram pogotkom. 

Samsung Galaxy S4 and Samsung Galaxy S5

Unapređenja kod Samsung Galaxy S5

Oko najveće mane Galaxy S5 telefona se većina slaže - S5 ne donosi neka revolucionarna unapređenja u odnosu na svog prethodnika (S4). Međutim, unapređenja koja su implementirana su dosta dobra. Kamera od 16 megapiksela je zaista impresivna. Ne čudi da se S5 na testovima DxOMark portala pokazao kao telefon sa najboljom kamerom, što je odličan rezultat kada se u obzir uzme konkurenciju čine, između ostalih, sjajni Nokia Lumia i Sony Xperia modeli. Sama kamera nudi dosta veliki broj opcija za podešavanje što svakako jeste dobra stvar ali bi menije morali bolje da organizuju radi lakšeg snalaženja. 

Autonomija uređaja je poboljšana. Uz neko normalno korišćenje, telefon bi sigurno mogao izdržati dva dana. Nisam do kraja to uspeo da testiram ali je nakon celog dana korišćenja uz vezu sa satom putem Bluetooth konekcije - na punjenje išao sa nekih 50% baterije. Samsung je dodatno optimizovao svoj interfejs za Android OS što je pored autonomije dodatno pobošljalo brzinu odziva telefona i stabilnost. 

Samsung Galaxy S5 novine

Od zanimljivih novina izdvajam sledeće: Samsung Galaxy S5 je implementirao skener otisaka prstiju i smestio ga ispod Home dugmeta. Upotreba ovog senzora je još uvek u povoju i načelno služi samo za otključavanje uređaja (što nije malo) ali postoji šansa da će taj segment dodatno napredovati i treba očekivati softverska rešenja koja će iskoristiti njegov potencijal. 

Još jedan novi senzor je i merač pulsa, tačnije broja otkucaja srca. Ovaj senzor šalje podatke "S Health" aplikaciji koja služi za praćenje vaših aktivnosti
i beleženje nekih podataka o vašem zdravlju. Iako je "S Health" predstavljen sa Galaxy S4 telefonom, novi fizički servis predstavlja svojevrsnu garanciju da će se Samsung u narednom periodu ozbiljnije baviti ovim segmentom ali i Smart/Fit satovima koji se savršeno uklapaju u ovu priču. 

Zanimljivo je da oko 30% mobilnih uređaja koji dospeju u servis za uzrok kvara imaju polivanje kafom ili kontakt sa nekom drugom vrstom tečnosti. Samsung je to uzeo u obzir i kućište telefona dodatno zaštitio od uticaja vlage i prljavštine. Najuočljivija mera je zaštitni poklopac koji pokriva konektor za punjenje (verovatno najranjiviju tačku kod ovakvih kvarova). Test polivanja vodom nisam radio i svakako ne preporučujem da to radite kod kuće, ali je dobro znati da je uređaj dodatno zaštićen :) 

Samsung Gear 2 Neo 

Samsung Gear Family - Samsung Gear 2 - Samsung Gear 2 Neo - Samsung Gear Fit

U paketu sa Samsung Galasxy S5 telefonom, stigao je i Samsung Gear 2 Neo sat. Cela priča sa pametnim satovima tek hvata zalet i verujem da će taj segment tek zauzeti mesto koje mu pripada. Već sada je konkurencija zanimljiva.

Prvi Samsung Gear mi se nije svideo. Imao sam utisak da je poenta bila da prvi izbace sat na tržište, dizajn je bio takav da je sat izgledao nezgrapno i imao je niz sitnih nelogičnosti poput nemogućnosti da se zamene kaiševi, što možda zvuči kao sitnica ali ako sat "štrči" i ne možete da imate kaiševe koji vam odgovaraju onda cela stvar gubi smisao. 

Sada su tu Gear 2 kao direktni naslednik i Gear 2 Neo kao nešto "lakša" verzija Samsung Gear 2 sata. Odmah ću reći - dizajn je mnogo unapređen i to je jasno već na prvi pogled. Gear 2 Neo dolazi u tri boje uz mogućnost izmene kaiševa koji su vrlo lepo prilagođeni i nisam imao problema da ga prilagodim svojoj ruci. 

Tizen zverčica

Gear 2 Neo je posebna zverčica, iako ga predstavljaju kao slabijeg brata Gear 2 sata. Pre svega, Gear 2 Neo pokreće Tizen operativni sistem što ima direktne posledice u vidu produžene autonomije sata i odličnih performansi. Dovoljno je reći da ni nakon 4 dana korišćenja nisam uspeo da potrošim bateriju i sigurno bi izdržala bar još jedan dan. Performanse su takve da se zaista ne primeti da se radi o "slabijem" modelu. 

Samsung Gear 2 Neo - Gear Manager - Connect Gear 2 Neo with Samsung Galaxy S5Svedeni dizajn sata se super uklopio sa bojama (na testu je bio crni primerak) a pošto je vrlo lagan i ima lako podesive kaiševe (sa dovoljno rupica za svačiju ruku) vrlo lepo leže na zglob. Po prvom pokretanju, na displeju se prikazuje jednostavno uputstvo za povezivanje sa telefonom: Potrebno je skinuti aplikaciju Gear Manager i nakon toga pratiti jednostavno upustvo od tri klika. 

Sat dolazi sa nekoliko instaliranih aplikacija za kontakte, poruke, pozive, vremensku prognozu, muzički plejer, daljinski upravljač, glasovne kontrole, merenje pulsa i brojanje koraka... Naravno, aplikacije koje se tiču vaših fizičkih aktivnosti se lepo integrišu sa "S Health" aplikacijom na telefonu a iznenadila me je preciznost senzora za merenje pulsa ali i brojanje načinjenih koraka iako to nije primarna namena ovog sata za razliku od modela Samsung Gear Fit

Nisam bio siguran kako će se displej od 1,63 inča ponašati pod prstima ali se i taj deo pokazao odlično. Ekran registruje dodire dovoljno precizno da se mogu kucati brojevi telefona pa i poruke, a možda još značajnije registruje dodir više prstiju istovremeno što je multitasking (kada npr. istovremeno imate više pokrenutih aplikacija i želite da se krećete kroz njih) učinilo znatno prijatnijim. 

Pored svih hvalospeva koje imam za ovaj uređaj, izdvojio sam samo dve mane. Prva mana: Sat je moguće povezati samo sa Samsung uređajima. Iako razumljivo, mislim da je Samsung mogao da dozvoli i povezivanje sa npr. Nexus uređajima jer se zna šta od njih može da očekuje (Stock Android i hardver koji nije za potcenjivanje). Druga mana: Sat se ne puni direktno putem Micro-USB priključka već je potrebno prvo ga povezati sa "kapicom" u koju se priključuje standardni Micro-USB. 

Ovo i nije tako strašno jer taj dodatak zaista nije veliki i ukoliko već nosite punjač, možete poneti još i taj mali deo. Međutim, desilo mi se da sam sat dobio na test sa 10% baterije i takvog ga poneo sa sobom. Pred kraj radnog vremena sam želeo da ga stavim na punjenje i tek onda shvatio da je u kutiji ostao još jedan deo :) Ali je za pohvalu to što je sa 10% baterije sat uspeo da izgura od 8 ujutru do 5 sati popodne. Kada baterija padne ispod 5%, sat prekida Bluetooth vezu sa telefonom zbog štednje baterije i nadalje služi samo za prikaz vremena. 

Zaključak

Nakon nedelju dana testiranja, mogu reći da ću se truditi da još bolje pratim uređaje koji stižu iz Samsungove kuhinje. Sada se već može naslutiti smer u kome će ova kompanija ići a jedna od karakteristika je da iz generacije u generaciju Samsung uči i na tržište donosi kvalitetnije i zanimljivije uređaje.

22.06.2014. 21:48

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mara on 01.09.2014. 22:46

od telefona smo vec navikli da ocekujemo mnogo :)
ali pametni sat - to mi vec zvuci kao SF

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com