Retrospektiva novogodišnjih proslava u Nišu

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Drugi naslov bi mogao biti: "Pare nisu problem, para NEMA". Dok se već uveliko vodi rasprava oko budžeta za proslave u Novom Sadu i Beogradu, nišlije na sve to mogu samo odgovore po kojim kiselim osmehom. Pare nisu problem, para NEMA!

Sa strane posmatrajući, Niš ima tradiciju da na otvorenom organizuje doček  po starom kalendaru (13. januar) mada je i dočeka po novom bilo... nekad... Poslednji koji pamtim bio je doček 2003. na centralnom trgu.. nije bilo ništa glamurozno, nije bilo Stereo Mc-jeva, Čolića, već samo lokalnih bendova koji su, mora se priznati, sve fino odradili. 

Nešto najveće što će ovaj grad verovatno pamtiti jeste koncert "najveće mega zvezde u Srbiji" (copyright by Smiljko Kostić) Cece Ražnjatović 13.1.2006. Zvanično, Ceca za koncert u nišu nije uzela ni dinara a grad je za celokupnu proslavu (vatromet, obezbedjenje, ukrasi) izdvojio "samo" 400.000 dinara. Gradonačelnik se pravdao pred novinarima da se i to moglo "izbeći" ali nije odgovorio kako. Na istoj konferenciji za novinare moglo se i čuti da cela suma odlazi u humanitarne svrhe - za izgradnju Avalskog tornja. Na koncert je došlo oko 50 000 ljudi iz svih krajeva i okolnih zemalja, jedan je čovek čak poginuo...

Nešto manji spektakl, ali svakako vredan pomena jeste koncert Željka Joksimovića za doček pravoslavne 2007. I dok su neki mediji bili kontradiktorni nemoguće je ne primetiti da je cela stvar bila bar za nivo bolja i kvalitetnija odprethodno spomenutog koncerta. Za honorare Željka Joksimovića i JeleneTomašević (bila je specijalan gost) izdvojeno je 0 dinara jer po zvaničnoj verziji i oni su svoj koncert darovali gradjanima Niša i okoline. Za ceo doček izdvojeno je oko 300 000 dinara koji su otišli na vatromet, ukrase, obezbedjenje... Toranj na Avali verovatno ovog puta nije dobio ništa.

Šta ove godine?

Budžet grada Niša je ove godine u jako kritičnom stanju. Poplave, epidemija žutice i još neki faktori, učinili su svoje. Dočeka 31.12.2007. zvanično neće biti, po tom se pitanju niko nije oglasio ali o ozbiljnosti situacije se stiče realnija predstava kada se kaže da je i doček pravoslavne Nove godine pod znakom pitanja. Nešto nade javlja se u vidu najmladje opštine u Nišu, opštine Medijana. Oni su prošle godine organizovali doček kalendarske Nove godine u parku "Sveti Sava". Sredstva uložena u taj doček nisu velika ali su se potrudili da posetiocima obezbede solidan program uz lokalne bendove, umetnike i slično... koncept koji ima moju podršku. Ove godine postoji mogućnost da se takva organizacija ponovi ali se čeka na zvanično obaveštenje grada o planovima za doček. Najgore bi bilo organizovati ga na dva različita mesta. U gradu kakav je Niš, to ne uspeva... bar ne još.

I to je to, iz datog se da zaključiti da Niš i nema naročitih glavobolja oko organizovanja. Nema ih preterano ni oko para, para NEMA! O razlozima se može raspravljati, ali nekako se uvek nameće jedan, tipičan za Srbiju... ;) 

 

22.12.2007. 15:02

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Moošema on 22.12.2007. 18:46

Ta niška sredstva za toranj na Avali, to me potpuno razvaljuje. A koliko je, sa adrese tornja na Avali, ili bar iz grada pod Avalom, stiglo za saniranje štete od poplava? Ili za zdravstvene ustanove pirlikom lečenja obolelih od žutice?

o. bože.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com