Promocija sajtova na EXIT-u

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

EXIT festivalMožda malo kasnim sa ovom temom, imajući u vidu da je ovogodišnji EXIT festival završen pre nedelju dana ali sam obećao sebi da ću postaviti ovu stranu priče na net. Radi se o onom NGO delu koji sam ove godine video sa one strane štanda na kojoj su predstavnici organizacija. Time sam, smatram, svoje iskustvo na EXIT festivalima zaokružio u jednu finu celinu. Pored uobičajenih stvari primetio sam da su se ove godine uložili veći napori da se promovišu sajtovi organizacija kao i sam Internet pristup u pružanju informacija zainteresovanim ljudima. Evo par primera:

21dan.com na EXIT festivaluKao i uvek, dame imaju prvenstvo pa ću pregled početi od sajta 21dan.com. Kažem dame jer je sajt na prvi pogled namenjen lepšem i nežnijem polu, boje su takodje prilagodjene za taj deo populacije ali sajt nikako nije namenjen samo njima. Pre svega ovaj sajt je tu da podigne nivo svesti o reproduktivnom zdravlju, kontracepciji, da ponudi odgovore stručnjaka na pitanja korisnika na prijatan i pristupačan način. Za one koji žele da nauče nešto novo tu ima dosta korisnih informacija. Na EXIT NVO samu "Place to move" ste ih mogli primetiti na osnovu nekoliko tačaka. Promoteri, ili da budem tačniji uglavnom promoterke (ali bilo je i predstavnika muške populacije) su bile prijatne, informisane i pokazivale su zainteresovanost da objasne ko su i šta tačno oni tu rade. Već sam prisustvovao prezentacijama ovog sajta (Dragan Varagić je pisao o jednoj) i sada definitivno mogu da tvrdim da je nivo kvaliteta na konstantno visokom nivou. Komunikacija sa "drugom stranom" je uvek ravnopravna, prijatna, opuštena a isto tako vrlo informativna.

Materijal koji je deljen je definitivno privukao pažnju mnogih. Počećemo od narukvica, na koje sam već navikao i imam kolekciju :) Pištaljke su obezbedile "zvučnost" tokom prva dva dana dok su trećeg i četvrtog deljeni frizbiji (bar mi je tako rečeno, ja nisam mogao da prisustvujem ta dva dana). Na svakom primerku tih materijala je suptilno postavljen logo sajta i smatram da je to jedan od većih pogodata jer nude rekvizite koji će se koristiti i definitivno biti primećeni a pri tom ne "bodu oči" svojom reklamom. Prijatnost se samo nastavlja na svakom nivou. Ako ste ih i vi primetili na EXIT-u, sajt vas poziva da ocenite njihovo prisustvo.

HostujMe.com na EXIT-u Sledeći na listi je sajt HostujMe.com. Pažnju na ovaj štand mi je privukao kupon za besplatan sajt koji bi bio hostovan na ovom hostingu i samo bi se hosting plaćao. Akcija traje do 31. Jula pa ako ima zainteresovanih, bolje požurite. Suma koju mesečno treba izdvojiti za hostovanje sajta iznosi 597 dinara, što je nešto skuplje ali ako se uzme u obzir da se dobija sajt besplatno i plaćanje posmatra kao "otplata na rate" možda varijanta i nije tako loša. U svakom slučaju, vredi razmotriti. Da bi iskoristili ovu akciju povodom EXIT-a potrebno je samo na pravo mesto upisati lozinku "EXIT" (tako piše na kuponu).

Kabeza na EXIT-uSada malo prelazimo na avanturizam.  Prvo što bih pomenuo jeste prisustvo neprofitne studentske organizacije "Kabeza" koji su ovom prilikom (kao i proteklih meseci intenzivno) promovisali jednu popularnu "disciplinu" koja se zove "Rafting Tarom" kao i ostatak programa koji nam je ova organizacija pripremila za leto 2008.

Eclectic Survival Camp SerbiaZa nešto ozbiljnije igrače preporučujem Eclectic Survival Camp Serbia. Ova avantura je za hrabre koji bi da prihvate izazov i postanu deo tima za prevazilaženje straha i stimulisanje instinkta ta preživljavanje. Zvuči dinamično, zanimljivo, brzo... Mislim da će naći svoju ciljnu grupu :)

 E sad, za sledeći deo u ovoj temu bih želeo Vašu punu pažnju jer isto tako želim da predstavim nešo što mi je posebno privuklo pažnju na EXIT-ovom NVO sajmu.

Predstavljam vam Društvo za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada (Temerinska 61, Novi Sad, 021/444-261) i Vojvodjansko udruženje za pomoć osobama sa autizmom (Bulevar oslobodjenja 4-8, Novi Sad, 021/444-261). Kako je ovo tema o sajtovima odmah ću reći - NEMAJU SAJT. Iz razgovora sa promoterima za njihovim štandom, shvatio sam sa koliko poteškoća kao organizacija moraju da se izbore. Pre svega, radi se o nedovoljnom poznavanju problematike u društvu (autizam nije bolest), netoleranciji i negativnim predrasudama o autizmu... Jedan od većih je po ličnom mišljenju taj što je izuzetno teško doći do informacije o postojanju ovog društva. Sajt bi mnogo toga mogao da reši pa je ovo i APEL onima koji su u mogućnosti da ovim organizacijama pomogne da reše to pitanje. Već postoje sajtovi za Republičko i Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom. Lakše nalaženje informacija o ovim društvima bi nekome moga mnogo da olakša muke u potrazi za podrškom.

Vraćamo se sad na EXIT teritoriju. Nije da spada pod jurisdikciju EXIT fešte ali se na ulazu mogao preuzeti vaučer za besplatno preuzimanje 10 audio "numera" sa sajta BeatPort, tj. tačnije preko EXIT stranice na ovom sajtu. Zanimljiv način da se plasira reklama uz svakako zanimljiv dizajn vaučera (plastificiran, trobojni, pravougaoni sa zaobljenim ivicama i štampom na obe strane)

I tako, vidi se da mnogi počinju da shvataju ozbiljnost Internet promocije i već koriste neke oblike "marketinga dozvole" (obradiću tu temu u skorije vreme) a da ne pominjem širi spektar instrumenata "gerila marketinga" (takodje jako zanimljiva tema, trenutno proučavam, testiram, pisaću u narednom periodu).

Temu ću ipak morati da zatvorim negativnim primerom ali ne dozvolite da vam to nešto poremeti. Svoje mišljenje o EXIT festivalu neću ovom prilikom pisati (zasčužuje posebnu temu), tačnije mišljenje o onome što je postao. Postaviću samo screenshot poruke koju dobijate ukoliko sada odete na sajt festivala . Mislim da će to biti dovoljno:

Poruka na sajtu EXIT-a

20.07.2008. 17:14

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com