Promocija sajtova na EXIT-u

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

EXIT festivalMožda malo kasnim sa ovom temom, imajući u vidu da je ovogodišnji EXIT festival završen pre nedelju dana ali sam obećao sebi da ću postaviti ovu stranu priče na net. Radi se o onom NGO delu koji sam ove godine video sa one strane štanda na kojoj su predstavnici organizacija. Time sam, smatram, svoje iskustvo na EXIT festivalima zaokružio u jednu finu celinu. Pored uobičajenih stvari primetio sam da su se ove godine uložili veći napori da se promovišu sajtovi organizacija kao i sam Internet pristup u pružanju informacija zainteresovanim ljudima. Evo par primera:

21dan.com na EXIT festivaluKao i uvek, dame imaju prvenstvo pa ću pregled početi od sajta 21dan.com. Kažem dame jer je sajt na prvi pogled namenjen lepšem i nežnijem polu, boje su takodje prilagodjene za taj deo populacije ali sajt nikako nije namenjen samo njima. Pre svega ovaj sajt je tu da podigne nivo svesti o reproduktivnom zdravlju, kontracepciji, da ponudi odgovore stručnjaka na pitanja korisnika na prijatan i pristupačan način. Za one koji žele da nauče nešto novo tu ima dosta korisnih informacija. Na EXIT NVO samu "Place to move" ste ih mogli primetiti na osnovu nekoliko tačaka. Promoteri, ili da budem tačniji uglavnom promoterke (ali bilo je i predstavnika muške populacije) su bile prijatne, informisane i pokazivale su zainteresovanost da objasne ko su i šta tačno oni tu rade. Već sam prisustvovao prezentacijama ovog sajta (Dragan Varagić je pisao o jednoj) i sada definitivno mogu da tvrdim da je nivo kvaliteta na konstantno visokom nivou. Komunikacija sa "drugom stranom" je uvek ravnopravna, prijatna, opuštena a isto tako vrlo informativna.

Materijal koji je deljen je definitivno privukao pažnju mnogih. Počećemo od narukvica, na koje sam već navikao i imam kolekciju :) Pištaljke su obezbedile "zvučnost" tokom prva dva dana dok su trećeg i četvrtog deljeni frizbiji (bar mi je tako rečeno, ja nisam mogao da prisustvujem ta dva dana). Na svakom primerku tih materijala je suptilno postavljen logo sajta i smatram da je to jedan od većih pogodata jer nude rekvizite koji će se koristiti i definitivno biti primećeni a pri tom ne "bodu oči" svojom reklamom. Prijatnost se samo nastavlja na svakom nivou. Ako ste ih i vi primetili na EXIT-u, sajt vas poziva da ocenite njihovo prisustvo.

HostujMe.com na EXIT-u Sledeći na listi je sajt HostujMe.com. Pažnju na ovaj štand mi je privukao kupon za besplatan sajt koji bi bio hostovan na ovom hostingu i samo bi se hosting plaćao. Akcija traje do 31. Jula pa ako ima zainteresovanih, bolje požurite. Suma koju mesečno treba izdvojiti za hostovanje sajta iznosi 597 dinara, što je nešto skuplje ali ako se uzme u obzir da se dobija sajt besplatno i plaćanje posmatra kao "otplata na rate" možda varijanta i nije tako loša. U svakom slučaju, vredi razmotriti. Da bi iskoristili ovu akciju povodom EXIT-a potrebno je samo na pravo mesto upisati lozinku "EXIT" (tako piše na kuponu).

Kabeza na EXIT-uSada malo prelazimo na avanturizam.  Prvo što bih pomenuo jeste prisustvo neprofitne studentske organizacije "Kabeza" koji su ovom prilikom (kao i proteklih meseci intenzivno) promovisali jednu popularnu "disciplinu" koja se zove "Rafting Tarom" kao i ostatak programa koji nam je ova organizacija pripremila za leto 2008.

Eclectic Survival Camp SerbiaZa nešto ozbiljnije igrače preporučujem Eclectic Survival Camp Serbia. Ova avantura je za hrabre koji bi da prihvate izazov i postanu deo tima za prevazilaženje straha i stimulisanje instinkta ta preživljavanje. Zvuči dinamično, zanimljivo, brzo... Mislim da će naći svoju ciljnu grupu :)

 E sad, za sledeći deo u ovoj temu bih želeo Vašu punu pažnju jer isto tako želim da predstavim nešo što mi je posebno privuklo pažnju na EXIT-ovom NVO sajmu.

Predstavljam vam Društvo za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada (Temerinska 61, Novi Sad, 021/444-261) i Vojvodjansko udruženje za pomoć osobama sa autizmom (Bulevar oslobodjenja 4-8, Novi Sad, 021/444-261). Kako je ovo tema o sajtovima odmah ću reći - NEMAJU SAJT. Iz razgovora sa promoterima za njihovim štandom, shvatio sam sa koliko poteškoća kao organizacija moraju da se izbore. Pre svega, radi se o nedovoljnom poznavanju problematike u društvu (autizam nije bolest), netoleranciji i negativnim predrasudama o autizmu... Jedan od većih je po ličnom mišljenju taj što je izuzetno teško doći do informacije o postojanju ovog društva. Sajt bi mnogo toga mogao da reši pa je ovo i APEL onima koji su u mogućnosti da ovim organizacijama pomogne da reše to pitanje. Već postoje sajtovi za Republičko i Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom. Lakše nalaženje informacija o ovim društvima bi nekome moga mnogo da olakša muke u potrazi za podrškom.

Vraćamo se sad na EXIT teritoriju. Nije da spada pod jurisdikciju EXIT fešte ali se na ulazu mogao preuzeti vaučer za besplatno preuzimanje 10 audio "numera" sa sajta BeatPort, tj. tačnije preko EXIT stranice na ovom sajtu. Zanimljiv način da se plasira reklama uz svakako zanimljiv dizajn vaučera (plastificiran, trobojni, pravougaoni sa zaobljenim ivicama i štampom na obe strane)

I tako, vidi se da mnogi počinju da shvataju ozbiljnost Internet promocije i već koriste neke oblike "marketinga dozvole" (obradiću tu temu u skorije vreme) a da ne pominjem širi spektar instrumenata "gerila marketinga" (takodje jako zanimljiva tema, trenutno proučavam, testiram, pisaću u narednom periodu).

Temu ću ipak morati da zatvorim negativnim primerom ali ne dozvolite da vam to nešto poremeti. Svoje mišljenje o EXIT festivalu neću ovom prilikom pisati (zasčužuje posebnu temu), tačnije mišljenje o onome što je postao. Postaviću samo screenshot poruke koju dobijate ukoliko sada odete na sajt festivala . Mislim da će to biti dovoljno:

Poruka na sajtu EXIT-a

20.07.2008. 17:14

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com