#NoveTehnologije u obrazovanju 2016

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email
British Council u Srbiji po treći put organizuje dešavanje pod nazivom "Nove tehnologije u obrazovanju". Ovo dvodnevno dešavanje se sastoji od dva dela - konferencije i sajma. Kao jedan od zvaničnih blogova, ITkutak.com će se potruditi da prenese najzanimljivije detalje sa predavanja i sajamskih štandova.
Zvanični program počinje u 9:00, a program možete pratiti i putem live stream stranice. Takođe, možete pogledati i listu zvaničnih blogera što će vam olakšati praćenje putem društvenih mreža putem zvaničnog hashtaga #novetehnologije. Ovaj tekst će takođe periodično biti ažuriran, sa ciljem da se prenese delić onoga što se ne može videti putem live stream prenosa.

Nakon uvodnog bloka može se izvesti zaključak da se sve strane angažovane na unapređenju obrazovanja slažu oko smera u kome taj proces treba ići. Ministar Verbić se osvrnuo na važnost primene novih tehnologija u obrazovanju, dok je ambasador UK u Srbiji Denis Kif potvrdio posvećenost i želju te vlade da u tom procesu pomogne. Od Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva smo dobili konkretne podatke o nivoima pristupa novoj tehnologiji u različitim kategorijama, dok je British Council najavio pokretanje platforme koja će obrazovnom kadru olakšati upotrebu novih tehnologija u obrazovanju.

Glavna sala prepuna. Pored stolica, popunjen i prostor za stajanje + ljudi su ispred sale i prate. #novetehnologije pic.twitter.com/mC0YOrZlhR

— Slavko Ilic (@ITkutak) February 26, 2016

New technologies - Nove tehnologije - education - obrazovanje

Drugi blok u glavnoj sali (SPACE) je obeležen predavanjima ministra Srđana Verbića i Markusa Orlovskog, osnivača Bryanston Square organizacije. Gospodin Verbić je predavanjem "Veliko spremanje kuće" ukazao na trenutno stanje obrazovanja u Srbiji i napore koji se ulažu da se to stanje promeni - nabolje. Jedna od osnova tih napora je i #OpenData pristup koji već sada služi kao polazna tačka u analiziranju relevantnih podataka i pravljenju novih aplikacija za primenu u ovoj oblasti.

Da li u školi spremamo decu za svet u kojem žive, gde kancelarije izgledaju poput fejabukovih? #novetehnologije pic.twitter.com/TfQ2qfrRCT

— Nikola Jovanovic (@PeckoPivo) February 26, 2016

Markus Orlovski je govorio o promenama koju digitalna (r)evolucija donosi i o potrebi da se pažnja posveti i stimulisanju ljubavi prema učenju. Primeri koje je prikazao dovoljno govore o načinu n akoji se mladi danas snalaze u svetu (prikazao je video dvadesetšestogodišnjaka koji je do sada promenio 9 poslova, za većinu nije imao formalne kvalifikacije), ali i koliko "odrasli" često potcenjuju mogućnost dece da se prilagode novim okolnostima i samostalno uče i stiču veštine.

Dalji tok konferencije doneo je još zanimljivih izlaganja, podataka, inicijativa, ali i priliku da popričam sa nekim od predavača. Karl Rojl koji dolazi iz Velike Britanije ove godine je držao predavanje sa naslovom "Ocenjivanje mekih veština - rešenje 21. veka" kojim je pre svega želeo još jednom da ukaže na različite ciljeve edukacije. Negovanje kritičkog razmišljanja, implementiranje "project based" učenja i prevazilaženje jaza u komunikaciji između učitelja i učenika su samo neke od stvari koje vidi kao put ka osavremenjavanju obrazovanja. Najtoplija preporuka je da posetite njegov Academia profil koji sadrži veliki broj dokumenata, radova i prezentacija.
 
Blog kutak na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju 2016

Sumiranje prvog dana

Iznenadila me je veličina sajamskog i konferencijskog prostora. Sadržaj kojim je ispunjena ta velika površina je još impresivniji. Nema sumnje da toliko veliki broj posetilaca, predavača, organizacija i kompanija na na jednom mestu pokazuje da se neke stvari ipak kreću u dobrom smeru. Naravno, još uvek treba preći dug put do savremenog obrazovanja, ali je bitno bar znati gde se ono nalazi na horizontu kako bismo se zaputili u tom smeru.

26.02.2016. 09:17

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com