#NoveTehnologije u obrazovanju 2016

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email
British Council u Srbiji po treći put organizuje dešavanje pod nazivom "Nove tehnologije u obrazovanju". Ovo dvodnevno dešavanje se sastoji od dva dela - konferencije i sajma. Kao jedan od zvaničnih blogova, ITkutak.com će se potruditi da prenese najzanimljivije detalje sa predavanja i sajamskih štandova.
Zvanični program počinje u 9:00, a program možete pratiti i putem live stream stranice. TakoÄ‘e, možete pogledati i listu zvaničnih blogera što će vam olakšati praćenje putem društvenih mreža putem zvaničnog hashtaga #novetehnologije. Ovaj tekst će takoÄ‘e periodično biti ažuriran, sa ciljem da se prenese delić onoga što se ne može videti putem live stream prenosa.

Nakon uvodnog bloka može se izvesti zaključak da se sve strane angažovane na unapreÄ‘enju obrazovanja slažu oko smera u kome taj proces treba ići. Ministar Verbić se osvrnuo na važnost primene novih tehnologija u obrazovanju, dok je ambasador UK u Srbiji Denis Kif potvrdio posvećenost i želju te vlade da u tom procesu pomogne. Od Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva smo dobili konkretne podatke o nivoima pristupa novoj tehnologiji u različitim kategorijama, dok je British Council najavio pokretanje platforme koja će obrazovnom kadru olakšati upotrebu novih tehnologija u obrazovanju.

Glavna sala prepuna. Pored stolica, popunjen i prostor za stajanje + ljudi su ispred sale i prate. #novetehnologije pic.twitter.com/mC0YOrZlhR

— Slavko Ilic (@ITkutak) February 26, 2016

New technologies - Nove tehnologije - education - obrazovanje

Drugi blok u glavnoj sali (SPACE) je obeležen predavanjima ministra Srđana Verbića i Markusa Orlovskog, osnivača Bryanston Square organizacije. Gospodin Verbić je predavanjem "Veliko spremanje kuće" ukazao na trenutno stanje obrazovanja u Srbiji i napore koji se ulažu da se to stanje promeni - nabolje. Jedna od osnova tih napora je i #OpenData pristup koji već sada služi kao polazna tačka u analiziranju relevantnih podataka i pravljenju novih aplikacija za primenu u ovoj oblasti.

Da li u školi spremamo decu za svet u kojem žive, gde kancelarije izgledaju poput fejabukovih? #novetehnologije pic.twitter.com/TfQ2qfrRCT

— Nikola Jovanovic (@PeckoPivo) February 26, 2016

Markus Orlovski je govorio o promenama koju digitalna (r)evolucija donosi i o potrebi da se pažnja posveti i stimulisanju ljubavi prema učenju. Primeri koje je prikazao dovoljno govore o načinu n akoji se mladi danas snalaze u svetu (prikazao je video dvadesetšestogodišnjaka koji je do sada promenio 9 poslova, za većinu nije imao formalne kvalifikacije), ali i koliko "odrasli" često potcenjuju mogućnost dece da se prilagode novim okolnostima i samostalno uče i stiču veštine.

Dalji tok konferencije doneo je još zanimljivih izlaganja, podataka, inicijativa, ali i priliku da popričam sa nekim od predavača. Karl Rojl koji dolazi iz Velike Britanije ove godine je držao predavanje sa naslovom "Ocenjivanje mekih veština - rešenje 21. veka" kojim je pre svega želeo još jednom da ukaže na različite ciljeve edukacije. Negovanje kritičkog razmišljanja, implementiranje "project based" učenja i prevazilaženje jaza u komunikaciji izmeÄ‘u učitelja i učenika su samo neke od stvari koje vidi kao put ka osavremenjavanju obrazovanja. Najtoplija preporuka je da posetite njegov Academia profil koji sadrži veliki broj dokumenata, radova i prezentacija.
 
Blog kutak na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju 2016

Sumiranje prvog dana

Iznenadila me je veličina sajamskog i konferencijskog prostora. Sadržaj kojim je ispunjena ta velika površina je još impresivniji. Nema sumnje da toliko veliki broj posetilaca, predavača, organizacija i kompanija na na jednom mestu pokazuje da se neke stvari ipak kreću u dobrom smeru. Naravno, još uvek treba preći dug put do savremenog obrazovanja, ali je bitno bar znati gde se ono nalazi na horizontu kako bismo se zaputili u tom smeru.

26.02.2016. 09:17

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com