Nokia C7: Magnet za poglede

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Nokia C7Pre nekoliko meseci sam na testiranje dobio Nokia C7. Još jednom bih se zahvalio Darku Nataliću i kompaniji Grayling Srbija na ukazanoj prilici. Smatram da sam imao sasvim dovoljno vremena da oformim svoje mišljenje o ovom telefonu pa želim da ga podelim sa vama. Počeću reakcijom koju sam imao prilikom otpakivanja: WOW!

UKRATKO O TELEFONU

Kao i u tekstu o telefonu Nokia C6, ni ovde neću detaljisati o tehničkim karakteristikama pa predlažem da pročitate tekst "Nokia C7: Vrlo dobar 4+" kod Aleksandra Uroševića. Stvari koje bi prosečnog korisnika prvenstveno mogle zanimati su: Symbian^3, AMOLED kapacitivni ekran, kamera rezolucije 8 megapiksela, funkcionalnost, trajanje baterije... 

Nokia C7 radna povrsina u portrait polozaju

PRVI KONTAKT

Već sam gore naveo reakciju: WOW! Meni se izgled dopao na prvu loptu. Kombinacija metalne maske i visoko kvalitetne plastike srebrne boje je prilično efektna. Utisak postaje još bolji nakon što uzmete telefon u ruke i uključite ga. Svojom težinom i čvrsto uklopljenim kućištem uliva sigurnost a kristalno jasan displej samo naglašava lepotu.

Prva stvar koja mi je pala na pamet je to da bi uz ovaj telefon trebalo isporučivati neke od bolje dizajniranih In-Ear slušalica umesto standardnih. Nedostatak memorijske kartice u pakovanju je sasvim opravdan jer telefon poseduje 8 GB sopstvene memorije što je i više nego dovoljno za početak.

SOFTVER (Symbian^3 & aplikacije)

Bio sam vrlo nestrpljiv da vidim kako Symbian^3 reaguje na moje prohteve. Odmah ću reći da sam i u ovom slučaju zadovoljan. Brz, stabilan, upotrebljiv. Broj aplikacija na OVI Store-u je sasvim dovoljan da telefon u potpunosti prilagodite sopstvenim potrebama.

Zanimljivo mi je da, na modelu koji mi je ustupljen na testiranje, OVI Store nije došao instaliran. To nije nikakav problem jer je za instalaciju dovoljno kliknuti na ikonicu koja se već nalazi na radnoj površini.

Nokia C7 radna povrsina u landscape polozaju

KORIŠč†ENJE

Kao i uvek, pored svih tih stvari koje dobijemo "na prvu loptu", više me interesuje kako se telefon zaista ponaša u praksi. Mislio sam da će mi, nakon Nokia C6, faliti hardverska tastatura i da ću se teže privići na touch tastaturu. Prevario sam se. Privikavanje je, bukvalno, trajalo celih 5 minuta. Osetljivost ekrana na dodir je za sada na najvišem nivou kod Nokia telefona pa je rad sa njim izuzetno prijatan i zabavan. U minus bih stavio to što se, nakon skidanja zaštitne folije, otisci prstiju jasnije vide pa je krpica za brisanje neophodna.

Kamera se pokazala prilično dobro u photo i video modu. Naravno i dalje postoji (ne tako drastičan) pad kvaliteta kada se radi noću ali to je za očekivati. Nedostatak auto-fokusa je kompromis najverovatnije zbog debljine telefona.

Autonomija je još jedna od boljih strana ovog modela. Već sam pomenuo da sam aktivni korisnik društvenih mreža i servisa što podrazumeva WiFi/3G/GPRS konekciju dobrim delom dana. Uz to, nije mi strano ni korišćenje GPS-a i FM tjunera i svih ostalih mogućnosti koje ovaj telefon nudi. Usled aktivnog korišćenja, uređaj koji testiram izdrži više od 24h (teži ka 36h). Uz opušteniju upotrebu, telefon bez problema izdrži dva dana između 2 punjenja.

Kada se radi o prijemu GSM signala, telefon se sasvim dobro pokazao i u predelima gde pokrivenost nije baš najbolja, uz kvalitet zvuka na visokom nivou.

ZAKLJUČAK

Nakon ovih nekoliko meseci, mislim da bih o ovom telefonu mogao napisati više tekstova jer toliko toga nudi. Po cenovnom rangu, za naše prilike, u Srbiji (400+ €)spada u višu kategoriju ali kvalitet izrade i funkcionalnost uređaja u velikoj meri to opravdavaju. Telefon koji od prvog trenutka privlači poglede i budi interesovanje, kako kod vlasnika tako i kod ostalih. Moja ocena: WOW+

// slike napravio Aleksandra Urošević i preuzete su iz Nokia C7 Picasa galerije

15.05.2011. 19:35

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

miskolino on 18.05.2011. 18:34

ma važno je da ima 8mp kameru :))

Šalim se naravno, interesantan telefon, sigurno će mi ući u uži izbor kada sledeći put kupujem tel.

Charter Croatia on 26.05.2011. 11:45

Nema do Nokie, najbolji mobiteli. I lip je dizajn!

drakche on 05.11.2011. 23:33

Kako si uspeo da podesish push mail???

DzoniMan on 11.11.2011. 12:57

Preporučio sam ga ortaku. Kad smo otišli da ga uzme, nije imao pojma šta je pazario, hteo je da ga prosledi jer je hejter touch screen telefona, meÄ‘utim čim je upalio telefon i otkucao prvu poruku u zaljubio se u telefon =)U Handy-evoj poslodavnici na ugovor za postpaid sa MTS-om izaslo je 14400 din.

Zlato on 31.01.2012. 11:22

Odličan telefon, bila sam prezadovoljna njime, sve dok mi nije upao u more na ljetovanju....lol:)

Gram Zlata on 11.10.2012. 15:54

Kamera nije 8mpx nego 5mpx sa interpolacijom.

Otkup Zlata on 12.02.2013. 23:01

Slažem se . Brz, stabilan, upotrebljiv.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com