Nokia C6: Ovo moram posedovati

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Nokia connecting people - logoPre nešto više od mesec dana, Darko Natalić iz kompanije Grayling Serbia je bio dovoljno ljubazan da mi ustupi telefon Nokia C6 na testiranje. Isti ovaj telefon je bio u rukama Aleksandra Uroševića koji je detaljnu analizu objavio na svom blogu pod naslovom "Nokia C6-00: veoma dobar izbor" i svakako preporučujem čitanje. Ja sam na umu imao potrebe prosečnog korisnika ovakvog telefona i evo nekih zaključaka do kojih sam došao.

PRVI KONTAKT

Izgled ovog modela je po mom ukusu. Crna boja dodaje malo ozbiljnosti i, rekao bih, usmerava ga ka muškoj strani tržišta. Balans je lepo urađen i zaista dobro leži u ruci. Ja uglavnom nemam veliko poverenje u telefone sa slajdom. Taj mehanizam bi morao biti odrađen baš kako treba pa da ja klimnem glavom. Nokia je to ovde uradila i više nego solidno. "Klik" i fiksiranje displeja pri izvlačenju tastature odaje utisak sigurnosti, "zategnutosti". Time sam zadovoljan. Jedina stvar koja je malo klimava na telefonu je poklopac baterije koji bez obzira na to ipak odlično drži (samo i ti mali pokreti umeju da pokvare utisak). SIM kartica se lako postavlja (Nokia je poznata po tome što nekad bespotrebno zakomplikuje sitnice), a za postavljanje memorijske kartice nije potrebno vaditi bateriju.

Izgled telefona Nokia C6

SOFTVER (Symbian i OVI Store)

Symbian 9.4(S60v5) se dosta dobro ponaša, počevši od podizanja sistema pa dalje kroz korišćenje. Za privikavanje na celu logiku iza sistema je potrebno možda par minuta. Toliko je otprilike potrebno i za kreiranje naloga na OVI Store-u i download prvih aplikacija koje će vam biti potrebne. Pregledom aplikacija koje su na raspolaganju, zaključio sam da bar 90% korisnika tu može naći ono što im treba. Generalno, "C" serija Nokijinih telefona je orjentisana ka modernim kanalima komunikacije pa su za svaku preporuku aplikacije poput: Opera Mini browser, Skype, Youtube, Google Maps, Qik, Foursquare... Posebno bih naveo Gravity, aplikaciju za društvene mreže, koju najpre možete besplatno koristiti 10 dana a za dalje korišćenje treba platiti 10€. Tvrdim da je ta cena za ovakvu aplikaciju i više nego prihvatljiva.

Da ne bude zabune, Symbian nije savršen. Par puta je izbacivao poruke o grešci, uglavnom prilikom ulaska u galeriju slika dok mi je u pozadini otvoreno još par aplikacija. To zna da utiče na utisak, iako ne remeti funkcionalnost uređaja. Redovno restartovanje telefona na par dana sve rešava.

KORIŠč†ENJE

Deo koji ljude najviše interesuje pri kupovini telefona. Kako se telefon pokazao "na terenu"? Počeo bih od baterije koja izdrži celodnevno maksimalno korišćenje. A to znači ceo dan konstantne WiFi/3G/GPRS konekcije, web surf, FB, Twitter, Foursquare, SMS, ... Vikendom, kada nisam toliko aktivan, baterija komotno izgura 2 dana. Ekran je (iako rezistivni) dovoljno precizan i osetljiv na dodir pa je rad na njemu skroz ok. Privikavanje na QWERTY tastaturu traje jako kratko, raspored tastera je lepo urađen, uspevao sam da na njoj kucam i u rukavicama.

Kamera je, rekao bih, malo čudniji deo priče. 5 Mega pixel-a i sve ono što ih prati su sasvim dovoljni za slike pri dnevnoj svetlosti. Stvari postaju malo "mutnije" kada padne mrak, međutim dosta toga se može korigovati podešavanjima ekspozicije i foto-osetljivosti. U svakom slučaju prolazna ocena ali može to mnogo bolje. ALI, ono što je mana diode kao blica kod fotoaparata, sigurno je plus kod pravljenja video snimaka jer se koristi za osvetljenje. Ocene za kameru bi bile: Fotografija 3/5, video snimci 4/5.

ZAKLJUČAK

Telefon sam dobio na testiranje u periodu kada sam razmišljao o kupovini novog telefona. Pored davanja blage prednosti Android operativnom sistemu, bio sam i skeptik prema slajd telefonima. Međutim, Nokia me je u ovih mesec dana ponovo podsetila zašto sam se još davno opredelio za nju. Telefon kvalitetne izrade, proizvođača sa dobrom reputacijom, kapaciteta da zadovolji sve moje potrebe i ostavi još mesta za kasnije... Telefon kojeg vredi posedovati.

p.s. Ovo nije plaćen tekst. Slika telefona preuzeta sa bloga Aleksandra Uroševića

27.12.2010. 13:02

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Zoran on 27.12.2010. 13:27

Odlican tekst, hvala na savetima, planiram vec neko vreme da ga kupim, ti si mi pomogao ovim tekstom ;)

Sandra Zmua on 27.12.2010. 13:41

najzad.
dosadilo mi je da čitam mobilnisvet.com i njihove recenzije, koje - ruku na srce jesu kvalitetne i potpuno opširne - ne mogu da se mere sa utiscima korisnika.

prvo - nemoj ti meni "Crna boja dodaje malo ozbiljnosti i, rekao bih, usmerava ga ka muškoj strani tržišta." jer ja ne priznajem tehniku ukoliko nije crne, sive ili bele boje.
a nisam muško, majke mi! :)

nokia nikad nije imala većih problema sa slajderima flat kablovima, za to je zadužen bio samsung.
drago mi je da su i dalje veoma ozbiljni po tom pitanju.

vidim, i to mi se ne dopada, da symbian i dalje ima problema sa bivstvovanjem u svetu modernih aplikacija. nekoliko dana već sama sa sobom razglabam da li bih uzela symbian ili ne, što zbog svog (ipak nedovoljnog) iskustva sa istim, što zbog dosadašnjeg nezadovoljstva koje generalno vlada kada je isti u pitanju.
nisi me uverio, nažalost - moram reći, da bi trebalo da preispitam svoj skepticizam prema istom.

ipak - ukoliko je generalni utisak takav, da bi ti i pored svih sitnijih nedostataka koje si naveo, izdvojio tih ca. 300€ za ovaj aparat, to onda govori nešto drugo, ono što svi manje-više znamo:
Å¡to je golf za automobile, to je nokia za telefone.
možda stilski neće fascinirati, tu i tamo će škripati kaiševi - ali nikada neće izneveriti.

razlog zašto vam punjač od nokie nikada ne treba, gde god da išli - svaka kuća ima makar jedan :)

surovi on 15.01.2011. 09:33

Slazem se. Tekst je odlican. Samo jos da dosanjam san i bidnem u mogucnosti da posedujem ovakav telefon... Sta cemo sa gomilom korisnika kojima telefon iskljucivo sluzi za alooooo, za poneku poruku i kao budilnik? Da li cemo njih ukinuti? Telefon, sve manje postaje TELEFON!

Tereza on 01.02.2011. 14:50

Ja nikad kad sam imala Nokia mobitel, nisam bila zadovoljna. Ali opet jedan od najprodavanijih mobitela i kazu najkvalitetnijih....

Mirko on 08.04.2011. 11:38

Poslednjih godina sam imao pretežno Nokije sa Symbianom... i teška srca sam poslušao jednog prijatelja koji me je savetovao da probam HTC i Android... i mogu reći sada posle par meseci da je neuporedivo. Kada pređete na Android shvatićete!

jelena on 12.04.2011. 13:15

Slazem se sa Mirkom, Android je zakon!

Milan on 28.06.2011. 15:29

Ja takodje nisam bio zadovoljan sa Nokiom, a sad koristim iphone.

Nenad on 27.07.2011. 22:23

Ovo je bio poslednji trzaj Nokie sa Symbian-om jer već sada izgleda da se preorijentisala na Windows platformu. Izgleda da je vreme kada hardver prodaje uređaj odavno prošlo. Danas je manje bitan broj piksela kamere ili vreme trajanja baterije. Kupuje se OS platforma

Miloš on 24.11.2011. 13:02

Ja planiram da uzme Nokiu C6. Koristio bih je uglavnom za Twiter,Foursqare i mail, zato mislim da bi mi ovaj telefon najviše odgovarao.

Pozdrav.

Duca on 10.01.2012. 13:43

I pored svih navedenih nedostataka, odlučujem se za ovaj telefon jer je i dalje neuporediv sa iPhone-om. iPhone imam godinu i nešto i jednostavno, nije ono na šta smo navikli, ne može se staviti željeni ton za poruku ili ringtone a da se ne provede poduže vreme za kompom, ne bi li se pesme skratile, prebacile u određeni format itd. Mape za GPS jesu dostupne (besplatne) ali je gps spor, često gubi signal i sporo reaguje na zadatu komandu. MMS za njega ne postoji.
Tako da ću rado zanemariti nedostatke c6 i konačno uzela normalan telefon u ruke.

Duca on 10.01.2012. 13:43

I pored svih navedenih nedostataka, odlučujem se za ovaj telefon jer je i dalje neuporediv sa iPhone-om. iPhone imam godinu i nešto i jednostavno, nije ono na šta smo navikli, ne može se staviti željeni ton za poruku ili ringtone a da se ne provede poduže vreme za kompom, ne bi li se pesme skratile, prebacile u određeni format itd. Mape za GPS jesu dostupne (besplatne) ali je gps spor, često gubi signal i sporo reaguje na zadatu komandu. MMS za njega ne postoji.
Tako da ću rado zanemariti nedostatke c6 i konačno uzela normalan telefon u ruke.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com