Mozilla Weave

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Mozilla weaveZamislite kako bi bilo da sa bilo kog kompjutera možete pristupiti svojim bookmark-ovima, imati pristup vašoj "istoriji surfovanja", da na bilo kom kompjuteru imate validne cookije koji će vam uštedeti vreme na, nekad prenapornom, logovanju na omiljene sajtove iznova i iznova... Zamislite da imate FireFox 3 sa predstavljenim novim servisom Mozilla Weave.

Na prvi pogled radi se o još jednom servisu za sinhronizovanje podataka, ali da li je to sve? Po svemu sudeći Mozilla ovim servisom pokušava da stvori platformu za razvoj sasvim novog tipa socijalnih mreža. Cilj je, kako se navodi u tekstovima Chris Bearda, "ne prikupljanje nečijih podataka, već pokretanje niza servisa koji će doneti bolju kontrolu korisnika nad sopstvenim podacima, ipoboljšanje doživljaja na web-u (ovo je slobodan prevod ali valjda na ti misle ;) )". Da bi ovo podupreli sinhorinizovanje podataka će se vršiti nakon kriptovanja nekim od client-side metoda.

Ali gde je tu umrežavanje? Da sve ovo gore navedeno ne bi bila totalno poznata stvar, u igru ulazi mogućnost deljenja podataka, a o tome ko će i koliko moći da vidi odlučujete vi. Trenutno sve ovo ne izgleda previše spektakularno. Kako bi sve moglo da izgleda može se videti posredstvom servisa koji je u svrhe testiranja postavila Mozilla. Da bi i sami to "okusili" morate imati Mozilla Firefox 3 Beta 2  browser sa Weave extenzijom ali je u trenutku pisanja ovog teksta registrovanje zatvoreno zbog prevencije opterecenja na serverima.

Budućnost ili samo jedna od slamki za koju se hvata FireFox ne bi li dobio makar minimalnu prednost u tekućem ratu browsera - pokazaće vreme. 

08.01.2008. 18:12

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Jelena on 21.01.2008. 23:39

....mheh, ispravi me ako gresim, Opera sve to odavno nudi - wand za pamcenje lozinki i pristup svojim podacima, dovoljno je da otvoris Opera mail nalog, i sve se sinhronizuje.


Slavko Ilić on 22.01.2008. 10:05

Pa vodi se i dalje diskusija o tome kako Opera već ima ovu opciju ali je poenta u onoj "Social Network" noti... Isto tako, sama platforma će biti dostupna "trećim licima" za dalji razvoj i po informacijama iz FF-a neće služiti za prikupljanje informacija o "navikama korisnika" dok se o podacima koji se ostavljaju Operi može malo šire diskutovati. Bitna stvar je i ta da, kad Operu na nekom kompu sinhronizuješ preko Wand-a, onda na tom kompu ostaju upamćene lozinke, bookmarkovi i ostalo dok preko FF Weave-a tragova na kompjuteru nema (zgodno za korišćenje iz internet caffe-a i slično). kako god, sličnosti naravno ima uz razlike koje se za sada ogledaju u finesama ali će daljim razvojem sve da se iskristališe...
Ipak, ni ja nisam preveliki vernik što se Weave-a tiče ali mi je bio zanimljiv ovaj pokušaj dalje socijalizacije FF-a

Jelena on 22.01.2008. 14:18

:) Hoces da kazes da FF Weave brise sve cookies?

Inace, i Google nudi sharovanje podataka, kalendara i sl...
Sad me bas zanima kako ce to da izgleda! Sigurna sam da nece biti obican copycat...samo da ne bude opterecen tzv.dodatnim sadrzajima. Mene to smara, zato sam (odavno) napustila Yahoo...

Slavko Ilic on 24.01.2008. 13:52

Da... podaci koji se sinhronizuju u svakom trenutku se nalaze na serveru tako da nema klasicnog download-a a transfer tih podataka izmedju servera i Weave dodatka je kriptovan (naravno)...
Treba sacekati i videti koje ce sve korisne stvari iz ovoga nastati.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com