IT časopisi u Srbiji

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Svet kompjutera"Svet kompjutera", časopis koga izdaje Politika a.d., redovno kupujem od marta 2001. godine za sve vreme do sad nisam propusito nijedan broj. Ipak, u proteklih godinu dana nisam naročito zadovoljan ovim časopisom, tj. ono što mi nudi nije mi više bilo dovoljno, pa prethodna dva meseca sam razmišljao koji bi časopis mogao zameniti ovaj.

 Da krenem najpre od "Sveta kompjutera". Šta je to što on nudi i šta je to što meni fali. Predstavljanje novog hardvera, verovatno je dobro ali ne bih mogao tačno reći jer ako i pročitam neki review onda je u pitanju neki zanimljiv gadget, notebook ili mrežna oprema. Grafičke, matične, hard-diskovi i ostale stvarčice jednostavno nisu  u mojoj sfera interesovanja (osim kada kupujem nešto od istih). Softver je već zanilmljivija tema i tu se da probrati poneki kvalitetan tekst. Akcenat stavljam na slobodni softver i sekciju "Laki pingvini". Kuzmanovićeva kolumna je naširoko poznata a njegov stav mi je dugo bio zanimljiv. Iskren da budem, dosadio mi je i u poslednje vreme uglavnom smara svojim egoizmom koji je prešao sve granice dobrog ukusa. Intrenet i slične "teorijske" teme su mi privlačile najviše pažnje. Nažalost, samo jedan od dva ili tri broja ima temu koja mi se jako dopada i koja mi pruži informacije koje do tada nisam znao. Cena i broj reklamnih stranica su vremenom rasle i sada je cena 139 dinara a reklame su na svakoj drugoj stranici. Marta 2008. zatvaram to redovno druženje dugo 7 godina.Internet ogledalo

 "Internet ogledalo" je magazin koji mi na prvi pogled deluje kao pravi izbor. Počnimo od naziva koji uglavnom defniše moja interesovanja. Prikazivanje hardvera je svedeno na minimum i uglavnom se radi o hardveru koji je meni zanimljiv. Ima raznovrsnih tema iz skoro svih oblasti, intervjua, pregleda i slično. Kvalitet tih tekstova je na zavidnom nivou, kvalitet štampe takodje a reklame ne iskaču na svakom "koraku". Cena od 200 dinara po broju mi trenutno deluje kao opravdana i ne predstavlja mi veliku prepreku u zamenu za "sledeći nivo" kad je ova vrsta štampe u pitanju. Verovatno je ovaj "the one".

PC World - Mikro "PC World - Mikro"  je kvalitetan časopis ali na žalost kad se radi o mojim potrebama ne ulazi u uži izbor zbog svog sadržaja. Iako su tekstovi kvalitetni uglavnom se radi o "offline" temama vezanim za hardver ili softver koji uglavnom nije slobodan. Uz časopis dolazi DVD sa demo verzijama softvera koji je opisan u časopisu i po nekim trailerom, igricom i slično... Kvalitet štampe je dobar a trenutna cena mi nije poznata mada bih se kladio na brojku veću od 200 dinara

"PC PRESS" je sličan Mikrou. Rekao bih da je malo bolje balansiran kad su kategorije, kojima se časopis bavi, u pitanju. Uz primerak koji košta 290 dinara takodje dolazi DVD. Kvalitet štampe i tekstova je OK ali je i dalje previše orjentisan na hardver za moj ukus. Sajt im je malo konfuzan i uglavnom daje informacije samo vezane za časopis.

ÄŒasopis koji bi odgovarao početnicima jeste "Explorer" . Eto da ne bude daDigital spominjem samo časopise za više srednje znanje iz poznavanja tehnologije. Magazin "Digital" je prava  stvar za hardcore ljubitelje  hardvera. ÄŒasopis ne-hardverskim temama posvećuje tek 15ak do 20ak stranica.

Treba u tekstu pomenuti i online magazine. Prvi bi trebao biti "PC magazin" koji je jedno vreme imao i štampano izdanje. Odlikuje ga široka paleta tema medju kojima se može naći za svakog po nešto. Drugi je nezaobilazni "Personal magazin" u kome se mogu uglavnom naći vesti iz raznih oblasti kao i tutorijali. Vredi pogledati.

Meni omiljeni je "(IN)Secure Magazine" koji je u potpunosti posvećen raznim aspektima e-bezbednosti. Moguće je downloadovati ga u vidu pdf fajla i ukoliko vas zanimaju ovakve stvari toplo ga preporučujem. Intervjui, tekstovi, "case study" članci i ostali materijal je na engleskom ali računam da vas to neće sprečiti da ga u potpunosti razumete.

I to je to. Verovatno sam nešto i prevideo, zato ste vi i tu da mi na to ukažete. Ja se samo nadam da će u skorije verme na našem tržištu biti dostupni listovi poput "Plan B-a" ili možda čak "Magazina 2600". Kad već pomenuh 2600, preporučujem redovan download podcasta radio emisije "Off the hook" koju vode Emmanuel Goldstein (urednik 2600) i poznati hacker Kevin Mitnick. 

26.03.2008. 22:30

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Nenad on 17.04.2017. 10:08

Još jedan odličan časopis koji se pojavio nakon pisanje ovog tekstsa jeste LiBRE! časopis o slobodnom softveru
https://libre.lugons.org/

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com