iDay 2012: Kad PiN Computers proslavlja rođendan

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

PiN Computers iDay 12 Master centarU subotu (20.10.2012.), u "Master" centru Novosadskog sajma je održan tradicionalni iDay u organizaciji kompanije PiN Computers koji, na ovaj način, ujedno proslavlja i rođendan. Poziv mi je zbog nekoliko razloga bio zanimljiv pa sam bez oklevanja pristao. Nisam se pokajao. Ali, da krenemo redom...

Očekivanje: Korporativna konferencija, videli smo to ranije

iDay konferencuju, PiN Computers organizuje godinama unazad a na ovo dešavanje zatvorenog tipa organizator okuplja svoje partnere, saradnike, klijente, ... Priznaću da imam predrasude, ali dešavanja ovog tipa u prethodnom periodu nisu predstavljale ništa naročito. Zašto sam prihvatio poziv?

Razlozi za prihvatanje poziva

Prvi razlog zbog kojeg sam prihvatio poziv je mesto dešavanja jer su ovakve konferencije van Beograda prava retkost. Sa prvim razlogom je uvezana i činjenica da je PiN Computers jedan od najvećih IT distributera u regionu i da je ono doba godine kada se svi spremaju za sledeću sezonu. Predstavljanje proizvoda za naredni period se može smatrati i nekom vrstom nagoveštaja svega što možemo očekivati na tržištu. Distributivni program ove kompanije to samo potvrđuje.

Možda najzanimljiviji razlog za prihvatanje poziva je sam poziv blogerima i Internet medijima. Na ovaj način, organizatori su želeli da bar malo "otvore" dešavanje i stvore priliku za eventualne buduće saradnje (što bi zaista bilo super). A kako je sve izgledalo?

Prvi utisak: Kao dete u prodavnici igračaka

WOW! Znam kako izgledaju sajmovi tehnike i znam kako umeju da budu impresivni. Zbog predrasuda, to nisam očekivao od izložbenog prostora u Novom Sadu. Ali, WOW! Boje, uređaji, svetla, gadget-i, laptopovi, mobilni telefoni ... A to je tek prvi kadar onoga što sam mogao da vidim sa ulaza.

PiN Computers iDay izlozbeni prostor

Šetnja kroz izložbeni prostor je bila uživanje. Za "štandovima" su bili ljubazni i (vrlo bitno) informisani ljudi, a izloženi proizvodi su bili funkcionalni (pune baterije, priključeni na struju, obezbeđena WiFi konekcija) pa su i kraći testovi doprinosili dobrom utisku. 

Formalni program konferencije

Prezentacije su se održavale u dve sale paralelno pa sam morao da iz programa biram ono što me najviše interesuje, što nije bio problem jer nije bilo previše "preklapanja" srodnih oblasti. Još jedno iznenađenje: pune sale. Najviše utisaka sam poneo sa tri predavanja:

1) Blueberry

Ašli čuričin i Goran Jeremić su predstavili nove proizvode koje možemo očekivati iz Blueberry-eve kuhinje. Pored novih NetCat tablet i GPS uređaja, tu je i zanimljiv Android Dongle uređaj (Cat TV?) koji će imati pristupačnu cenu i odlične performanse ako je suditi na osnovu demonstracije koja je tokom predstavljanja uređaja tekla bez problema.

2) LG mobilni telefoni

Ne mogu se pohvaliti da sam do sada pratio asortiman Android mobilnih telefona kompanije LG. Međutim, Branislav Stojanović (PiN Computers) i Radovan Jovanović (LG Srbija) su se potrudili da dobro predstave LG Optimus L seriju mobilnih telefona, zanimljivi LG Optimus VU i nove tehnologije koje dolaze iz LG-a. Jedna od njih je silicijum-jonska baterija koja treba da poboljša autonomiju uređaja. Kao što sam već pomenuo, predstavljeni uređaji su bili izloženi i dostupni za konkretnije "upoznavanje". To čini dobru kombinaciju koju treba što češće primenjivati u praksi.

3) Nokia

Nokia, moj miljenik kada se radi o mobilnim telefonima, već u najavi ima zanimljiv period pred sobom. Tu je partnerstvo sa Microsoftom koje podrazumeva nove Windows 8 telefone ali i PureView tehnologija koja obećava velika unapređenja kada je reč o foto/video sadržaju sa mobilnih telefona. O tome će uskoro biti reči u posebnom tekstu.

Zelim Nokia Lumia 920

Verovatno sam subjekivan, ali Lumia 920 i Lumia 820 su uređaji koji zaslužuju šansu i verujem da baš oni mogu da predstavljaju značajnu promenu koja je potrebna ovoj kompaniji. Na prezentaciji je demonstrirano bežično punjenje uređaja, neke NFC funkcionalnosti kao i odličan zvuk, za koji između ostalog garantuje i partnerstvo sa JBL kompanijom. Ukratko, Nokia ima da ponudi proizvode koje jedva čekam da vidim u praksi.

Neformalni program ili "Kako je rođendanski party stavio tačku na I (kolo)"

Ovogodišnji iDay je imao radni naslov "I Kolo". Nekim logičnim pretpostavkama se moglo doći do veze između integrisanih kola, info kola, ali je tek parti dao još energičniju notu svemu i pojasnio zašto je bilo etno motiva i hostesa odevenih u nošnje.

Dejan Petrovic i Big Band

Party! Ali, ljudi, pravi party! Možda trube na prvi pogled nemaju taj prizvuk ali je Dejan Petrović sa svojim Big Bendom pravi majstor za fenomenalnu atmosferu. Ja koji ne mogu više da slušam izvođenja Zaz i Adel, oduševljen sam kako to zvuči sa trubom. Za ovaj deo i kombinaciju savremenog i tradicionalnog - čista desetka.

Zaključak

Nema mnogo ovakvih dešavanja, posebno ih nema van Beograda. Jedan od interesantnijih detalja mi je prilično dobra organizacija i odlično informisani izlagači koji su na dobro formulisana pitanja iz publike spremno odgovarali i učestvovali u razmeni mišljenja.

Za sledeću godinu ostaje sugestija da se malo poradi na dodatnom povezivanju svih učesnika. Možda kroz ugovaranje manjih "radnih grupa", sastanaka, aktivnosti koji bi mogli da dodatno stvore i učvrste kontakte. Sve ostalo je bilo na visokom nivou.

Koristim priliku da se još jednom zahvalim na pozivu.

*napomena: Neke od slika preuzete su iz Flickr galerije Gorana Aničića

27.10.2012. 23:50

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Informacioni sistem on 29.10.2012. 11:59

Pozivanje blogera i Internet medija na događaj - odličan potez organizatora.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com