iDay 2012: Kad PiN Computers proslavlja rođendan

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

PiN Computers iDay 12 Master centarU subotu (20.10.2012.), u "Master" centru Novosadskog sajma je održan tradicionalni iDay u organizaciji kompanije PiN Computers koji, na ovaj način, ujedno proslavlja i rođendan. Poziv mi je zbog nekoliko razloga bio zanimljiv pa sam bez oklevanja pristao. Nisam se pokajao. Ali, da krenemo redom...

Očekivanje: Korporativna konferencija, videli smo to ranije

iDay konferencuju, PiN Computers organizuje godinama unazad a na ovo dešavanje zatvorenog tipa organizator okuplja svoje partnere, saradnike, klijente, ... Priznaću da imam predrasude, ali dešavanja ovog tipa u prethodnom periodu nisu predstavljale ništa naročito. Zašto sam prihvatio poziv?

Razlozi za prihvatanje poziva

Prvi razlog zbog kojeg sam prihvatio poziv je mesto dešavanja jer su ovakve konferencije van Beograda prava retkost. Sa prvim razlogom je uvezana i činjenica da je PiN Computers jedan od najvećih IT distributera u regionu i da je ono doba godine kada se svi spremaju za sledeću sezonu. Predstavljanje proizvoda za naredni period se može smatrati i nekom vrstom nagoveštaja svega što možemo očekivati na tržištu. Distributivni program ove kompanije to samo potvrÄ‘uje.

Možda najzanimljiviji razlog za prihvatanje poziva je sam poziv blogerima i Internet medijima. Na ovaj način, organizatori su želeli da bar malo "otvore" dešavanje i stvore priliku za eventualne buduće saradnje (što bi zaista bilo super). A kako je sve izgledalo?

Prvi utisak: Kao dete u prodavnici igračaka

WOW! Znam kako izgledaju sajmovi tehnike i znam kako umeju da budu impresivni. Zbog predrasuda, to nisam očekivao od izložbenog prostora u Novom Sadu. Ali, WOW! Boje, ureÄ‘aji, svetla, gadget-i, laptopovi, mobilni telefoni ... A to je tek prvi kadar onoga što sam mogao da vidim sa ulaza.

PiN Computers iDay izlozbeni prostor

Šetnja kroz izložbeni prostor je bila uživanje. Za "štandovima" su bili ljubazni i (vrlo bitno) informisani ljudi, a izloženi proizvodi su bili funkcionalni (pune baterije, priključeni na struju, obezbeÄ‘ena WiFi konekcija) pa su i kraći testovi doprinosili dobrom utisku. 

Formalni program konferencije

Prezentacije su se održavale u dve sale paralelno pa sam morao da iz programa biram ono što me najviše interesuje, što nije bio problem jer nije bilo previše "preklapanja" srodnih oblasti. Još jedno iznenaÄ‘enje: pune sale. Najviše utisaka sam poneo sa tri predavanja:

1) Blueberry

Ašli Đuričin i Goran Jeremić su predstavili nove proizvode koje možemo očekivati iz Blueberry-eve kuhinje. Pored novih NetCat tablet i GPS ureÄ‘aja, tu je i zanimljiv Android Dongle ureÄ‘aj (Cat TV?) koji će imati pristupačnu cenu i odlične performanse ako je suditi na osnovu demonstracije koja je tokom predstavljanja ureÄ‘aja tekla bez problema.

2) LG mobilni telefoni

Ne mogu se pohvaliti da sam do sada pratio asortiman Android mobilnih telefona kompanije LG. MeÄ‘utim, Branislav Stojanović (PiN Computers) i Radovan Jovanović (LG Srbija) su se potrudili da dobro predstave LG Optimus L seriju mobilnih telefona, zanimljivi LG Optimus VU i nove tehnologije koje dolaze iz LG-a. Jedna od njih je silicijum-jonska baterija koja treba da poboljša autonomiju ureÄ‘aja. Kao što sam već pomenuo, predstavljeni ureÄ‘aji su bili izloženi i dostupni za konkretnije "upoznavanje". To čini dobru kombinaciju koju treba što češÄ‡e primenjivati u praksi.

3) Nokia

Nokia, moj miljenik kada se radi o mobilnim telefonima, već u najavi ima zanimljiv period pred sobom. Tu je partnerstvo sa Microsoftom koje podrazumeva nove Windows 8 telefone ali i PureView tehnologija koja obećava velika unapređenja kada je reč o foto/video sadržaju sa mobilnih telefona. O tome će uskoro biti reči u posebnom tekstu.

Zelim Nokia Lumia 920

Verovatno sam subjekivan, ali Lumia 920 i Lumia 820 su ureÄ‘aji koji zaslužuju šansu i verujem da baš oni mogu da predstavljaju značajnu promenu koja je potrebna ovoj kompaniji. Na prezentaciji je demonstrirano bežično punjenje ureÄ‘aja, neke NFC funkcionalnosti kao i odličan zvuk, za koji izmeÄ‘u ostalog garantuje i partnerstvo sa JBL kompanijom. Ukratko, Nokia ima da ponudi proizvode koje jedva čekam da vidim u praksi.

Neformalni program ili "Kako je rođendanski party stavio tačku na I (kolo)"

Ovogodišnji iDay je imao radni naslov "I Kolo". Nekim logičnim pretpostavkama se moglo doći do veze izmeÄ‘u integrisanih kola, info kola, ali je tek parti dao još energičniju notu svemu i pojasnio zašto je bilo etno motiva i hostesa odevenih u nošnje.

Dejan Petrovic i Big Band

Party! Ali, ljudi, pravi party! Možda trube na prvi pogled nemaju taj prizvuk ali je Dejan Petrović sa svojim Big Bendom pravi majstor za fenomenalnu atmosferu. Ja koji ne mogu više da slušam izvoÄ‘enja Zaz i Adel, oduševljen sam kako to zvuči sa trubom. Za ovaj deo i kombinaciju savremenog i tradicionalnog - čista desetka.

Zaključak

Nema mnogo ovakvih dešavanja, posebno ih nema van Beograda. Jedan od interesantnijih detalja mi je prilično dobra organizacija i odlično informisani izlagači koji su na dobro formulisana pitanja iz publike spremno odgovarali i učestvovali u razmeni mišljenja.

Za sledeću godinu ostaje sugestija da se malo poradi na dodatnom povezivanju svih učesnika. Možda kroz ugovaranje manjih "radnih grupa", sastanaka, aktivnosti koji bi mogli da dodatno stvore i učvrste kontakte. Sve ostalo je bilo na visokom nivou.

Koristim priliku da se još jednom zahvalim na pozivu.

*napomena: Neke od slika preuzete su iz Flickr galerije Gorana Aničića

27.10.2012. 23:50

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Informacioni sistem on 29.10.2012. 11:59

Pozivanje blogera i Internet medija na događaj - odličan potez organizatora.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com