Fujitsu Lifebook S904: Bez kompromisa za poslovne korisnike

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Fujitsu Lifebook S904Nedavno sam, zahvaljujući kompaniji Fujitsu, bio u prilici da detaljno testiram njihov notebook iz S serije, tačnije model Lifebook S904. Iako pomno pratim dešavanja na ICT sceni, najnoviji radovi kompanije Fujitsu mi nisu bili najbolje poznati. Ovo je bila odlična prilika da to ispravim, a već prvi rezultati pretrage o samom modelu su najavljivali odlične performanse uz fantastičnu autonomiju. Zvuči zanimljivo. Trebalo je te tvrdnje staviti na test.

Kompanija Fujitsu i poslovni korisnik

Prva pomisao na pomen Fujitsua jeste da je ova kompanija u nekom trenutku u dobroj meri "nestala" sa ICT scene za široke mase. Njihove proizvode verovatno nećete moći da nađete čak i u bolje snabdevenim maloprodajama ICT opreme. Nakon kraćeg istraživanja, moj zaključak je da za to postoji jednostavan razlog - Fujitsu se skoro u potpunosti fokusirao na korporativna rešenja i orjentisao ka profesionalcima i poslovnim korisnicima. Sebi su zadali nimalo jednostavan zadatak znajući da poslovni korisnici od svojih uređaja očekuju najbolje te da svaki kompromis kvari utisak.

Fujitsu Lifebook S904

Na prvi pogled, ovaj notebook je dovoljno elegantan za bilo koju priliku. Kompanija Fujitsu po mom mišljenju ima jedan od lepših logoa među ICT kompanijama koji se odlično uklapa u dizajn uređaja bez obzira da li im je namena strogo poslovna ili nešto neformalnija. Srebrni Fujitsu logo na sredini mat crnog poklopca je baš po mom ukusu i zajedno čine lepu kombinaciju sa svetlom bojom aluminijumskog kućišta.

Fujitsu Lifebook S904

Sa ekranom od 13,3 inča i svega 1500 grama, dovoljno je veliki za rad bilo da se nalazite u sali za sastanke ili sopstvenoj kancelariji i dovoljno mali da se lepo uklopi u neformalnijim prilikama poput sastanka na javnim mestima, rada u prevozu ili lejzi begu. Ja sam lično navikao da radim bez eksternog monitora (popularna opcija kod dizajnera, developera, itd.) i najčešće laptop držim u krilu. Dijagonala ekrana ovog notebooka mi je sasvim dovoljna za prijatan rad a mala masa je savršena za držanje na kolenima pa čak i držanje u jednoj ruci (popularna disciplina kada nekome želite da pokažete sadržaj vašeg ekrana).

Rekao bih da ovaj notebook nije upao u ultrabook kategoriju prvenstveno iz dva razloga. Prvi je jasno uočljiva "izbočina" koja se nalazi u delu gde je smeštena baterija uređaja, a drugi je DVD čitač koji se takođe može lako zameniti dodatnom baterijom. Fujitsu tvrdi da rad sa dve baterije pruža dvadesetčetvoročasovnu autonomiju i meni je žao što nisam imao prilike da to isprobam. Međutim, sa jednim punjenjem baterije uspeo sam da izvučem čak 10 sati aktivnog rada. Pri tome nisam koristio neka posebna podešavanja za štednju baterije ili već ugrađeni Eco mode.

Fujitsu Lifebook S904

Ono što je najčešće kompromis kod ovakve vrste notebookova jesu performanse. Fujistsu je i u ovom segmentu uspeo da ponudi nešto drugačije, nešto više. Model koji sam koristio radio je na Intel Core i5 procesoru i posedovao je 8 GB RAM memorije. Jasno je onda da performanse nisu ni jednog trenutka pale pod sumnju.

Fujitsu Lifebook S904 dolazi sa Windows 8 operativnim sistemom (na mom primerku je bila verzija 8.1). Ekran osetljiv na dodir doprinosi boljem iskorišćenju funkcionalnosti koje je ovaj sistem doneo sa sobom. Od ostalih zanimljivost bih pomenuo tri USB 3.0 porta (jer zašto gubiti energiju na 2.0), skener otisaka prstiju što će značiti kompanijama/korporacijama koje imaju implementirane visoke standarde sigurnosti kao i docking port sa donje strane uređaja što pruža dodatne mogućnosti za proširenje funkcionalnosti ovog uređaja.

Fujitsu Lifebook S904

Zaključak

Fujitsu Lifebook S904 je prvi uređaj nakon dosta vremena koji je premašio sva moja očekivanja. Priznajem, potcenio sam najave o autonomiji jer sam u obzir uzeo performanse hardverske konfiguracije. Ovaj notebook je brz i moćan, omogućio mi je desetočasovni rad u kontinuitetu i zbog toga nije morao da pravi kompromise oko dimenzija i mase. I baš zbog toga su sva obećanja o performansama i autonomiji uređaja sada za još veće poštovanje - zato što ih je Fujitsu ispunio bez izuzetka.

23.12.2014. 15:55

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Draža on 25.12.2014. 19:41

Cena?

Vlado on 25.12.2014. 19:57

Imaš li možda informacije o nekoj okvirnoj ceni ovog modela? I da li će skoro biti dostupan za fizička lica?

Slavko Ilić on 29.12.2014. 10:38

@Draža, @Vlado, Nemam precizne podatke o ceni ovog ureÄ‘aja. On se u ovom trenutku nalazi samo preko mreže Fujitsu partnera u Srbiji. Očekivao bih cenu od oko 1400€ jer se zaista radi o high-end ureÄ‘aju odličnih performansi i mogućnosti sa kvalitetom izrade na podjednako visokom nivou.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com