Elektronski dokument

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Elektronski dokumentPre skoro godinu dana pisao sam tekst o digitalnom potpisu i o važnosti donošenja pratećih zakona i propisa kako bi se isti mogao što pre početi primenjivati.

Juče, 23. Marta 2009. počela je javna rasprava o "Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu" koju je pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo.

 Da potsetim, elektronski dokument jeste dokument u elektronskom obliku koji će nakon donošenja zakona imati istu pravnu valjanost kao i dokument na papiru ukoliko je sačinjen na odgovarajući način. Ovaj zakon direktno vodi ka uvodjenju efikasne eUprave, eTrgovine, eObrazovanja i mnogih drugih servisa koji će olakšati svakodnevni život fizičkih i pravnih lica.

Ukoliko želite da date svoj doprinos, ili vas samo interesuje šta se u tom nacrtu nalazi, možete downloadovati "Nacrt zakona o elektronskom dokumentu" . Eventualne primedbe i sugestije treba slati na mail rasprava.zed@mtid.gov.rs najkasnije do 03.04.2009. godine. Treba pomenuti i okrugli sto koji se 30. Marta 2009. godine organizuje ovim povodom, sa početkom u 11:00 u prostorijama Privredne komore Srbije (Terazije br. 23).

 Kada se radi o eUpravi, mora se pomenuti projekat Formular.rs koji uspešno ukazuje na potrebu za uvodjenje ovih regulativa i ističe prednosti koje bi takav sistem imao nad sadašnjim. 

Ako uzmemo u obzir i najave ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasne Matić, da će u toku sledećeg meseca biti pokrenut postupak dodavanja elektronskog potpisa na nove lične karte , a da će od Juna sednice vlade biti "bezpapirne", može se reći da smo sve bliže pravim eServisima. Transparentnost rada organa, procedure bez suvišne papirologije i čekanja... Ne zvuči loše, zar ne?

24.03.2009. 19:27

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com