#CodingSerbia: Očekivanja - ispunjena

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Coding Serbia conference visitors - developers

8. i 9. oktobra je po treći put održana konferencija Coding Serbia. Ukoliko ste čitali prethodni tekst, znate da su mi očekivanja bila prilično velika. Sada, kada su se utisci slegli i nakon vremena koje sam imao da još malo promislim o temama, drago mi je da mogu reći kako su moja očekivanja ispunjena.

Da bih što bolje opisao dva vrlo dinamična dana KakoKakou Novom Sadu (36 predavača, 3 "koloseka", prateći sadržaji) celokupan program sam podelio u nekoliko celina.

Agile & #NoEstimates

Već od uvodgnog izlaganja, koje je održao Pieter Hintjens, bilo je jasno da će ovogodišnja konferencija značajan deo programa posvetiti organizaciji rada, procesa, internom duhu i kulturi organizacija... Jedna od osnovnih poruka koje su se mogle čuti tokom konferencije jeste ta da se "fizika" softvera zasniva na "fizici" ljudi i da kod nekog proizvoda često dosta govori o unutrašnjoj strukturi i kulturi organizacije.

U ovom segmentu je posebno zapaženo predavanje imao Vasco Duarte koji je prestavio #NoEstimates koncept koji postavlja neka vrlo važna pitanja i uvodi bitne promene u trenutne Agile metode. Jedno od tih pitanja je: Da li je mogućnost konstantnog objavljivanja novih verzija softvera od našeg tima načinila "robove backloga" ili se i dalje ozbiljno razmišlja o vrednosti koja se isporučuje klijentu? Umesto suve teorije, imali smo priliku da čujemo konkretne primere iz prakse, pa oduševljenje njegovim izlaganjem nije iznenaÄ‘ujuće.

Vasco Duarte - No Estimates

Da cela priča bude zaokružena, potrudili su se drugog dana Gojko Adžić i Mike Pearce. Gojko Adžić je pre svega ukazivao na ljudsku prirodu naših klijenata i ukazao da posedovanje mogućnosti da nešto odmah isporučimo ne znači da to treba i da uradimo, a da prethodno ne razmislimo o tome šta naši klijenti i korisnici rade u tom trenutku i da li naš proces ometa njihove. Mike Pearce je kroz priču o svom radu u Moo kompaniji pokazao kako su rešili neke izazove i uspeli da sačuvaju duh jednog startupa u organizaciji koja sada zapošljava veliki broj ljudi, svakojakih profila, na više fizičkih lokacija - a uz sve to i nastavili da napreduju na poslovnom planu i klijentima isporučuju nove proizvode.

Development & code

Deo koji je programere verovatno najviše interesovao bio je (očekivano) obilovao slajdovima sa kodovima, programiranjem uživo, demonstrcijama i nametanjem tema o kojima svakako treba razmišljati u narednom periodu. Ovo su samo neka koja su na mene ostavila utisak:

Alvaro Videla - Programming mythsAlvaro Videla je svoje vreme na sceni iskoristio da istakne neke od programerskih mitova i mnoge "predrasude" stavi na test. Prezentaciju je bazirao na "Papers We Love" radu koji ruši mitove posmatrajući ih sa vremenske distance ali i analizirajući kontekst u kojem su ti mitovi nastali. 

Simon Tennant je ispričao priču o BuddyCloud aplikaciji. Iako sam, na osnovu naslova predavanja, očekivao da čujem malo više o tome kako su za 10 dana došli do brojke od 500 hiljada korisnika, Simon je ipak skoro celo predavanje posvetio tehničkim detaljima, kodu, infrastrukturi i opisu funkcionisanja cele BuddyCloud mreže. I to nije umanjilo zabavu, pogotovu ako se zna da je izvorni kod na kome je baziran BuddyCloud otvoren i svima dostupan. Sada svako može da ima sopstvenu social/messaging aplikaciju. 

Jose Pereda za svoje predavanje o JavaFX portovima za razvoj mobilnih aplikacija kao primer odabrao dobro poznatu igru 2048. Umesto suvoparne priče, dobili smo prikaz portova kroz primere koji omogućavaju lako portovanje jedne JavaFX aplikacije na mobilne platforme (iOS, Android) bez previše truda. Kako bi pokazao da su performanse takve aplikacije na odličnom nivou, Jose je na nekoliko slajdova imao prikaz live partije 2048FX igrice. Da stvar bude još bolja, kod igrice 2048FX je otvoren i svima dostupan, što je lep poklon za one koji žele dodatno da zavire u mehaniku igre i organizaciju koda.

Internet of Things

Koliko će "Internet of Things" polje biti zanimljivo u narednom periodu govori podatak da će do 2020. godine broj IoT developera porasti 5 puta (trenutno ~ 850 hiljada, do 2020. godine ~ 4,5 miliona), a da će IoT tržište u narednih 10 godina imati vrednost 10ak TRILIONA dolara. Iakvo sam na ovogodišnjoj konferenciji očekivao samo jedno predavanje koje se bavi IoT, na kraju sam imao priliku da čujem 3 od ukupno 4 izlaganja koja su bila posvećena tome.

Ville Ingman - Internet of Things

Internet of Things je vrlo konkretna i opipljiva stvar. Bez obzira da li se radi o senzoru, mini-računaru ili nekom drugom obličju, IoT se bukvalno može osetiti pod prstima, kod može svetlucati, pokretati stvari, meriti parametre... A može i da leti! Ville Ingman je to i pokazao donevši Parrot drona u salu koji je bio povezan na Bluemix cloud i Vaadin aplikaciju za vizuelni prikaz parametara leta. U realnom vremenu, bilo je moguće videti parametre kao što su visina na kojoj dron leti, njegov položaj i nivo energije u bateriji... Da komunikacija bude dvosmerna postarala se web aplikacija koja je unos Twitter korisničkog imena pretvarala u blinkanje diode na dronu i tweet sa dronovog Twitter naloga

Holly Cummins je donela svoju "igračku". U mekanu loptu je zapakovala svoj uređaj koji je takođe preko Bluemixa bio povezan sa web stranicom i trebao da meri određene parametre. Iako uređaj nije radio po planu, prezentaciju smatram vrlo realnim prikazom koliko "igranje" IoT uređajima može biti zabavno. Odavno gajim ljubav prema automatici, ali ovo - ovo je potpuno novi nivo.

Organizacija

Oko organizacije ne bih trošio previše reči. Mislim da treba jasno i direktno reći da je sve teklo bez ikakvih začkoljica i komplikacija. Ako ih je i bilo ranijih godina, ove godine nisam primetio "dečije bolesti" od koji pate druge konferencije. Program je skoro u minut bio precizan, predavači su poštovali vreme koje im je dato, a samim tim i vreme drugih predavača ali i posetilaca. Internet je služio dobro (a za jednu developersku konferenciju, to je prilično bitna stavka), neformalni sadržaji su bili na jednakom nivou kvaliteta kao i oni formalni.

Coding Serbia staff team

I ovi hvalospevi mogu da traju i dalje, ali jasno vam je. Nije postojala ni jedna stvar koja bi narušila fantastičnu energiju i entuzijazam koji su posetiocima upumpavani tokom ta dva dana. Malo je reći da sam presrećan što sam imao priliku da budem u ulozi zvaničnog blogera, a samim tim i deo fantastične blogerske ekipe. Njihove blog postove ću linkovati na kraju, kako budu pristizali.

Zaključak

Nakon konferencije, ostalo je nekoliko stvari koje treba sačekati. Treba sačekati da sva predavanja budu objavljena na Coding Serbia Youtube kanalu kako bih mogao da pogledam i ona koja nisam mogao uživo. A zatim, sačekati i datum sledeće Coding Serbia konferencije kako bih na vreme osigurao svoje mesto u publici.

Coding Serbia party Slavko Ilic - Coding Serbia 2015 Official Blogger

17.10.2015. 12:41

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com