#CodingSerbia konferencija: Očekivanja

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Coding Serbia conferenceSigurno znate da je razvoj ICT sektora u Srbiji jedna od lepših priča. Uprkos preprekama na koje poslovanje u Srbiji često nailazi, ICT firme nalaze način da konstantno napreduju, rastu i drže korak sa svetom - održavajući visok nivo kvaliteta usluga i proizvoda. Konferencije koje okupljaju ljude iz ICT-a su takoÄ‘e lep prizor, uvek prilika da se vidi ono najbolje što imamo da ponudimo. Konferencija CodingSerbia je po mom mišljenju na samom vrhu.

Ove godine, 8. i 9. oktobra se CodingSerbia održava po treći put, već u najavi nudeći najbolji program do sad. IT kutak će, kao jedan od zvaničnih blogova ovogodišnje konferencije, pratiti ovo dešavanje pa sam želeo da sumiram neka svoja očekivanja.

#CodingSerbia: About

Konferencija CodingSerbia je prvi put održana 2013. godine i već tada se svojim programom izdvojila od ostalih. Pod sloganom "For developers by developers", tokom dva dana je na meniju čitav spektar tema koji se tiču ICT trendova, obrađene kroz slučajeve iz prakse. Teme su podeljene u nekoliko kategorija: Java, Big Data, agilne metode, testiranje, arhitektura softvera, razvoj mobilnih aplikacija...

Kao što sam rekao, ovo je dvodnevno dešavanje a program se realizuje paralelno na dve "staze". Za developere ovo ne bi trebao da bude problem jer će se verovatno fokusirati na teme koje su usko vezane za oblasti kojima se bave. Sa druge strane, za blogere i ostale učesnike koji žele da sklope "širu sliku", kreiranje rasporeda predavanja biće pravi izazov. Za ovu priliku, izdvojio sam nekoliko predavanja da dočaram koliko će zanimljivo ovo dešavanje biti.

Predavanja i teme

Mike Pearce - Coding Serbia conferenceMike Pearce dolazi iz Moo kompanije koja je postala prepoznatljiva po lepo dizajniranim, inovativnim i pre svega zanimljivim proizvodima koji njihovim klijenitma pomažu da se prikažu najboljem svetlu. Mike je u svojoj karijeri prešao put od developera, preko SCRUM mastera do osobe koja je zadužena za unapreÄ‘enje kulture kompanije i meÄ‘uljudskih komunikacija. Njegovo predavanje će pružiti uvid u to kako jedna kompanija može ostati "sveža", fleksibilna i zadržati startup duh iako ima više od 200 zaposlenih. Svakako predavanje koje treba ispratiti.

Dragana Đermanović - Coding Serbia ConferenceDragana Đermanović je osoba koju nema potrebe posebno predstavljati na ovim prostorima. Njena reputacija je takva da njena izlaganja jednostavno ne propuštate. Ove godine, njoj je pripala čast da održi završno izlaganje što sve čini još boljim. Dragana godinama unazad stiče iskustvo kako na domaćem tako i na globalnom terenu. Ono što ju je uvek činilo posebnom je energija koju ulaže u ono što voli i nesebičnost da stečeno iskustvo i znanje podeli sa drugima. Ovo završno izlaganje će definitivno biti šlag na torti CodingSerbia konferencije.

Bouke van der Bijl - Coding Serbia ConferenceBouke van der Bijl dolazi iz Shopify kompanije gde kao developer radi u jednom od Analytics timova i razvija rešenja koja klijentima nude bolji uvid u njihove statistike. Njegovo predavanje će biti o Go programskom jeziku, što ga razlikuje od većine drugih predavanja koja se oslanjaju na Javu ili bar DotNet. TakoÄ‘e, Go jezik se izdvojio po odličnim performansama pa će biti dobro čuti neke konkretnije slučajeve, pogotovu ako se oni tiču velikih sistema što Shopify sigurno jeste.

Gojko Adžić - Coding Serbia ConferenceGojko Adžić je strategic software delivery konsultant i nalazi se na samom vrhu lestvice kada je reč o kvalitetu softvera. Njegovo izlaganje predstavlja pravu šansu da developeri shvate značaj pravilnog testiranja softvera, a testeri steknu mali uvid u dobre primere iz prakse. Gojko je autor više radova i knjiga koje uz testiranje vezuju pojmove agile i lean, pa će biti zanimljivo videti kakve će reakcije izazvati ovo predavanje. Ukoliko vam je stalo do kvaliteta softvera, želite da budete u publici kada je Gojko Adžić na sceni.

Benjamin Cabe - Coding Serbia ConferenceBenjamin Cabe je entuzijasta kada je reč o svemu što je povezano sa Internet of Things. Koosnivač je Eclipse IoT radne grupe i svoje predavanje će fokusirati na End-to-End Java i Eclipse IoT rešenja. Internet of Things segment će svakako samo dobijati na značaju, pa će biti zanimljivo već sada videti neke konkretne primere, izbor platforme, performanse i slično... Naravno, Java i ovde "uskače" prva, ali bih voleo da se postavi pitanje prostora za druge jezike u IoT, npr. Scala ili ranije pomenuti Go.

I da budem fer prema ostalima, ovo su izlaganja koja su meni privukla pažnju na prvi pogled. MeÄ‘u ostalih 31 (da, ukupno ima 36 govornika) se može naći još mnogo toga zanimljivog. Iako su predavanja podeljena po kategorijama, jasno je da svako od njih predstavlja delić jedne zanimljive celine koju će CodingSerbia ove godine prikazati. Ako govorimo o IoT - ne možemo zanemariti Big Data, ako govorimo o kvalitetu softvera - ne možemo preskočiti bavljenje internim procesima... Jedva čekam da vidim šta ćemo i kako razvijati u narednom periodu.

06.09.2015. 21:03

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com