Asus Padfone 2: Uređaj sa punom autonomijom

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Asus Padfone 2Oni upućeni u moje aktivnosti, znaju da je konstantna mobilnost njihov veliki deo. Takođe, zbog posla kojim se bavim, dostupnost informacija, mogućnost komunikacije i obavljanja posla na Internetu u svakom trenutku su od velikog značaja. 

Asus, godinama unazad, na tržište donosi inovacije koje sve gore navedeno čini značajno lakšim i prijatnijim. Tu je najpre bio netbook koncept, zatim je Transformer ukazao na nove mogućnosti da bi Padfone koncept ponudio nešto sasvim drugačije. Sada sam imao priliku da testiram drugu generaciju koja nastavlja i unapređuje Padfone koncept.

Dizajn

Asus Padfone 2 i dalje predstavlja kombinaciju mobilnog telefona i tableta, i to ga u ovom obliku još uvek čini jedinstvenim na tržištu. Nakon što je analizirao utiske o prvoj verziji i osluškivao stvarne potrebe korisnika, Asus je načinio nekoliko dizajnerskih i funkcionalnih promena.

Asus Padfone 2 otpakivanje

Sistem ubacivanja mobilnog telefona u tablet je izmenjen pre svega izbacivanjem "poklopca" i promenom orjentacije odeljka (sada je vertikalan u odnosu na horizontalan kod prvog Padfone-a). Moram reći da ovo deluje mnogo elegantnije i sigurnije. Takođe, odustalo se od olovke (čija upotrebljivost je i dalje diskutabilna kod svih proizvođača i modela) a procenjeno je i da nema potrebe za dodatnom tastaturom (o ovome se da diskutovati).

Funkcionalnost

Kao što sam već rekao, Padfone 2 se sastoji od mobilnog telefona i tableta. Kako tablet nije funkcionalan samostalno, jasno je da su svi procesorski i memorijski resursi u mobilnom telefonu. Zbog toga se Asus potrudio da tih resursa ne manjka. Četvorojezgarni procesor od 1,5 GHz i 2GB RAM memorije ceo sistem pokreću neverovatno brzo i stabilno. Rad sa Androidom 4.1, IPS+ ekran dijagonale 4,7 inča, sve čini prijatnijim. Ono što posebno treba istaći je autonomija. Telefon poseduje bateriju od 2140mAh što u prevodu znači celodnevnu autonomiju uz vrlo aktivno korišćenje uređaja. 

Asus Padfone 2

Glavne karakteristike tablet komponente su ekran od 10,1 inča, zvučnici, prednja kamera i dodatna baterija od čak 5000mAh. Jedina zamerka koja se može uputiti na tablet komponentu je rezolucija ekrana koja ostaje ista kao i kod mobilnog telefona. Prikaz je i dalje odličan ali se stiče utisak da nije iskorišćen pun potencijal veće dijagonale ekrana. Baterija je nešto što će oduševiti svakoga, pogotovu ako govorimo o tome da je moguće birati nekoliko režima korišćenja: 

  1. moguće je koristiti najpre bateriju tableta
  2. moguće je koristiti bateriju tableta za punjenje mobilnog
  3. moguće je koristiti obe baterije istovremeno

Glavni subjektivni utisci

Treba reći jedno: Padfone 2 je, zbog svog koncepta, skoro nemoguće uporediti sa drugim uređajima. Sa druge strane, priča se može voditi o karakteristikama i komponentama i tu možemo povući paralele. Ali smatram da je važnije ono što Padfone 2 daje korisniku.

Asus Padfone 2

Autonomija. To je prvo što mi pada na pamet. Ali ne bilo kakva autonomija. Autonomija bez uključivanja opcija za štednju baterije, bez vođenja računa o frekvenciji korišćenja ili zahtevnosti nekih aplikacija. Po prvi put sam koristio telefon koji je bez problema mogao da izdrži moje korišćenje. A pravu autonomiju celog uređaja (uz korišćenje tablet komponente) nisam mogao do kraja da ispitam jer nije bilo toliko vremena samo za tu stavku. Jednostavno, cela stvar radi.

Na minus strani, uslovno, mogu stajati dve stvari. Cena uređaja je na prvi pogled viša. Ali treba pomenuti da su kvalitet izrade, komponente i materijali na visokom nivou i da Asus tu nije pravio kompromise. Nemogućnost proširivosti unutrašnje memorije je takođe uslovni minus jer uređaj dolazi sa 32GB što je više nego dovoljno i za zahtevne korisnike. 

Jedno je sigurno, Asus je uspeo da se diferencira od konkurencije i podvuče svoju nameru da svoj nastup na tržištu bazira na inovacijama. To je uvek lepo čuti.

27.05.2013. 10:20

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Sceko on 27.08.2013. 22:37

Ovo moram da kupim :)

Eve Online Srbija on 26.12.2013. 15:30

Svidja mi se dizajn, funkcionalnost i inovativnost ali mi se ne svidja cena.

Dragoslav on 05.08.2014. 14:20

Deluje korektno, ali ipak da prodje malo vremena, jer to nije stvarcica od 2 dinara.

Mikica on 21.08.2014. 15:54

Ako moze i na rate, to jeste dobra investicija.

Dragoslav on 28.09.2014. 22:50

Defitivne sacekati za bolju kupovinu. Prebogata ponuda, pre svega sa istoka (Kina), stigla sa jako primamljivim cenama.

Mikica on 13.04.2015. 17:47

Kome nije hitno sačekati. Kinezi imaju već više alternativ akoje su jeftinije od 30% do skoro 70%, s asličnim performansama. Dakle, ko ne žuri previše, vredi sačekati više i bolje modele.

mond line on 14.04.2015. 09:09

Interesantno resenje, mada autor istice da nema problema sa baterijom, bas je ona "aholova tetiva" ovom uredjaju. Nadam se da su to resili.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com