Nema zejtina

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Dijamant uljeVeć par dana razmišljam da li da napišem ovaj tekst i nije mi bilo lako da prelomim. Sa jedne strane slušam Balaševićevu "Živeti slobodno" i bunt mi ne dozvoljava da ćutim. Čak i Moošemina knjiga, po mom tumačenju drži taj stav. Sa druge strane, ne bih da doprinosim ovoj kolektivnoj panici koja vlada, kolektivnom ludilu koje nema granica. Moram...

 Da tekstom ne bih prekršio obećanje dato u tekstu "U tri reči" ubaciću sve u neki informatičko-aktivistički kontekst, samo da ne ispadne čista politika. A sve je počelo skokom cene nafte na oko 110$ po barelu pre par nedelja. Cena se tu nije dugo zadržala ali je bila primećena svuda. O raspuštanju parlamenta i padu vlade (tj. obrnutim redosledom) nisam želeo da pišem ali su iza tih dešavanja mnoga pitanja ostala otvorena.

Gotovo istog trenutka su usledile najave za povećanje cena nekih namirnica koje je trebalo sprečiti sada već čuvenim desetodnevnim bojkotom koji je pokrenut od strane Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Da vam odma' kažem, po mom mišljenju bojkot nije uspeo. U početku je sve bilo fino, solidan procenat porodica iz moje okoline (oko 80%) je podržavao i pridržavao se bojkota. A onda, valjda znajući da će cene ipak skočiti + verujući apokaliptičnim izjavama masovnih medija, sve se srušilo. Nastade opšta jurnjava, grabež i nestašica, pa umesto da se bojkotuju proizvodjači opštih životnih namirnica, te iste životne namirnice su kupovane na tone. Nema zejtina.

Najpre je ograničenje iznosilo dva paketa zejtina po porodici. Ubrzo su shvatili da to neće dugo držati vodu i brojka je smanjena na dva litra po porodici, znam samo jedan lokal koji je davao tri. Setite se kad je poslednji put bilo ovako, i stanite na vreme u red za bonove (sećate se njih, mali pravougaoni papirići sa krupno ispisanim "ZEJTIN", "ŠEč†ER", "NAFTA"). Valjda neće opet majku mu...

Šta i ko ovde može da uradi nešto po ovom pitanju? Vladu i skupštinu nemamo tako da taj organ koji bi (makar u teoriji) trebalo da nas štiti trenutno nema funkciju.  Prva stvar koja mi pada na pamet je "Transparentnost Srbija", koja verovatno ima pametnija posla nego da se bakće ovom sferom ali bi deo svojih napora mogla utrošiti u komunikaciji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, da se vidi ko je to izvozio ulje kada ga nema ni za domaće potrebe i kome to na ruku ide uvoz nerafinisanog ulja po ceni koja je napumpana preko svih granica. U čitavu kombinaciju uključiti i Savet za borbu protiv korupcije jer verujem da su uporni i da će tako možda, ali samo možda neko dospeti pred organe pravde. Sve ovo pišem napamet i verujem da sve ovo ne funkcioniše onako kako bih želeo ali poenta je u trudu koji sad moramo svi da uložim, kako da uvidimo uzroke, tako i da zaustavimo katastrofalne posledice.

Postavlja se pitanje - kome verovati? Već kruže priče kako cena nekih ulja neće rasti ali ih je i pored "dovoljnih količina" nemoguće naći na rafovima prodajnih objekata. Druga pak, ako ih nadjet, imaju novu cenu - 145 dinara po litru. U svemu ovome, verovatnoje najbitnije imati zdrav razum i u što većoj meri edukovati ljude kako da se ponašaju. Ovo stanje "državne panike" je neodrživo i ne vodi nikud. Blogeri sa druge strane nisu bili naročito aktivni. Zavladala je neka sablasna "tišina". Za ovu situaciju verujem da bi OVAJ MODEL mogao bar malo da pomogne ako bi bio iole organizovaniji.

Kako god, ovde ću stati. Za zdrav duh preporučujem Balaševića - Živeti slobodno i Balkaniku - Plava ptica... 

26.03.2008. 17:17

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Sanja on 26.03.2008. 23:05

145 dinara za litar benzina?!?!
Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo...

Sanja on 26.03.2008. 23:31

Pardon... litar zejtina... Htedoh da napisem i nesto za benzin pa se izmesalo, a u medjuvremenu sam zaboravila...

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com