Edukacija - preduslov za zdravlje?

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Internet kampanja Ovaj tekst je deo Internet kampanje koju je pokrenuo Centar EMPRONA radi promovisanja zdravih stilova života. Svetski dan borbe protiv narkomanije, 26. Jun, je blizu i na žalost sada, više nego pre, potrebno je skrenuti pažnju na problem. Pridružite nam se!

Kaže se da je "čistoća pola zdravlja" a uveren sam da u onoj drugoj polovini veliki deo zauzima edukacija i izbori koje činimo u skladu sa stečenim znanjem. Neretko se nailazi na mišljenja da je problem narkomanije a i ostalih velikih bolesti, lokalizovan samo na osobe koje direktno pate od istog. Uglavnom se zanemaruje činjenica da svi problemi imaju skrivene uzroke u okolini, društvu i slično ali da i sami postaju uzrok mnogih daljih problema koje (polako ali) sigurno štete široj okolini.

A šta je sa pozitivnim primerima? Da li promovisanje zdravog života pomaže? I šta je danas zapravo zdrav život? Primarna prevencija koja se zasniva na edukaciji i promovisanju pozitivnih primera je teža nego što bi neko "na prvi pogled" mogao da pomisli. Stvaranje sredine u kojima će zdrave ideje biti radjane i prihvatane veliki je zadatak a mladi su ključ. Energija i entuzijazam koje mladi poseduju su glavni pokretači "zdravog talasa". Raznolikost u interesovanjima, ukusima, idejama, tolerancija raznolikosti... Dostupnost informacija na osnovu kojih je moguće ispravno birati. Povezivanje, komunikacija i otvoren razgovor je nešto što zaista menja stvari nabolje i ruši predrasude, stereotipe i tabue iza kojih često stoji neznanje pa čak i nespremnost da se prihvate nove informacije.

Ponavljam, ovaj tekst je samo mali deo kampanje koju je pokrenuo Centar EMPRONA a koja je već naišla na razumevanje u srpskoj blogosferi. Zajednički cilj je skretanje pažnje na problem narkomanije promovisanjem one lepše i zdravije strane života. Ukoliko želite da se pridružite, imate nešto da dodate, pitate – molim Vas da to i učinite.

21.06.2008. 12:05

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Niko nije javno odgovorio na ovaj tekst. Budi prvi?

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com