Earth hour 2010: 5 godina za ispunjenje ciljeva

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Earth hour - Sat za našu planetu - 27.3.2010. u 20.30hSve je počelo pre 10 godina, kada su se svetski lideri 189 zemalja složili oko nečega što je danas poznato pod imenom "Milenijumski ciljevi razvoja". Srbija se ovoj grupi zemalja pridružila u maju 2005. godine a rok koji je postavljen za ispunjenje ovih ciljeva je 2015. godina. Ipak, kako je vreme odmicalo, javila se potreba za vršenjem pritiska na vlade potpisnice da konstantno rade na ispunjenju.

Ostalo je 5 godina za ispunjenje ciljeva a, nakon 2/3 puta, jasno je da smo od njih i dalje previše daleko. "Earth hour" ("Sat za našu planetu") je jedan od pokreta koji već 4. godinu pokušava da utiče na svest svetskih lidera. Da bi ga podržali, potrebno je, samo na sat vremena, ugasiti svetlo (ove godine 27.3.2010. u 20.30 časova).

A čemu sve to?

Poučen iskustvom od prošle godine, želim najpre da objasnim neke stvari. Često se u medijima provlači rečenica koja kaže da se ovo gašenje svetala radi zarad očuvanja energije a samim tim i okoline/prirode/ekologije. I to bude najčešće pogrešno shvaćeno. NIJE CILj uštedeti svu tu energiju za tih sat vremena! CILj JE stvoriti neverovatno fenomenalan vizuelni efekat koji će biti zabeležen kamerama i fotoaparatima što će, uz činjenicu da je u stvaranju istog učestvovalo preko milijardu ljudi, poslati snažnu poruku o želji da se stvari menjaju nabolje.

Šta i kako podržati?

"Earth hour" kampanja je pre svega orjentisana ka očuvanju životne sredine. Jedna od stavki kaže da do 2015. treba prepoloviti procenat ljudi na planeti koji nemaju trajni pristup pijaćoj vodi. Ipak, kampanju volim da posmatram u širem kontekstu. "Milenijumski ciljevi razvoja" govore o principima na kojima bi ova planeta morala da počiva u 21. veku: sloboda, jednakost, solidarnost, tolerancija, poštovanje prirode, podela odgovornosti.

Ciljevi koji su postavljeni pred nas su:

  • - Borba protiv siromaštva i gladi,
  • - mogućnost obrazovanja svakog deteta,
  • - jednakost među polovima,
  • - smanjenje smrtnosti kod dece, starosti ispod pet godina, za dve trećine,
  • - smanjenje stope smrtnosti majki/porodilja za tri četvrtine,
  • - borba protiv HIV-a, AIDS-a, malarije i drugih ozbiljnih bolesti,
  • - održivost životne sredine
  • - formiranje globalno partnerstvo za razvoj koje bi nakon 2015. godine dalje vodilo brigu o ciljevima do potpunog ispunjenja.

"Earth hour" kampanju treba podržati ukoliko podržavate bar jedan od navedenih ciljeva. Kako? Potrebno je samo da, 27.3.2010. u 20.30h ugasite svetlo na sat vremena. Ovaj blog će, kao i prethodne godine za taj dan prilagoditi dizajn i imati "ugašeno svetlo" pored još nekih aktivnosti o kojima će blagovremeno biti reči.

*edit:

ITkutak.com za vreme EarthHour 2010

21.03.2010. 14:20

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Zoran Olujić on 21.03.2010. 17:58

Evo priključio sam se i ja. Instalirao sam sipmatičan WordPress plugin http://wordpress.org/extend/plugins/earth-hour/

:)

Dragana Djermanovic on 22.03.2010. 10:13

PRidružujem se i podržavam!

Slavko Ilić on 24.03.2010. 09:10

U Novom Sadu se organizuje i jedan TweetUp povodom Earth Hour kampanje. Gašenje rasvete će biti posmatrano sa terase Petrovaradinske tvrÄ‘ave.

Slavko Ilić on 25.03.2010. 22:47

Zvanicni program "Earth Hour" kampanje u Novom Sadu izgleda otprilike ovako:

U 19h pocinje predavanje u Planetarijumu na Petrovaradinskoj tvrdjavi. Nakon zavrsetka, u 20.30 se gase svetla, okupljeni pale svece i u povorci se spustaju u centar grada. Za dobro raspolozenje i provod na Trgu slobode bice zaduzen Bateria SambaNSa bend.

mmilan on 27.03.2010. 17:46

Dobra ti ova nova boja na sajtu :p

DACA on 21.04.2010. 10:54

Ne bih da budem cinik,ali koliko struje ce se potrositi na koncertu?Generalno,zanimljiva ideja,ali nase iskustvo sa nasim politicarima nas tera da sve gledamo sa rezervom.Mnogo dobrih reci bez dobrih dela ipak tera ljude da budu vrlo rezervisani.

Slavko Ilić on 21.04.2010. 16:28

Konkretno što se tiče koncerta i potrošnje struje :) Ni jedan instrument u pomenutom bendu se nema potrebu za el. energijom a za osvetljenje su bile dovoljne sveće.

Što se tiče odnosa reči i dela - mogu samo da se složim.

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com