Dokumenta: Novi pasoš

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Izgled biometrijskog pasosa SrbijeUkoliko ste nekim slučajem na ovu stranicu došli u potrazi za informacijama o potrebnim dokumentima i proceduri za izdavanje novih ličnih i putnih isprava, preporučujem da posetite zvanične strane MUP-a Srbije. Tamo se možete informisati o svemu vezanom za biometrijske lične karte i pasoše.

Ovde ipak nije reč o tome. Ovde se radi o avanturi koja samo počinje prikupljanjem potrebnih dokumenata. Potrebno je maaaalo više..

Procedura

Teorija izgleda ovako: U 06:00 počinje se sa izdavanjem brojeva koji bi trebalo da eliminišu gužve i dovedu stvari u red. Broj istovremeno predstavlja i termin koji vam je dodeljen za predaju dokumentacije (počinje od 08:00). U praksi to znači da je potrebno prilično poraniti kako bi došli do tog broja (ja sam već u 02:30 bio upisan na sredini liste a do 03:30 je lista popunjena za taj dan).

Fizičke pripreme

 Kao što i sami vidite, potrebno je praktično celu noć čekati u/ispred stanice SUP-a a to nije tako lako kao što se čini. Poteškoće se ogledaju u nekim ograničenjima. Npr. ljudi su nervozni, ukoliko su došli nakon vas neće imati baš mnogo razumevanja za razna izvoljevanja (upisao sam se, idem pa ću doći oko 06:00). Dakle, morate biti tu i preporučujem da budete budni jer se u tom "redu" svašta može desiti (početak drugog pasusa govori o tuči u redovima). Predlog: Vežbajte pravilno držanje, nekoliko večeri ostajte do kasno kako bi bar malo ušli u režim "noćna ptica", pokušajte da naviknete na duže sedenje u stolici ili stajanje uz stub/zid.

Psihičke pripreme

Naviknite se na činjenicu da ćete najverovatnije upamtiti svaku tačku u čekaonici, svako obaveštenje na tabli.. Znajte da će spektar ličnosti u istoj čekaonici biti "šarenolik" i možete svašta čuti :) Koliko god razlog dolaska bio "nevin" činjenica je da provodite noć u policijskoj stanici a osećaj svakako nije prijatan. Predlog: Mislite pozitivno i budite opušteni.  Ovo radite sada i verovatno nikad više (zaista verujem da će se ubrzo sve normalizovati).

 Oprema

Pasos Republike Srbije - photo by Aleksandar Urosevic blog.urosevic.netVerujem da bi bilo suludo ići u avanturu "goloruk" :) Pored potrebne dokumentacije, predlažem da sebe opremite stvarčicama koje će vam pomoći u ovom pohodu. Evo kako izgleda moj izbor:

Limenka "Guarane" i pakovanje Jaffa keksa su bili tu da mi daju malo energije da lakše ostanem budan. MP3 Player je bio "napakovan" muzikom da ubije dosadu kad već ostajem budan celu noć. Na playlisti su se našli albumi Moby-ja, Mando Diao-a, Lily Allen, Prodigy-a, Depeche Mode-a, itd. itd. (prva tri najtoplije preporučujem, zaista se radi o dobrom zvuku). Knjiga, po vašem izboru, ima istu svrhu kao i MP3 Player. Ja knjigu nisam nosio i smatram to greškom ali tu je bilo nekoliko listova dnevne štampe sa vestima od pre x dana. Naočare za Sunce, jer poslednje što želite jeste da nakon neprespavane noći, naprežete oči kad svane a onda tako idete na slikanje za pasoš.

Podrška

Ukoliko je neko od Vaših prijatelja budan do kasno u noć, može pružiti značajnu pomoć slanjem SMS-ova ili slično.. Ja se ovom prilikom zahvaljujem Twitter zajednici, pre svega Drvenom advokatu, Džejn Dou i Dijici ali i ostalima koji su bar donekle ispratili celu stvar u realtime-u :)

Docekajte jutro u policijskoj stanici - pokrenite proceduru za izdavanje novog pasosaKako je stvarno bilo?

Nakon priprema, stigao sam na cilj u 02:30 i upisao se na listu čekanja za brojeve. Prvo sam se malo začudio što se nalazim u trećoj četvrtini liste ali mi je onda sve bilo logično kada sam čuo da neki od prisutnih čekaju od 23:30 (tri sata pre mene). Do 03:30 spisak je bio popunjen i ostalo je samo čekati podelu brojeva u 06:00. Najteži deo :) Tu je muzika "uskočila" i skratila vreme za jedan sat. Realno, nije moguće slušati muziku celu noć jer u nekom trenutku gotovo sigurno neko pita da li je stolica pored vas slobodna a nakon što sedne ima neodoljivu želju da sa vama razgovara o svetskoj politici, masonima i papi iako vidi slušalice u ušima. Dakle, razgovor u najboljem slučaju skrati vreme za još sat vremena (zavisi od sagovornika, može biti i kontraproduktivno).

Zanimljiv je deo kada počnete analizirati prisutne. Neki su toliko dobri u tom čekanju i snalaženju u ovom sistemu da pomislite: "Ovo im sigurno nije prvi put!" :) Bude tu svih profila: obrazovanih, učtivih, bezobraznih, smirenih, nervoznih, nestrpljivih... U interakciji sa njima uglavnom dočekate jutro. Podela brojeva ide brzo zahvaljujući već formiranom spisku. Savet: Uz malo snalažljivosti možete dobiti termin koji Vam odgovara (uvek ima onih koji bi da se menjaju, zaposleni ne mogu pre 3, neki bi da završe što pre)

Predaja dokumenata ne ide po planu.  Termini su dužine 15 minuta, što je realno sasvim dovoljno, ali uvek nešto iskrsne. U zavisnosti od broja klijenata, variranja mogu biti značajna (jedan od prisutnih se žalio da je dan pre toga imao termin u 14:30 a na red je stigao tek u 17:30). Kada udjete u kancelariju sve je skoro gotovo. Ostavljate otisak na skeneru (nema više prstiju umazanih mastilom) , potpisujete se takodje na elektronski uredjaj i ulazite u kabinu za slikanje. Dokumenta koja ste doneli se skeniraju i vraćaju u vaš posed. Vaš pasoš možete preuzeti za 15ak dana.

Napomena: Dve od tri fotografije u tekstu su preuzete sa bloga Aleksandra Uroševića na kome, izmedju ostalog, možete naći tekstove o njegovom iskustvu prilikom vadjenja novih putnih isprava.

16.07.2009. 22:33

Share on FacebookTweetPost on Google PlusShare with LinkedIn contactsSend via Email

Leonida on 13.07.2011. 15:15

Strašno, po načinu vadjenja dokumenata u našoj zemlji daleko smo od Evropske unije hiljadu godina, prvo bi to trebali da isprave da građane ne ponižavaju i maltretiraju nepotrebno lošom organizacijom.

ranko on 17.08.2011. 13:41

dali ima neke veze za brze dobijanje broja

somi on 29.02.2012. 12:28

usao sam na ovaj link u zelji da saznam sta mi je potrebno od dokumentacije za pasos, a ti si napisao da kupim jafu i guaranu, debilu

Slavko Ilić on 29.02.2012. 20:06

Poštovani "somi",

U uvodu teksta se nalaze linkovi ka zvaničnim stranicama na kojima se može naći sve o potrebnoj dokumentaciji.

Hvala Vam što ste pročitali tekst do dela sa Jafom i Guaranom :)

<< Prva < Prethodna [2 / 2] Sledeca > Poslednja >>

Sta Vi mislite?

:

:

:

SLAVKO ILIĆ

Autor ovog bloga je zaljubljenik u informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu. Zastupnik pozitivne strane priče. Samostalni aktivista u poslu sa zmajevima. Ne lovi ih, komunicira sa njima. Ne boji se vetrenjača jer zna kako rade. Jednom rečju - Techtivist. Za sve ostale informacije i pitanja, tu su kontakt podaci.

Facebook: /ITkutak
Twitter: @ITkutak
Mail: ITkutak.com@gmail.com